Bratr to zkoušel v Pardubicích, Švéd Niederbach ale sní o Detroitu

Foto: Martin Voltr, facebook.com/Skorpik.Photography

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Švédští junioři patří, jako již tradičně, k favoritům celého světového šampionátu dvacítek. V jejich kádru figuruje rovněž jméno šikovného centra Theodora Niederbacha. Mladého seveřana ale pojí i menší spojitost s Českem…

Jaká?

Jeho o sedm roků starší bratr Ludwig před lety absolvoval try-out v Pardubicích. Možná si skalní příznivci vzpomenou. Před ročníkem 2015/16 se v Dynamu uskutečnily velmi početné boje o smlouvy. Místo si v nich tehdy získal třeba gólman Brandon Maxwell.

O flek v kádru tehdejšího kouče Miloše Říhy mladšího bojoval ale také Ludwig Niederbach. Vytáhlý Švéd, který dobře bruslil, ale měl jisté problémy s disciplínou. Ostatně se vypráví, že právě během úvodních týdnů přípravy v Pardubicích létaly rukavice a pěsti vzduchem i během tréninků.

Ludwig nakonec na try-outu neuspěl, i když dva zápasy si za Dynamo zahrál. Jeho kroky směřovaly do zámoří, odkud se poté vrátil do Švédska, kde v tamní třetí nejvyšší soutěži působí vlastně dodnes.

V Edmontonu na MSJ obléká trikot Tre Kronor Theodor Niederbach, jenž vypráví, jak důležitou postavou v jeho kariéře je právě jeho starší bratr Ludwig.

„On je mým velkým vzorem, hodně mě ovlivnil. Když jsem vyrůstal, tak jsem k němu hodně vzhlížel. Je obrovsky důležitou součástí mého života a mojí hokejové kariéry,“ líčí Theodor Niederbach a dodává: „Ludwig hraje už několik let doma ve Švédsku a řekl bych, že se mu daří celkem dobře.“

Theodora Niederbacha, rodáka z vesničky Bjästa na východě Švédska, si ve druhém kole draftu NHL 2020 vybral z 51. pozice slavný Steve Yzerman, díky tomu tak může tenhle švédský blonďák snít o tom, jak si obléká přes hlavu dres Detroitu. Tyhle myšlenky jistě podpořily i development kempy Rudých křídel.

„Když vidíte šatny, ledy a posilovny, které tam jsou, tak si říkáte, že jednoho dne byste tam chtěl působit nastálo,“ líčí dvacetiletý švédský talent. V Rogers Place se ale pohybuje mnoho prospektů právě Red Wings – namátkou stačí zmínit kanadského gólmana Sebastiana Cossu a zadáka Donovana Sebranga, americké útočníky Reda Savage či Cartera Mazuru nebo švédské duo Simon Edvinsson, William Wallinder.

Udělají si na sebe během turnaje čas a pozdraví se? No, ani zas tak moc ne. Tedy alespoň podle toho, co říká Niederbach. „V týmu mám Simona a Williama, takže se bavím s nimi. A po pravdě ostatní týmy ani tolik nesleduju, takže tohle spíše neřeším,“ říká o možných budoucích spoluhráčích.

Ale na zámořskou kapitolu má Niederbach ještě čas, minimálně další ročník ještě stráví ve Švédsku, kde by chtěl zrychlit, zesílit a celkově hokejově povyrůst mezi elitu SHL.

Mladý Švéd dokonce pro novou sezonu změnil i své působiště v rámci domácí nejvyšší soutěže. Z Frölundy, se kterou si zahrál i v Mladé Boleslavi (dokonce jí vstřelil gól), se dvacetiletý forvard s pravým držením hole přesunul do Rögle, kde už Red Wings před nějakým časem umístili Němce Moritze Seidera, a právě odtud si vzali na letošním draftu Rakušana Marca Kaspera.

„Chtěl jsem zkusit něco nového. A podle mě to je dobrá příležitost hrát za Rögle. Vím, že to je tým, který chce vyhrávat. A také tam dostávají mladší hráči dost prostoru, takže věřím, že to pomůže i mému developmentu. Jsem rád, že mám šanci tam působit,“ povídá Niederbach, který vděčí švédskému gigantovi z Göteborgu za mnoho věcí. „Ale cítil jsem, že chci zkusit něco nového,“ říká upřímně.

Vstup do MSJ v Edmontonu se ale Niederbachovi příliš nepovedl. V prvním zápase proti Švýcarům totiž jako by prokázal pověst svého staršího bratra. K dvěma menším trestům totiž nakonec přidal ještě vyloučení do konce utkání za vražení na hrazení.

„Rozhodně to nebylo tak, že bych chtěl někoho úmyslně trefit. Byla to poměrně nešťastná náhoda. Možná jsem byl trochu přemotivovaný,“ vykládá. A v následujícím duelu převedl svou zdravou motivaci do hokejové krásy.

Jeho útok s Oskarem Olaussonem a Danielem Torgerssoenm si totiž velmi často dělal z Rakušanů dobrý den, Niederbachovi se nakonec povedlo i skórovat.

Celou hokejovou veřejnost ale potkala během šampionátu rovněž jedná smutná zpráva, jedna z největších legend švédského hokeje Börje Salming totiž oznámil, že trpí nemocí ALS. A junioři Tre Kronor se mu rozhodli vyjádřit podporu speciálními samolepkami na svých hokejkách.

„Chtěli jsme ho trochu uctít, protože to byla hodně špatná zpráva, kterou jsme se dozvěděli. Chtěli jsme proto uctít jednoho z nejlepších hokejistů v historii Švédska. Myslím, že to je celkem pěkné gesto,“ hlásí dvacetiletý centr, který však může hrát i na křídle.

I pro švédskou legendu tak budou chtít Niederbach a spol. přivézt na sever Evropy zlaté medaile.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz