Američané dotahovali marně. Sborná vyhrála i poosmé a jde do semifinále!

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

23. května 2019, 18:33

David Jahoda

Chtěli po 59 letech dosáhnout na zlato, na Slovensko přivezli kvalitní tým, jenže ve čtvrtfinále narazili na kolos. I když se rvali až do konce. Američané se na letošním MS loučí. Rusko neprohrálo ani v osmém zápase v turnaji, Spojené státy porazilo 4:3 a postupují do semifinále.

V první třetině jako kdyby na Američany ještě působila dlouhá cesta z Košic. Vypadali zkoprněle, Rusů byl plný led. A hned v 67. minutě se radovali. Po úspěšné dorážce překonal Schneidera v brance USA Gusev.

Vorobjevova parta byla i dál lepší, i když Vasilevskij taky musel sem a tam vytáhnout dobrý zákrok. Když se ale Spojené státy dopustily prvního faulu, sborná trestala. Na 2:0 navýšil obránce Sergačjov. Jeho brance čelili Američané trenérskou výzvou, ale marně.

Do druhé dvacetiminutovky ale vlétly Spojené státy daleko lépe a hned ve třetí minutě snížily zásluhou zadáka Skjeie. Šlo o první gól, který Rusové na letošním MS inkasovali ve druhé části. Před přestávkou mohlo být dokonce vyrovnáno, zejména v závěru třetiny Američané Rusko mačkali, avšak bez kýženého výsledku.

A to mohlo kouče Blashilla a jeho tým mrzet. Ze třetí části uběhlo jen 91 vteřin a díky přesné trefě Kaprizova vedli Rusové znovu o dvě branky. Vypadalo to, že Američané jsou jednou novou v propasti, ale zpátky do hry je vrátil po hezké akci mladíčka Jacka Hughese Hanifin. 

Jenže americké nadšení netrvalo dlouho. Klid vrátil Rusům jen minutu a devět vteřin po Hanifinově gólu Grigorenko. Čas Američanům utíkal, v závěru už nebylo na co čekat.

MS 2019: Jack Eichel po čtvrtfinálové porážce s Ruskem

Necelé čtyři minuty šli do šesti a díky gólu DeBrincata znovu krouhli ruské vedení na jeden gól. Tentokrát si vzali výzvu Rusové, ale stejně jako Spojené státy neuspěli. Skvělé čtvrtfinále tak nabídlo strhující drama. Vasilevskij už ale i přes závěrečný americký nápor neinkasoval. 

Američané si tak na zlato budou muset počkat minimálně o rok déle. Hvězdami nabitý tým Ruska naopak může pokračovat v zatím bezchybné pouti za vysněným triumfem. 

Výsledek úvodního čtvrtfinálového utkání MS 2019 v Bratislavě: 

RUSKO – USA 4:3 (2:0, 0:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 2. N. Gusev (Sergačjov, Kučerov), 16. Sergačjov (N. Gusev), 42. Kaprizov (N. Gusev, Sergačjov), 48. Grigorenko (Malkin, Dadonov) – 23. Skjei (P. Kane, J. Gaudreau), 46. Hanifin (J. Hughes), 58. DeBrincat (Kane, J. Hughes).
Rozhodčí: Björk (Švédsko), Gouin (Kanada) – Malmqvist (Švédsko), Ondráček (Česko).
Vyloučení: 1:1.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 43:32 (17:9, 15:12, 11:11).
Diváci: 9 085.
Nejlepší hráči: Andrej Vasilevskij – Jack Hughes.
Rusko: Vasilevskij – Nestěrov, Sergačjov, Orlov, N. Zajcev, Chafizullin, Gavrikov, Zadorov, Barabanov – Dadonov, Malkin, Grigorenko – Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin – Kučerov, Anisimov, N. Gusev – Tělegin, Andronov, Kovalčuk. Trenéři: Vorobjov, Zdanovs, Gaťjatulin, Kudašov a Žamnov.
USA: Schneider – Werenski, Suter, Martinez, Skjei, Q. Hughes, Hanifin, Fox, Wolanin – P. Kane, White, DeBrincat – J. van Riemsdyk, Eichel, J. Gaudreau – Vatrano, J. Hughes, Kreider – Kunin, Glendening, Keller. Trenéři: Blashill, Bylsma a Hynes.

Závěrečný program MS

Sobota 25. května – semifinále:
15:15 Rusko – Finsko (Bratislava)
19:15 Kanada – Česko (Bratislava)

Neděle 26. května:
15:45 Utkání o bronz (Bratislava)
20:15 Finále (Bratislava)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz