Až šest náhradníků pro Peking? Nedvěd má v plánu vybrat jen tři

Foto: Jan Beneš, Český hokej

25. ledna 2022, 14:54

Adam Bagar

Mezinárodní hokejová federace v pondělí rozhodla, že účastníci olympijského turnaje mohou v případě nákazy koronavirem využít až šesti náhradníků. Český národní tým však nejspíš sáhne jenom po třech, jejích jména oznámí ve středu.

„S největší pravděpodobností vybereme jen dva útočníky a jednoho obránce. Vede nás k tomu několik důvodů. Už tak máme v nominaci 25 kluků a s více hráči je obtížnější udržet adekvátní kvalitu tréninků. A nechceme brát brankáře. Máme tři, kteří budou po prodělaném covidu. Nevidíme nutnost nominovat dalšího jako čtvrtého,“ vysvětluje generální manažer týmu Petr Nedvěd.

Ten momentálně má momentálně společně s koučem Filipem Pešánem těžký úkol vybrat trojici náhradníků, kteří sice mohou v Pekingu s týmem trénovat, ale jinak budou od zbytku týmu odděleni. Pešán už v pondělí pro Českou televizi sdělil, že na seznamu náhradníků je asi patnáct hráčů. Mezi nimi třeba sparťan Filip Chlapík, pardubický Matěj Blümel či Jakub Flek z Karlových Varů.

„Dnes budu komunikovat jak s hráči, kteří připadají v úvahu, tak s jejich kluby. A podle toho se zařídíme. Pro náhradníky to v Pekingu nebude jednoduchá situace. Budou mimo mužstvo, do turnaje s největší pravděpodobností vůbec nezasáhnou. A zásah by to byl taky pro kluby, které by o ně během olympiádu přišly,“ uvědomuje si Nedvěd, že ho čeká v nejbližších hodinách těžký úkol.

„Dnes budu komunikovat jak s hráči, kteří připadají v úvahu, tak s jejich kluby. A podle toho se zařídíme. Pro náhradníky to v Pekingu nebude jednoduchá situace. Budou mimo mužstvo, do turnaje s největší pravděpodobností vůbec nezasáhnou. A zásah by to byl taky pro kluby, které by o ně během olympiádu přišly.“

Trio náhradníků by mělo do dějiště olympiády odletět s druhou skupinou národního týmu ve středu 2. února. „Kdybychom ale viděli, že se v Pekingu situace vymyká normálu a číslo nakažených by pro nás bylo neudržitelné, uvažovali bychom o variantě povolání dalších náhradníků. Byli bychom hloupí, kdybychom se o tuhle možnost okradli,“ zdůrazňuje někdejší vynikající útočník.

První skupinu, čítající dvanáctku hráčů z Kontinentální ligy, trápí covid. V úterý už měl Filip Pešán k dispozici alespoň osm hráčů, ale v izolaci či karanténě nadále zůstávají brankáři Šimon Hrubec, Roman Will a obránce Vojtěch Mozík. Už v tuto chvíli je tedy jasné, že všichni čtvrteční odlet nestihnou. Podmínkou je totiž pět negativních PCR testů v řadě, což řada z nich určitě nestihne.

Třinec vyšel vstříc, Sparta s Olomoucí zatím ne

Dotyční by potom odletěli nejpozději 2. února s nominovanými hráči z české extraligy, ze švédské, finské a švýcarské nejvyšší soutěže. Ačkoliv se ještě den před odletem bude hrát elitní tuzemská soutěž, národní tým už bude mít dřív k dispozici obránce Davida Musila a Tomáše Kundrátka, které Třinec nenasadí do zápasu v Litvínově. Vedení reprezentace tento krok velice oceňuje.

„Třinci děkujeme. Byli bychom rádi, kdyby tak učinila i Sparta s Olomoucí, ale ty nám zatím vstříc nevyšly. Debatu s oběma kluby ještě otevřeme. I v tomto ohledu nám Třinec pomohl při vyjednávání. Každý klub si to ale řeší podle svého gusta,“ hlásí Nedvěd, který by měl rád dříve k dispozici také útočníky Vladimíra Sobotku a Michala Řepíka ze Sparty a Davida Krejčího z Olomouce.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz