A zase on! Palát se hlásí o Conn Smythe Trophy

Foto: Twitter Tampy Bay Lightning

25. června 2022, 16:11

David Zlomek

V životě máte tři jistoty. Smrt, daně a Ondřeje Paláta ve správný čas na správném místě. Český útočník to v noci zase potvrdil, svým gólem rozhodl o tom, že se finálová série NHL vrací do Tampy Bay.

Avalanche to přitom měli krásně nalajnované. Když Cale Makar v třetím dějství srovnal, fanoušci by nejradši vytáhli Pohár, který už čekal v útrobách stadionu. Jenže…

Jenže šest minut před koncem Palát po hezké akci prostřelil Darcyho Kuempera a v aréně nastalo hrobové ticho.

„Na lavičce jsme se cítili dobře. Pořád jsme si říkali, ať makáme dál a nevypouštíme to. Nakonec jsme měli super střídání a dali gól,“ popisoval utkání Palát.

„Byla to pro mě jen lehké střela. Chtěl jsem to trefit z první a naštěstí to tam prošlo,“ dodal se skromností sobě vlastní.

Právě on je pro taková utkání jako stvořený. Byl to jeho dvanáctý vítězný gól v play off. Ze stále aktivních hráčů v NHL jich mají více jen Joe Pavelski (14) a Jevgenij Malkin (13). Co se Čechů týče, historicky kraluje Jágr s šestnácti brankami.

„Je to opravdu pozoruhodné,“ ví Steven Stamkos. „Vždycky si najde cestičku k tomu, aby tam nějaký gól šoupl,“ pokračoval ještě kapitán Blesků.

„Jo, vždycky to nějak dokáže,“ dodal útočník Pat Maroon. „Ale je to proto, že hraje správně. Hraje tvrdě a chodí tam, kde to bolí, hraje celoplošný hokej. Zákonitě pak přijde odměna.“

„Ondra Palát? Je to opravdu pozoruhodné.“

Díky gólu už se Palát prodřel do elitní desítky bodování play off. Kupříkladu hvězdný Nathan MacKinnon má pouze o dva body víc. Jinými slovy, pokud by Tampa Bay dokázala celou sérii otočit a Palát by třeba vstřelil ještě jeden vítězný gól, byla by debata o kandidátovi na trofej pro nejužitečnějšího hráče play off velice zajímavá.

Není sporu o tom, že by si ji Palát zasloužil. Play off, to je jeho. Asi nikdo nevysvětlí, proč to tak je, ale na to se historie neptá. S vyřazovacími boji se z Paláta stává elitní hráč, bez kterého by Blesky jen těžko zažívaly poslední úspěchy.

„Hraje tvrdě a chodí tam, kde to bolí, hraje celoplošný hokej."

„Hraje s nejlepšími hráči světa a vždycky je ten poslední, o kom veřejnost mluví. Ale když se na něco zeptáte jeho spoluhráčů z lajny, mluví v podstatě jenom o něm,“ dodal výstižně Jon Cooper, trenér Blesků.

Foto: Twitter Tampy Bay Lightning

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz