Brankář Salák se vrací do KHL, bude chytat za lotyšskou Rigu

Foto: hclokomotiv.ru

29. září 2019, 21:44

Václav Jáchim

Dlouho byl bez práce, ale zůstával v klidu. Alexander Salák věděl, že jakmile se naplno rozběhnou evropské soutěže, dřív nebo později budou někde potřebovat zkušeného brankáře. Stalo se, bývalý český reprezentant hlásí návrat do Kontinentální ligy – v pondělí se připojí k Dinamu Riga.

O stěhování Saláka do lotyšské metropole nejprve informovala tamní i ruská média v náznacích, během nedělního večera potvrdil transfer prezident klubu Juris Savickis. „Salák přiletí v pondělí. Předpokládáme, že u nás bude brankářskou jedničkou. Dlouho nikde nechytal, ale půjdeme do risku. Je to zkušený brankář," řekl serveru championat.ru.

Dinamo Riga nezahájilo sezonu dobře, z deseti zápasů vytěžilo pouhých šest bodů a v tabulce Západní konference KHL je poslední. Lotyšský tým má na kontě čtyři porážky v řadě a před sebou pondělní domácí duel s favorizovaným Petrohradem. „Do něj nastoupí Andrej Makarov. Budeme mít čtyři brankáře, jakmile přijede Salák, jednoho uvolníme," doplnil Savickis.

Foto: Instagram Rytíři Kladno

Také Makarov je v mužstvu nováčkem, bývalý gólman Buffala přišel o víkendu z Jekatěrinburgu, kde nastupoval jen za farmu. Prvním gólmanem by se měl stát Salák, k dispozici jsou rovněž lotyšský reprezentant Kristers Gudlevskis a vnuk brankářské legendy Maxim Treťjak.

Alexandr Salák se na nový ročník chystal individuálně a později s Kladnem, kde se v jednu chvíli rýsovala možná dohoda o angažmá. Ovšem nakonec z toho sešlo, Rytíři si plácli s Denisem Godlou a slovenský brankář už v kladenském dresu absolvoval dva vítězné zápasy. Salák nakonec Tipsport extraligu chytat nebude, byť původně nejspíš uvažoval o  (možná) dočasném návratu domů.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Příští týden nakrojí další kapitolu v ruské Kontinentální lize, kterou v minulosti chytal za Petrohrad, Novosibirsk a naposledy za Jaroslavl. Účastník olympiády 2014 a tří světových šampionátů svého času okusil NHL za Floridu, ve švédské elitní soutěži hájil bránu Färjestadu, působil rovněž ve finském Turku. Českou Tipsport extraligu dosud ještě nikdy nechytal.

V Dinamu Riga aktuálně nepůsobí jiný český hokejista, v minulosti oblékali dres klubu brankáři Martin Prusek, Jakub Sedláček, obránci Tomáš Kundrátek, Filip Novák, útočníci Jakub Šindel a Vojtěch Polák. Z krajánků jsou na letošní soupisce Kristoffer a Jacob Berglundové, Ben Marshall, Carter Ashton, Colton Gillies, Brandon McMillan nebo někdejší pražský Lev David Ullström.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz