Bílí Tygři zabředli do krize. My starší to musíme uklidnit, velí Schwarz

Foto: Marek Sekáč, hcbilitygri.cz

Zápas dvou týmů, které s dosavadním průběhem ročníku nebyly zcela spokojeny, zvládl lépe Mountfield. Úpornou bitvu před zraky zaplněné Home Credit Areny zvládl těsně 3:2 a ze severočeské metropole si tři body odvezl vůbec poprvé v historii! Na domácí straně zavládlo zklamání. Liberečtí totiž ani na pátý pokus nepřestřihli šňůru porážek a nadále padají tabulkou.

Na utkání byla zcela jasně znát jeho důležitost. Nehrál se tedy žádný hurá hokej, ale spíše se bojovalo o každý metr ledu. Ledu, na kterém Královéhradečtí až doposud nikdy nezískali tři body. „Věděli jsme o tom. Ráno na mítinku se říkalo, že v Liberci vždycky taháme za kratší konec a že bychom to v neděli chtěli urvat za tři body. Jsme rádi, že jsme ten úkol splnili,” pochvaluje si Petr Zámorský.

Právě on si na své konto připsal vítězný gól, když v jednapadesáté minutě zvyšoval na 3:1. „Kevin Klíma střílel, nějaký jejich obránce si tam lehl a odrazilo se to ke mně. Já už se jenom podíval, že na vzdálenější straně je trošku volno a konečně jsem to trefil,” oddychuje si. „Čekání bylo trochu delší a týmu ty góly, které bych měl dát, chyběly. Jsem rád, že jsem takhle pomohl.”

Východočeši byli po většinu času o krůček lepším týmem. Tygry trápili rychlými přechody do protiútoků a vycházeli ze zabezpečené obrany, což potvrdil také brankář Marek Mazanec. „Trpělivě jsme vyčkávali. Bránili jsme, blokovali střely a čekali jsme, co z toho vyplyne. To byl zásadní rozdíl,” pokyvuje. „Liberec je hrozně nebezpečný v tom, že to hází ze všech pozic. Dneska mě, zaplaťpánbůh, většina kotoučů potrefovala, vysvětloval gólman, na něhož šlo za úvodní dvě třetiny jen deset střel. V té poslední však rovnou šestnáct!

Hradec se v posledních dnech skloňoval zejména v souvislosti s osobou Vladimíra Růžičky. Velezkušený trenér se připojil k týmu a utvořil rovnocennou dvojici s Tomášem Martincem. To je poněkud neobvyklý model, podle Zámorského v tom ale žádný problém není. „Přijde mi to pořád stejné. Trenéři se doplňují a žádný problém tam není. S Růžičkou jsme trénovali zatím dvakrát, trénink ale nechal vést Martince. Každý k tomu má co říct. Oba jsou inteligentní trenéři, takže myslím, že to bude jenom dobré,” osvětluje.

To na druhé straně barikády byla nálada o poznání ponurejší. Liberečtí hokejisté se po osmém kole nacházeli na nejvyšší příčce tabulky, teď už se však propadli až na deváté místo. „Těžko říct, co se s námi stalo, opravdu se mi to nehodnotí jednoduše. Bohužel nám tam přestaly padat góly, štěstí se k nám trošku otočilo zády. Nám nezbývá nic jiného, než zabrat, makat, tvrdě pracovat a tou bojovností se do toho vrátit zpátky,” velí napřímo Marek Schwarz. Ten dostal znovu přednost před Justinem Petersem a proti Mountfieldu předvedl 20 zásahů. 

Marek Mazanec po výhře v Liberci

Šelmy se už od začátku ročníku perou s defenzivou, víc gólů obdržel pouze nováček z Kladna. Schwarz nicméně rozhodně nechce svalovat vinu pouze na obranu! „Hokej se hraje po celé ploše, musíme pracovat jako jeden tým a jeden navazovat na druhého. Náš systém by tak koneckonců měl fungovat,” přiznává. „My starší bychom měli kluky podpořit a zklidnit situaci. Všichni se všechno snažíme dělat naplno, není to tak, že bychom v něčem polevili. Bohužel v tuto chvílí není to štěstí úplně u nás,” dodává smutně.

V liberecké sestavě se objevily i dvě nové tváře. Jiří Průžek, který nedávno překonal rakovinu, naskočil do dvou střídání a vůbec poprvé nasál atmosféru nejvyšší soutěže! Z Benátek s ním přicestoval také o mnoho zkušenější Daniel Špaček, jenž na farmě Tygrů patří mezi opory. „Podle mě to bylo na obě strany hodně bojovné utkání. Pro nás naneštěstí s blbým koncem. Hlavní rozdíl byl v tom, že jsme nebyli schopni dostat puky na bránu. Soupeř spoustu střel zblokoval. To rozhodlo,” zamýšlí se. Sám měl ve druhé části obrovou šanci na vyrovnání, jenže v úniku Mazance neprostřelil. „Bylo by to 2:2 a zápas se mohl ubírat jiným směrem,” lituje nevyužité tutovky.

Sestřih utkání Liberec – Hradec Králové

Podle Špačka by Liberečtí neměli zbytečně propadat panice. „Přijde jedna výhra a může se to celé otočit. Po mistrovské sezóně se nás ptali, jestli nepřišla mistrovská kocovina, a my najednou opět vyhráli základní část a poté postoupili do finále,” nechává se slyšet. „Nevidím důvod, proč bychom teď měli věšet hlavy, když zbývá ještě spousta zápasů. Stačí vyhrát jedno utkání, od kterého se odrazíme.”

A co na vyrovnaný duel řekli kouči? O poznání šťastnější dorazil na tiskovou konferenci pochopitelně Petr Svoboda, asistent hradeckých trenérů. Těšilo jej, že hosté ustáli závěrečný tlak. „Když už jsme vedli o dva góly, začali jsme se trošku bát o výsledek a upustili jsme od své aktivní hry, což soupeři hrálo do karet. Tygři nám zatápěli a dělali problémy.” Patrik Augusta naopak žehrá na chybějící lehkost v zakončení. „Kotouč nám mnohdy odskočí v šancích. Hráčům se nedá vytknout bojovnost, i přes to jsme ale prohráli.”

Oba celky se znovu představí už v úterý. Hráči z města pod Ještědem se budou snažit přerušit nelichotivou sérii na ledě Sparty. Nebude to ovšem vůbec nic jednoduchého, Pražané se totiž vezou pro změnu na vítězné vlně a budou mít šanci uspět už podesáté za sebou! Královéhradečtí by rádi ustálili formu. V domácím prostředí přivítají kladenské Rytíře. Budeme se mít znovu na co těšit.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz