Bitky a třetí prohra šestnáctky. Ukázal se charakter týmu, říká Haken

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Reprezentace do šestnácti let ani napotřetí Rusko neporazila, po prohrách 0:6 a 5:8 padla dvougólovým rozdílem. Družina Petra Hakena v čele s brankářem Tomášem Suchánkem se zlepšila v obraně, ale nepřenesla si střeleckou produktivitu ze druhého utkání. Bitvu pokazila závěrečná bitka a vysoké tresty.

Česká reprezentace se musela v úvodu bránit ve dvou po sobě jdoucích oslabeních, která zvládla s čistým štítem i díky jistému výkonu gólmana Tomáše Suchánka. Díky zlepšenému sebevědomí se i družina Petra Hakena dostala v přesilovkách do nadějných šancí, které však gólem neskončily. Do prostřední části se tak šlo za nerozhodného stavu bez branek.

„Kluci ztratili ostych a předvedli už v předchozím zápase, že se toho nebojí a jsou pro Rusy nepříjemní. I proto jsme chtěli využít malého hřiště v Jičíně, jenomže bylo vidět, že nám trochu ubývaly síly a dostávali jsme se pod tlak. Soupeř byl lepší v produktivitě. Rozhodlo se už na začátku. Měli jsme hodně přesilových her a šancí dát branku. Nepovedlo se to. Kdybychom získali vedení, kluci by si šli pro výhru,“ domnívá se Petr Haken.

Vstup do další části vyšel lépe Rusku, které poslal po minutě a 34 vteřinách do vedení Matvej Petrov. Na něj už nikdo ze spoluhráčů i přes početní výhodu nenavázal, a tak Češi drželi těsnou ztrátu a naději na úspěch. 

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

„Rusko nás v prvním vzájemném zápase v Salcburku rozebralo v přesilových hrách, takže v oslabení jsme se hodně zlepšili. Na celé akci jsme dostali jenom dva góly, což to potvrzuje. Soupeř byl ale v předbrankovém prostoru lepší, pořádně jsem se k žádné dorážce nedostali. Když už tam kotouč poskakoval, Rusové nás odstavili. Jejich síla tam byla vidět. Všichni jsou tam hodně vyspělí, u nás je ještě půlka hráčů hodně dětská. Z druhého pohledu máme dobrou perspektivu,“ uvádí hlavní trenér.

V závěrečné části padlo hodně dvouminutových trestů, ale i přesto se našla doba, kdy hrály oba celky v pěti proti pěti. Právě v této situaci zvýšil vedení sborné David Karapetjan. Český výběr vyslal na ruskou branku 28 střel, ze kterých se však žádná neujala, Pavel Kanajev si tak vychytal čisté konto.

Závěr utkání a celé akce pokazila bitka, do které se po závěrečné siréně zapojili na české straně Dominik Soukup, Marek Brada a Rané Smolka. Po uklidnění situace si gólman Tomáš Suchánek přebral cenu pro nejlepšího hráče duelu. 

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

„Kluci hráli v poli parádně, bylo to nejlepší ze všech tří zápasů, takže se mi chytalo dobře. Rusové vůbec nejezdili sami na bránu, zblokovali jsme spoustu střel, takže klukům patří velká poklona. U prvního gólu to trefil dobře, ale kdybych se lépe posunul, možná bych to chytil. Druhý byl krásný, pěkně mu nahrál před bránu na teč,“ říká uznale Suchánek, jenž si také vysloužil uznání.

„Brankáře jsme pochválili a byl také zaslouženě nejlepším hráčem zápasu. Škoda, že nám to po téhle stránce nevyšlo v předchozích dvou zápasech, ale i další gólmani odvedli kus práce. V ročníku 2003 se dostáváme hodně pod tlak, takže pro nás bude gólman hodně důležitý. Každé takové utkání je pro ně velká zkušenost,“ doplňuje kouč.

Odměnou byl pro tým vyprodaný zimní stadion v Jičíně, kde si Češi i přes prohru vysloužili velký potlesk. „Znám to tady, takže jsem byl hrozně rád, že tu budeme hrát. Věděl jsem, že lidé přijdou, protože je to pro ně svátek. Byl jsem rád, že kluci zažili takovou atmosféru a pak je diváci odměnili i potleskem,“ pokračuje Haken.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Na předchozí akci si šestnáctka poradila se Švýcary pouze jednou, tentokrát proti mnohem silnějším Rusům sice nevyhrála, ale trenér měl i tak důvod k pozitivitě. „Oproti trojutkání se Švýcarskem se ukázal charakter a změnily se přístup i chování. Tohle jsme z hráčů potřebovali dostat a vidět to v nich. Menší posun vidíme v činnostech dopředu, což ukázalo i to, že jsme dokázali dát pět gólů. Bohužel to nepodpoříme každý den, ale já vždycky říkám, že se silným soupeřem se mají vyhrávat ta správná utkání,“ líčí hlavní trenér.

„Tendence byla stoupavá! V prvním zápase jsme měli velký respekt, potom jsem ale předvedli neskutečně bojovný výkon podpořený kvalitou, protože jsme i takticky zvládali soupeře brzdit a zastavovat. Chodili jsme do rychlých protiútoků, byli jsme důrazní v předbrankovém prostoru, což se ale v posledním zápase nepodařilo úspěšně využít a dát gól,“ připojuje.

V lednu čekají reprezentaci ještě dva duely se Slováky, proti kterým opět dojde k výměně hráčů. „Chceme využít dovjzápasu, abychom zase rozšířili portfolio a hráči, kteří se prosazují v domácí lize, si vyzkoušeli i mezinárodní zápasy. Na turnaji čtyř už chceme mít nějakou tvář, abychom se mohli připravovat na konec sezony a mohli si říct, že takhle ten tým nějak vypadá,“ uzavírá Petr Haken.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

ČESKO – RUSKO 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 22. Petrov (Gorfinjak), 54. Karapeťan (Dmitrijev, Novikov).
Rozhodčí: Úlehla – Kis, Lučan.
Vyloučení: 7:12, navíc Soukup, Brada, Smolka – Poltapov, Kanajev, Čibrikov všichni 5 minut a do konce utkání, hráčská lavice do konce utkání.
Bez využití.
Střely na branku: 28:27 (14:6, 6:9, 8:12).
Nejlepší hráči: Tomáš Suchánek – Pavel Kanajev.
Diváci: 700.
Česko: Suchánek – Machů, Ticháček, Fajmon, Svozil, Šedivý, Böhm, Smolka – Remeš, Ryšavý, Soukup, Altrichter, Brabenec, Pajer, Slavík, Menšík, Krupička, Frömel, Brada, Szturc, Ramik. Trenéři: Haken, Eismann a Žemlička.
Rusko: Kanajev – Dmitrijev, Figurin, Korobkin, Koromyslov, Krochaljov, Novikov, Nazarko – Karapetjan, Ivancov, Lazutin, Mirošničenko, Poltapov, Syčev, Čibrikov, Petrov, Gorfinjak, Jurov, Prokopenko, Gajdamak. Trenér: Savčenkov.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz