Bern vsadil na účastnici 4 olympiád. Generální manažerkou bude poprvé žena

9. dubna 2020, 12:15

Václav Jáchim

Švýcarský SC Bern je elitní hokejovou organizací, tradičně mívá nejvyšší průměrné návštěvy ze všech týmů předních evropských lig. Teď se účastník NLA uvedl hodně revoluční novinkou: generální manažerkou totiž bude žena. Florence Schellingová byla v minulosti dlouholetou brankářkou švýcarské reprezentace a zúčastnila se čtyř olympijských her.

Tamní média zmínila, že Schillingová bude první generální manažerkou předního klubu mužů v Evropě, ale pravda to není. V pražské Spartě od loňska zastává stejnou pozici Barbora Snopková Haberová.

Unikátní nástup někdejší uznávané hokejisty je každopádně hodně zajímavý. Hokejové Švýcarsko zastává některé konzervativní postupy, ještě nedávno bylo nemyslitelné, aby generální manažerkou týmu na úrovni Bernu byla žena.

Bronzová medailista z olympijských her 2014 v Soči se nové práce ujme po Velikonocích, v její kompetenci bude ekonomická oblast, ale i výběr trenérského štábu a ve spolupráci s kolegy ze sportovního oddělení také tvorba hráčského kádru na novou sezonu.

Schellingová byla vedením klubu vybrána s pečlivou úvahou. „Chtěli jsme někoho mladého, inteligentního. Člověka s potřebnou vizí rozvoje klubu. Nezáleželo na tom, zda půjde o muže nebo o ženu. Důležitější pro nás je, jestli rozumí hokeji," uvedl na sociálních sítích šéf klubu Marc Lüthi.

Foto: Martin Voltr

Schellingová má za sebou jednak úspěšnou hráčskou kariéru, jednak se vždy prezentovala otevřenými názory. V hokejovém prostředí se orientuje velmi dobře. Teď dostává příležitost v klubu, který je se 16 tituly nejlepší v historii švýcarské nejvyšší soutěže.

Poslední triumf slavili hokejisté SC na jaře 2019, letošní ročník se jim ale nepovedl a v základní části nedokončené sezony si nevybojovali postup do play off. Neúspěchy v lednu odnesl kouč Kari Jalonen, který před časem vedl pražského Lva, místo Alexe Chatelainea nyní nastupuje do funkce generální manažerky jednatřicetiletá Florence Schellingová.

Bývalá brankářka vystudovala v průběhu kariéry podnikovou ekonomii, poslední dobou působila u švýcarské osmnáctky. SC Bern vedl v závěru ročníku kouč Hans Kossmann, klub ale hledá nového šéfa střídačky. Mluví se o tom, že by mohl přijít úspěšný Švéd Sam Halam, padají i jiné varianty.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz