80 LET TELH: Recept na góly? Instinkt, práce a skvělí spoluhráči, tvrdí Nový

Nejvyšší hokejová soutěž u nás slaví v tomto ročníku 80 let, hokej.cz připomene vybrané momenty, dynastie a milníky ve speciálním vzpomínkovém seriálu. Historických unikátů a zajímavostí se najde spousta, jeden z nejpozoruhodnějších zápisů učinil v sezoně 1976-77 Milan Nový (na snímku). Ve 44 utkáních nasázel kladenský kanonýr neskutečných 59 branek, což je patrně nepřekonatelný rekord soutěže. "Bylo to nádherné období, dařilo se nám v lize i s reprezentací," vzpomíná dvojnásobný mistr světa a historicky nejlepší střelec českého hokeje všech dob.

Hokejisté kladenské Poldi tenkrát doma vládli. První titul získali na jaře 1975, další přibývaly v letech 1976, 1977, 1978 a 1980. Nadvládu Středočechů narušili jen v roce 1978 premiérovým úspěchem hráči Slovanu Bratislava.

Jinde měli lepší podmínky, jenomže hokej není o penězích

"V Kladně se sešla vynikající skupina hráčů, většina z nich pocházela z města a okolí. Byli jsme zvyklí na skromnější podmínky, jinde měli mnohem lepší. Jenže hokej není jen o penězích. V našem případě se sešlo jedno s druhým. Měli jsme schopnosti a tak chuť tvrdě makat. Trénovali jsme hodně tvrdě," povídá. Sám především. Nový se narodil s talentem od Boha, ale nikdy by nenasypal tolik branek, kdyby neúnavně a trpělivě nepiloval zakončení.

Jak mezi mantinely, tak doma - se železnými puky, kterých vyslal na terč milióny. "Nechal jsem si je udělat a pálil. Posiloval jsem zápěstí, kotouče pak létaly přesněji a vyšší rychlostí," vypráví. Gólů dával vždycky mraky, onen rekordní zápis nicméně překvapil i jeho. "Přibývaly mi vcelku pravidelně. Když jsem se neprosadil proti Plzni, dal jsem dva góly Spartě. Jirkovi Holečkovi. Byl jsem v nejlepších letech. Věřil jsem si," hlásí.

Hlavní příčiny skvělého koncertu jedinečného kanonýra byly tři: "Intuice, tedy snad určité předpoklady. Pak tvrdá práce. A hlavně - skvělí spoluhráči. Bez nich bych nebyl nic. Roky jsem hrál v pětce s Kaberlem, Pospíšilem, Novákem a Bauerem. Rozuměli jsme si, jeden tušil, co ten druhý udělá. Kdybyste věděl, kolik já dostal od obou Frantů skvělých puků... Eda Novák také střílel hodně branek, soupeři si museli hlídat jeho a Luboše Bauera. Tím jsem to měl snazší. Ale nemyslete si, také na mě přišel zápas blbec. To jsem pak Frantovi Pospíšilovi povídal: hele, nahrávej raději klukům."

 

Dneska bych dal nějakých 35 až 40 gólů. Ale těch devětapadesát ne

Nový byl tenkrát v ročníku 1976-77 nepolapitelný. Mohl se pochlubit nejen 59 trefami, ale atakoval hranici 90 kanadských bodů. To je neskutečná bilance při vědomí, že sehrál jen 44 utkání. "Kdyby to bylo dneska, věřím, že bych dal nějakých 35 až 40 gólů. Ale těch devětapadesát ne. Hokej se změnil.Já celkem pravidelně jel dvakrát nebo třikrát za zápas sám na bránu, to se teď vidí málo. Střeleckých šancí výrazně ubylo," srovnává. Nicméně Nový by určitě zase patřil k nejlepším, tak jako během celé kariéry. V Kladně platil ze superhvězdu, nicméně kádr Poldi tvořila spousta dalších vynikajících a mnohdy i nedoceněných hráčů.

"Každý z nás měl dětský sen, že bude jednou hrát ligu. Mně hodně pomohla vojna v Dukle Jihlava. Tvrdě jsem trénoval a nastupoval vedle skvělých individualit, Po návratu do Kladna jsem měl vyšší sebevědomí, tým byl zkušený a vyzrálý. Herně jsme šli velmi nahoru, na čemž měli značný podíl trenéři Prošek, Volf nebo Vašek Slánský. S ním jsem se nedávno bavil o tehdejší časech. A on mi po 30 letech povídal, že měl strach. Z čeho, zeptal jsem se. A on prý z toho, že má vést tréninky takových borců. Pořád čekal, že mu něco řekneme, Ale my nic. Byli jsme zvyklí držet hubu a trénovat," usmívá se.

Kladenská jízda? Něco takového se stane jednou za sto let

Když středočeský klub v minulosti pronikl mezi tuzemskou elitu, a v roce 1959 slavil svůj první mistrovský titul, platilo pořekadlo, že "Kladno hází". V 70. letech minulého století byli bojovníci Poldi nepřekonatelní. V oné sezoně 1976-77, kdy Milan Nový vytvořil unikátní střelecký zápis, sice Kladno získalo prvenství o jediný bod před Jihlavou, ovšem historie se neptala. Výjimečná dynastie vládla tuzemskému hokeji a hvězdy jako Pospíšil, Nový, Eduard Novák, Kaberle platili za esa československé reprezentace. "Když se mi povedlo nastřílet těch 59 branek za sezonu, bylo mi sedmadvacet let. A prožíval jsem nejlepší etapu kariéry. Nejprve bylo stříbro na olympiádě v Innsbrucku, pak titul mistrů světa z Katovic. V září 1976 jsme hráli finále Kanadského poháru. S Kladnem se nám povedlo získat další domácí titul a nakonec přišel zlatý šampionát ve Vídni," připomíná.

Nový a jeho parťáci vstoupili do historie. "Mockrát jsem si po letech promítal, co jsem hokeji obětoval. Dal mi strašně moc. Ale abych byl dobrej, hodně jsem dřel. Nedávno jsem se viděl s kamarády z mládí. Pamatuju si, jak sedávali na plůtku a říkali, že jdou ven. Za holkama, za zábavou. Já bych rád s nimi, ale zároveň jsem věděl, že musím trénovat. Nešel jsem. Velká vítězství a krásné góly pak byly odměnou."

Jelikož se v Kladně sešlo víc podobných dříčů, tamní klub prožil mimořádné roky. "Jsme malé město, něco takového se stane jednou za sto let. Ačkoli NHL nebo Kontinentální liga mají obrovské finanční možnosti, ani tam se jen tak nepovede, aby nějaký tým vládl soutěži pět nebo šest let. S odstupem času si velmi cením, co jsme dokázali. Navíc jsme ve finále Poháru mistrů evropských zemí porazili Spartak Moskva, výhru v obdobě současné Ligy mistrů už jiný náš tým nezopakoval. Byly to krásné roky," uzavírá.

Podívejte se na výsledky a fakta z ligových sezon 1971-76 a 1976-81.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz