Bělorusové si přejí, aby se na reprezentační střídačku vrátil trenér Hanlon

21. května 2007, 8:29

Václav Jáchim

Běloruský národní tým vedl na šampionátech 2005 a 2006, pokaždé přitom uspěl. Kanadský kouč Glen Hanlon (na snímku) zaznamenal s výběrem Běloruska úspěchy, před rokem hráli jeho svěřenci dokonce čtvrtfinále. Bělorusové poslední dobou prožívají velkou hokejovou euforii, kterou přiživilo třeba vítězství Junosti Minsk v Kontinentálním poháru. Na letošním MS v Rusku toužili po průniku mezi elitní osmičku. Možná i dál. Jenže mužstvo, jež tentokrát vedl Američan Curt Fraser, zrovna nezářilo.

Všechno začala vysoká porážka Bělorusků s Českou republikou v poměru 2:8. Výběr pak nestačil ani na Spojené státy a v následném duelu proti Rakousku musel běloruský tým zabrat, aby vůbec postoupil do osmifinále. Dál už to nešlo, účast v play off se nekonala. Vinu na tom měla mimo jiné skutečnost, že z NHL nepřijeli krajánci Salej, Grabovskij, bratři Kosticynové. Roli hrála i zranění některých opor.

Ale stejně, v Bělorusku se čekalo víc. Nikdo to sice zatím neřekl nahlas, nicméně běloruský svaz minulý týden udělal krok, který určitou nepokojenost potvrzuje. "Obrátili jsme se na trenéra Hanlona, jestli by neměl zájem u naší reprezentace působit na příštím světovém šampionátu v Kanadě," řekl generální manažer národního týmu Svjatoslav Kiselev.

Současný kouč Washingtonu pracoval u běloruského týmu dva roky. Na šampionátech ve Vídni a Rize měl výsledky, sám si působení pochvaloval. A běloruská strana? Ta byla přímo nadšena. Už dřív došlo k tiché dohodě, že Hanlon povede mužstvo Běloruska na olympijských hrách ve Vancouveru. I kdyby měl v té doby práci u některého klubu NHL, reprezentaci se věnovat může, neboť soutěž bude mít během olympiády volno.

Hanlon v minulosti dokázal smysluplně budovat běloruskou sestavu, aniž by dokonale znal tamní prostředí. Vybral si klíčové hokejisty, převážně tedy krajánky ze zámořských a ruských soutěží. V Bělorusku si oblíbil nejbližšího spolupracovníka Eduarda Zankovce, jenž za Hanlonem několikrát cestoval do Washingtonu na stáž.

Zankovec hovoří anglicky, to samé internacionál Vladimír Cypljakov. Oba byli v trenérském štábu i na posledním mistrovství světa coby sekundanti a tlumočníci Curta Frasera. Třetím asistentem byl jmenován Kanaďan Simpson, jenž už předtím pomáhal Hanlonovi. V Moskvě navenek všechno fungovalo, podle některých informací však spolupráce mezi anglicky a rusky hovořícími trenéry občas skřípala.

Především prý před utkáním s Rakouskem, kdy se běloruský výběr ocitl v těžké situaci. Ve východné zemi je hokej národním sportem, fandí mu prezident Lukašenko i ministr vnitra. Kdyby měl národní tým bojovat o záchranu, nesli by to všichni příznivci těžce. Výsledek nakonec dopadl jinak, ovšem běloruský tým nepronikl do čtvrtfinále. Je zřejmé, že Fraser není Hanlon.

Také proto nyní došlo k iniciativě svazu, aby se kouč Washingtonu vrátil. "S Glenem si musíme promluvit o tom, jak se na náš návrh dívá. Pokud bude souhlasit, rozhodne, jestli potřebuje kouče, jenž ho během sezony nahradí. Pak se ukáže, jestli to bude Fraser nebo někdo jiný. Všechny otázky jsou zatím předčasné, záleží hlavně na mínění Glena," doplnil manažer Kiselev.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz