686 391 diváků. Český rekord odolal, MS bylo druhé „nej“ v historii

Foto: iihf.com

22. května 2017, 12:06

Martin Voltr

Po divácké stránce vzbuzoval šampionát v Německu a Francii obavy, ovšem jak se nyní ukázalo – byly naprosto liché. 81. mistrovství světa se stalo druhým nejnavštěvovanějším v historii! Na třetí místo s přehledem odsunulo turnaj z roku 2014 v Minsku, ale za českým rekordem z Prahy a Ostravy stále zaostalo o víc než 50 tisíc fanoušků.

Zejména od druhého dějiště, tedy francouzské metropole, se očekávala hodně slabá čísla. Vstupenky šly špatně na odbyt, Paříž skutečně není hokejovým městem. Nicméně přinejmenším domácí reprezentace nakonec diváky do ochodů nalákala. Na jiných zápasech pak vydatně pomohli hlavně čeští a švýcarští fanoušci.

„Nejdřív nám to v Paříži rostlo pomalu, ale skončili jsme na průměru 7500 diváků. To je na druhé pořadatelské město velmi dobré. Celkem nám chybělo jen deset tisíc na Ostravu v roce 2015,“ připomíná generální sekretář organizačního výboru MS Henner Ziegfeld. „A když si vezmete, že Češi jsou skvělým hokejovým národem, pro který je hokej sport číslo jedna, Francouzům se povedla výborná věc,“ pochvaluje si na stránkách Mezinárodní hokejové federace. 30 utkání v pařížské AccorHotels Areně navštívilo celkem téměř 224 000 diváků.

Foto: Michal Eger

Ovšem částečný úspěch franouzských pořadatelů zůstal zcela ve stínu toho, co zažil Kolín nad Rýnem. LANXESS arena se pod nápory fanoušků otřásala v základech! Na 34 zápasů přišlo dohromady víc než 462 000 fanoušků, průměrně tedy 13 600 na každý. Hlavní pořadatelské město tak samo překonalo návštěvnost celého loňského MS v Rusku.

„Byli jsme totálně šokováni tím, co jsme tady zažili. Němci arénu několikrát vyprodali, přijela spousta Rusů. Hodně lidí dorazilo ze Švédska, Slovenska, Lotyšska i Dánska,“ těší Ziegfelda. „Věřili jsme, že dosáhneme na náš cíl, kterým bylo celkem 600 tisíc fanoušků. Ale prodali jsme mnohem víc vstupenek, než jsme čekali,“ dodává.

Celkovým počtem 686 391 diváků se šampionát zařadil na druhé místo historie. S velkým odstupem nestačil na předloňské mistrovství v České republice se 741 690 fanoušky, na třetí pozici však odsunul turnaj v roce 2014 v Minsku, na který přišlo 640 044 diváků. Průměr 10 725 diváků vynesl letošní mistrovství na čtvrté místo historických tabulek, kterým rovněž vévodí Praha a Ostrava s 11 589 fanoušky.

Foto: Michal Eger

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz