Alois Hadamczik pokračuje u reprezentace, ke změnám možná dojde v realizačním týmu

24. května 2007, 16:17

Václav Jáchim

Alois Hadamczik zůstává hlavním koučem české hokejové reprezentace. To je zásadní zpráva, která vzešla ze čtvrtečního jednání Výkonného výboru Českého hokejového svazu. Hadamczik na něm přeložil hodnotící zrávu, o jeho případném odvolání se nemluvilo. "Odvolávat trenéra by byl v tomto případě alibismus. Neměl k dispozici všechny hráče, které mohl mít. Vypadli jsme ve čtvrtfinále, což se Rusům nebo Američanům stalo v minulých letech několikrát," uvedl na vysvětlenou předseda svazu Vratislav Kulhánek.

Hadamczik má se svazem smlouvu ještě na rok. Podle jeho vyjádření dosáhla Česká republika za poslední roky nejlepší výsledky na mistrovství světa. Kouč také připomněl, že hrál pět čtvrtfinále na olympijských hrách, mistrovství světa dospělých či juniorů, ale teprve letos tenhle klíčový zápas jeho tým nezvládl.

Po zasedání výkonnmého výboru byl hlavní reprezentační kouč nezvykle podrážděný. Namíchla ho především zmínka, zda má chuť dál pokračovat. "Proč bych neměl? Co je to za otázku?"  odpověděl nakvašeně. Nijak nezastíral, že ho neúspěch mrzí. "Ale je to sport. Každý musí počítat i s porážkou. Samozřejmě jste pak naštvaní sami na sebe. Jenže musíte jít dál. To byste tuhle práci nemohli dělat," řekl.

Jednání výkonného výboru začalo v pravé poledne, dvě hodiny poté měl Hadamczik slyšení u jeho členů za sebou. O konkrétních příčinách nezdaru na šampionátu nechtěl hovořit. Prý je uvedl v hodnotící zprávě, takže odkázal na předsedu Kulhánka. Když uslyšel dotaz, zda by s odstupem času udělal něco jinak, odpověděl: "Něco malého asi ano. Ale co, to si nechám pro sebe. Nechci to komentovat."

Už v Moskvě trenér vyjádřil přesvědčení, že se z výsledku poučí. Po dvou týdnech ale nemínil tohle téma rozvádět. "Chtěli jsme postoupit ze čtvrtfinále. Nepovedlo se, což je neúspěch. Je třeba udělat všechno pro to, aby byl tým příště úspěšný," pravil neurčitě. Od návratu z ruské metropole o vystoupení týmu neustále uvažuje. "Byl jsem doma a vedl dlouhé debaty s lidmi, kteří mě dobře znají. Vnímám každého člověka i jeho názory," potvrdil.

Zatímco před rokem měl Hadamczik radost z bronzu na olympiádě v Turíně a ze stříbra, které tým vybojoval na turnaji v Rize, letos je jeho bilance slabší. "Ale to je život, výhry prostě nenaplánujete. Strašně nerad prohrávám. Byl bych samozřejmě raději, kdybychom teď hodnotili šampionát, kde jsme vybojovali medaili. Ale bohužel. Ze všeho si něco beru. Dobré poučení i to špatné," pokračoval.

Hadamczik tedy ve funkci zůstává, vrcholem ročníku 2007-08 bude mistrovství světa v Kanadě. Vzhledem k tomu se nabízí ještě větší využití krajánků z NHL. Zvlášť když turnaj začne o něco později než ten letošní. Ale hodně bude záležet na tom, zda hlavní trenér najde společnou řeč se zkušenými reprezentanty. Některé nejasnosti se v tomto ohledu objevily už po Turínu.

Hadamczik bere příští šampionát jako výzvu. "Chci se vidět se všemi hráči, kteří přicházejí v úvahu," naznačil. Čeká ho perné léto. Výběr týmu je v současném hokeji prvním přepokladem úspěchu. Letos do Moskvy někteří hokejisté nepřijeli, z drtivé většiny proto, jelikož nedostali souhlas od klubů NHL. "Zdravotní stav hráčů bude znovu klíčový. Posily z NHL budou brát ale všechny evropské týmy," doplnil.

Po zasedání výkonného výboru vyšla najevo informace, že lze očekávat změny v realizačním týmu reprezentace. Těžko říci, koho se budou týkat. Alois Hadamczik si jako hlavní kouč vybere asistenty. "S Josefem Palečkem i Frantou Musilem se mi spolupracovalo dobře. Nikoho neviním z toho, že jsme vypadli ve čtvrtfinále," uvedl Hadamnczik s tím, že by nerad trenérský štáb měnil.

Výkonný výbor svazu konstatoval, že výsledek národního týmu na mistrovství světa nenaplnil očekávání. Podle generálního manažera reprezentace Zbyňka Kusého nastanou zatím blíže nespecifikovaná opatření v realizačním týmu. "Budou se týkat určitých osob, ale veřejně je zatím neoznámím. Nejdřív s těmi lidmi chceme mluvit," pravil.

Kusý v brzké době plánuje schůzku s Hadamczikem, na níž by se mělo složení realizačního týmu probírat. Návrh pak bude přednesen na příštím zasedání výkonného výboru svazu. Jeho předseda Vratislav Kulhánek po čtvrtečním šestihodinovém jednání přiznal, že není z výsledku reprezentace nadšený. "Vypadli jsme ve čtvrtfinále, což se stane i jiným týmům. Ale ani hra tentokrát nebyla taková. Z těžších soupeřů jsme si vedli dobře jen proti Americe a Kanadě," připustil.

Hlavní důvody nezdarů na vrcholu sezony vidí členové výkonného výboru v tom, že národní tým neměl k dispozici všechny volné hráče. "Někteří byli zranění, nebo je kluby odmítly pustit z jiných důvodů. Ztracené čtvrtfinále není tragédií českého hokeje, horší bylo celkové vystoupení," zopakoval Kulhánek.

Jedním z návrhů, jak situaci zlepšit, může být jmenování nového člena realizačního týmu reprezentace, který by měl na starost komunikaci s NHL. "Určitá diskuse na toto téma probíhala, ale nerad bych se o tom moc šířil. Je to předčasné," řekl Kulhánek. Vzápětí konstatoval, že přístup zámořské ligy k evropským svazům je dost tvrdý. "Nebál bych se říci až skandální," upozornil.

Podle nové smlouvy mezi IIHF a NHL budou moci jednotlivé svazy kontaktovat hráče NHL s úvahami o mistrovství světa jen v termínu od počátku ledna do 15. února. Pak až poté, co klub vypadne z play off, případně ukončí sezonu po základní části. Výjimka je možná jedině se souhlasem generálního manažera klubu NHL. "Pochybuju, že něco takového bude platit pro národní týmy Kanady a Ameriky," uzavřel Vratislav Kulhánek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz