Bukač se o draftu dozvěděl u supermarketu, Bruins má rád odmala

Foto: archiv Daniela Bukače

9. července 2017, 15:10

Libor Kult

Stal se jedním z devíti českých mladíků, kteří prošli letošním draftem NHL, a potřetí za poslední čtyři roky díky němu zaznělo na dražbě talentů jméno hráče, na jehož vývoji se dlouho podílel Chomutov. Obránce Daniel Bukač strávil uplynulou sezónu v kanadské Western Hockey League v dresu Brandon Wheat Kings. Teď už patří jeho práva pro slavnou NHL Bostonu, který si ho vybral v sedmém kole jako 204. v pořadí. „Bruins mám díky Zdenu Chárovi odmala rád,“ přiznává mladý obránce.

Daniel Bukač tak o jedno místo překonal Ondřeje Kašeho, který už pravidelně nastupuje za Anaheim. Ze slov mosteckého rodáka vyplývá, že draft až tolik neprožíval. Leckoho možná překvapí, kde se dozvěděl, že si ho jedna z organizací zamluvila. „Byli jsme s kamarádem na jezeře Barbora u Teplic, kde jsme draft po očku sledovali,“ přibližuje. „Když jsme se kolem sedmé vrátili do Mostu, na parkovišti u supermarketu jsem zjistil, že padlo i moje jméno. Hned jsem si radostí zařval,“ líčí.

A následovala další vlna emocí. „Celou cestu domů jsem pak troubil a křičel, že jsem draftovaný,“ popisuje čerstvý absolvent autoškoly, jenž se v těchto dnech účastní kempu nováčků.

Daniel Bukač má za sebou první sezonu v zámoří, jež vyvrcholila účastí na světovém šampionátu osmnáctiletých. Mladý obránce však na turnaji skončil dřív, než celé zápolení stihlo v Popradu a Spišské Nové Vsi pořádně vypuknout. „V jednom souboji u mantinelu mi povolilo rameno a byly z toho natržené vazy,“ ohlíží se za situací z úvodního duelu s Běloruskem.

I přes nepříjemnou diagnózu se rozhodl zůstat v dějišti mistrovství světa a podle vlastních slov byl připravený znovu naskočit. „Podporoval jsem kluky a s doktory i fyzioterapeuty jsme zkoušeli dávat dohromady moje rameno pomocí magnetů a tejpů. Věřím, že s pomocí injekcí bych v případě postupu přes Finsko do semifinále nastoupil,“ vrací se o dva měsíce zpět.

Hrát před vyprodanou halou v Calgary byl neskutečný zážitek

Bukač opouštěl Kanadu s bilancí 72 startů v základní části, v níž vstřelil dva góly a přidal 15 asistencí. Kromě toho dvakrát naskočil také do play off, které pro Brandon skončilo hned v prvním kole. „Začátek nebyl úplně optimální, zvykal jsem si na tempo hry a kanadský styl, ale postupně jsem se do toho dostal a můžu sezonu hodnotit pozitivně,“ shrnuje nejlepší nováček Wheat Kings.

Mladý reprezentant si ocenění váží a už pokukuje po dalším. „Tuhle cenu jsem mohl dostat jen jednou, teď bych rád získal ocenění pro nejlepšího obránce týmu,“ plánuje a nejde o jediný cíl, který si před sebe staví. „Chci ještě zesílit, stabilizovat svou pozici v klubu a postupně se stát lídrem mužstva,“ přeje si.

Ve hře samotné chce zvýšit především důraz. „Když jsem v prvním zápase viděl tři bitky po sobě, docela mě to překvapilo. Sám jsem se do nich nezapojoval, ale postupně jsem hrál víc a víc do těla. Příští rok už se chci i poprat,“ hlásí.

Dalšími velkými zážitky Daniela Bukače byly zápasy v halách pro NHL. Ty si prohlédl v Edmontonu a Calgary. „Poprvé jsem si v takové hale zahrál. Navíc kolem nás prošel celý tým Oilers, když jsme šli na led. V Calgary pak bylo vyprodáno a těch patnáct tisíc diváků vytvořilo neuvěřitelnou atmosféru,“ loví v paměti.

Daniel Bukač s pohárem pro vítěze Memoriálu Ivana Hlinky

Daniel Bukač s pohárem pro vítěze Memoriálu Ivana Hlinky | Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

Brandon postoupil do vyřazovacích bojů z patnáctého místa po základní části a v prvním kole prohrál 0:4 na zápasy s Medicine Hat Tigers. „Měli jsme mladý tým, navíc se nám zranili právě před play off klíčoví hráči,“ jmenuje důvody rychlého vyřazení. „Věřím, že příští sezonu se dostaneme dál,“ říká odhodlaně.

Na tu se Daniel Bukač připravoval střídavě u Pirátů a v Praze. „Do Chomutova jsem jezdil na led, do Prahy za kondičním trenérem,“ prozrazuje s tím, že kromě autoškoly zvládl i „klasickou“ školu. „Dodělal jsem třeťák a určitě chci mít maturitu, ale na tu budu potřebovat víc času,“ uzavírá mladík, který zvažoval návrat na sever Čech, ale nakonec zůstává v Kanadě.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz