Calgary opustil pro podezření z rasismu, teď prý kouč Peters jedná v KHL

Foto: nhl.com

2. dubna 2020, 9:02

Václav Jáchim

Koncem listopadu skončil na střídačce Calgary, trenéra Billa Peterse k tomu přimělo obvinění z rasistického chování. Zkušený kouč je od té doby bez práce, brzy se to ale může změnit. Podle informací ruského magazínu Hokej bez diváků se o Peterse zajímá Avtomobilist Jekatěrinburg.

Uvedený zdroj uvádí, že impuls k jednáním vyšel od Pavla Dacjuka. Legenda světového hokeje se na sklonku kariéry vrátila do Jekatěrinburgu a vedení klubu Peterse doporučila. Dacjuk s koučem spolupracoval před časem v Detroitu, kdy byl Peters asistentem hlavního trenéra Mikea Babcocka.

V Jekatěrinburgu došlo po skončení sezony ke změnám v trenérském štábu. Po brzkém vyřazení z play off skončil Andrej Martěmjanov, který měl s týmem předtím výsledky. Loučí se mj. také kanadský útočník s kazašským pasem Nigel Dawes, naopak k oporám bude i nadále patřit zkušený český brankář Jakub Kovář.

Pokud do klubu skutečně nastoupí Peters, bude to poměrně pikantní. Kouč totiž na podzim skončil u Flames vzhledem k tomu, že ho z rasistického chování obvinili jeho bývalý svěřenec Akim Aliu. Nedávný hráč Litvínova pod vedením Peterse nastupoval v sezoně 2009-10 za farmu Chicaga v Rockfordu.

Aliu ve svém vyjádřením uvedl, že Peters v jeho přítomnosti několikrát použil slovo "negr", jelikož se mu nelíbila hudba, kterou pouštěl v kabině. Petersovo chování následně kritizoval také obránce Michal Jordán, který uvedl, že ho během společného působení v Carolině trenér napadl. V průběhu zápasu ho na střídačce kopl do zad, jiného hráče zase praštil po hlavě.

V průběhu trenérské kariéry zaznamenal Peters několik úspěchů. V letech 2014 až 2018 vedl Carolinu, posléze přešel do Calgary, které dovedl k prvnímu vítězství v divizi po 13 letech. Peters se zároveň podílel na zlatých triumfech kanadské reprezentace na mistrovství světa 2015 a 2016, před čtyřmi lety byl také členem trenérského štábu javorových listů na Světovém poháru.

Foto: Josef Dvořák, Český olympijský výbor

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz