Černá série Třince? Byla to opravdu hrůza, přiznává Vacula

Foto: Karel Švec, Český hokej

Nejméně očekávaný vstup do juniorské sezony měli Oceláři, kteří byli po čtyřech zápasech na jediném bodě s velmi nepohledným skóre. V pátém utkání pomohl ke zlomové výhře i Jakub Vacula, který do Třince přišel z konkurenčních Vítkovic.

Oceláři jakožto obhájci juniorského titulu měli před sezonou nejvyšší cíle, které však v úvodu dostaly velké trhliny. Úleva přišla v pátém střetnutí, které Juříkovi svěřenci ovládli. „No, spadl z nás hodně velký kámen, protože jsme se čtyři zápasy trápili. Teď nám to začalo padat, takže super,“ říká hořkosladce Jakub Vacula.

Třinečtí na úvod prohráli hodně smolně v Liberci, následně urvali bod v Mladé Boleslavi a schytali pět branek od Salcburku. Na domácím ledě proti Rytířům dobře vkročili do utkání, ale pak odešli se svěšenými hlavami za stavu 3:9.

„Nedrželi jsme jako tým a dostávali špatné góly, které jsme my potom ani nedávali. Měli jsme hodně špatné zakončení, z 85 střel jsme dali jediný gól. Vůbec nám to tam nepadalo. Trochu se na nás podepsala smůla, ale byla to opravdu hrůza,“ ohlíží se.

„Nálada byla hodně špatná. Hecovali jsme se, ale po třetí prohře už to nebylo dobré.“

Nepovedená série se podepsala i na náladě v mistrovském kádru, který tak na začátku ročníku schytal tvrdé rány. „No, nálada byla hodně špatná. Hecovali jsme se pořád, ale po třetí prohře už to nebylo dobré,“ přiznává Vacula.

I přes nespokojenost z výkonů se kouči Jiří Juřík a Marek Malík snažili udržet mužstvo nahoře. „Trenéři byli naštvaní, ale pořád nám říkali, abychom neskláněli hlavy. My jsme si v kabině říkali, že je teprve začátek sezony a ještě se nic definitivně nezkazilo,“ prozrazuje třinecký forvard.

Přestože by mohl ocelářským mladíkům pomoci světový pohár juniorů v Soči, kde potkali špičkové týmy z Evropy, dopad byl rozporuplný. „Určitě se na nás světový pohár podepsal. Byl o ligu výš, pak jsme přišli sem, kde je úplně jiný hokej. Na jednu stranu nám pomohl, protože jsme nasbírali zkušenosti. Na druhou jsme se museli přizpůsobovat hokeji tady. Bylo to tak padesát na padesát,“ potvrzuje devatenáctiletý novic.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Po náročném návratu z Ruska čekaly na Oceláře další kilometry na cestách do Liberce a Mladé Boleslavi v rámci dvoukola a o týden později do Rakouska k duelu proti Salcburku. „Los nám vůbec nepomohl. Cestovali jsme z Ruska asi dvanáct hodin. Přijeli jsme a hned jsme jeli do Liberce a pak do Salcburku. Navíc jsme tam všude prohráli. To byla hrůza,“ vypráví Jakub Vacula.

Zlom přišel v bitvě proti Českým Budějovicím, s nimiž hokejisté s drakem na prsou vedli po zahajovacím dějství o čtyři góly a následně svůj náskok ještě zvýraznili. „Konečně jsme hráli jako tým, nahrávali jsme si a konečně nám to tam napadalo. Nálada se potom hodně zvedla, takže věřím ve vítěznou vlnu. Do dalších zápasů jdeme odhodlaně,“ uvádí rázně.

Ke zlomové výhře přispěl Vacula gólem v úvodu závěrečné třetiny a asistencí na vítěznou branku spoluhráče Šimona Jenáčka. „Byl jsem hodně spokojený, hlavně protože jsme vyhráli. Když mi to tam ještě padlo, bylo to lepší,“ líčí třinecký nováček.

Mladý útočník totiž přišel v letní přestávce od nejbližšího možného konkurenta… „Chtěl jsem jít z Vítkovic pryč, protože jsem tam měl neshody s trenérem a nedostával jsem tam tolik prostoru. Dostal jsem šanci v Třinci, kde jsem se naštěstí uchytil. Takže teď je to super – mám hodně času a hlavně po psychické stránce se mi hraje lépe,“ libuje si.

„Derby, to je věc, na kterou se těším nejvíc. Nechám na ledě všechno, budu mít velkou motivaci!“

Jelikož s Vaculou přišel ještě Viktor Konečný a už od minulého léta v Třinci působí David Pastor, aklimatizace v novém kádru byla o to jednodušší. „Kabina byla úplně v pohodě. Kluci mě přijali dobře,“ děkuje na dálku.

Na první derby asi ale budou muset ještě oba celky chvíli počkat, poprvé se v rámci turnaje O Pohár DHL potkají na konci října. „Derby, to je věc, na kterou se těším nejvíc. Nechám na ledě všechno, budu mít velkou motivaci, abych se ukázal,“ připouští.

V nejbližších kolech čeká Juříkovu partu cesta do Zlína a Olomouce. Aby začala stoupat tabulkou, bude muset začít sbírat body. „Bude náročné vyšplhat se nahoru, ale když přidáme další výhry, všechno se zlomí. Chceme obhájit titul. Po porážkách byla špatná nálada, ale teď se to zvedlo, takže chceme oba zápasy vyhrát,“ uzavírá Jakub Vacula.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz