38 nájezdů a 3 góly. Už jsem chtěl jet já, směje se brankář Polášek

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Osmatřicet nájezdů se třemi góly. Tuto těžko uvěřitelnou porci dostali diváci jako dezert k již tak pohlednému utkání DHL Extraligy juniorů Liberce s Mladou Boleslaví. Zážitek to byl extrémní, gólmani se činili a střelci trápili, nakonec rozhodl svým třetím pokusem Jan Jeník.

Devatenáct sérií. To už je číslo, které se jen tak nevidí. Hned osmatřicetkrát se střelci rozjeli k nájezdu, ale jen třikrát skórovali. V šesté sérii se shodně prosadili Petr Maršoun s Václavem Burdou, pak se na gól čekalo až do celkového třetího nájezdu Jana Jeníka.

„Delší nájezdovou sérii jsem nezažil. Už jsme se s klukama na střídačce smáli, že to vypadá jako exhibice. Věřili jsme, že nás brankář podrží a někdo z nás nájezd promění," prozradil Jeník.

„Nic takového jsem nezažil, bylo to nekonečné, ale bavilo mě to! Bylo nemožné, že kluci nemohli dát gól. Už jsem přemýšlel, že bych zajel za trenérem, jestli můžu jet já," smál se gólman Tygrů Roland Polášek.

V šesté sérii přitom mohl být konec. Prosadil se Petr Maršoun a už to vypadalo, že Bruslaři v derby zvítězí, nicméně Václav Burda prudkou ranou vyrovnal. „Fyzicky to ani moc náročné nebylo, cítil jsem se i klidný. Jen potom, když jsem dostal gól a museli jsme proměnit, jsem znervózněl. Naštěstí jel Vendelín, kterému jsem věřil, nic nevymýšlel a vystřelil. Hned se mi zase ulevilo," řekl Polášek.

Rekord seniorské extraligy je patnáct sérií. Stalo se tak v utkání Pardubic s Olomoucí ve druhém finále play off sezony 1993/1994, kdy padlo dohromady třináct gólů. V mládežnických soutěžích se podrobné statistiky nevedou, a tak je téměř nemožné určit rekord.

Pro lepší představení délky dovednostní soutěže: V National Hockey League se nejvíce jelo dvacet sérii, během souboje německé ženské ligy mezi Memmingenem a Bergkamenem rozhodovala až 27. série, což je vůbec nejdelší nájezdová bitva, kterou historie hokeje pamatuje.

„Křičel jsem na každého, ať už to konečně dá, asi od desáté série. Trvalo to ale ještě dlouho. Když jel Jeňas potřetí, říkal jsem si, že musí dát. Vždy, když s ním soutěžím, je v nájezdech šikovný. Udělal to dobře a s trochou štěstí to tam prošlo. Pak přišla jen velká radost, že bod máme my a že jsem z brankářského souboje vyšel vítězně já," komentoval Polášek.

„Boleslavský gólman má trošku jiný styl chytání než ostatní. Drží ruce hodně před sebou a rychle zajíždí do branky. Je to dost nepříjemné. První nájezd jsem udělal kličku do bekhendu, ale málo jsem puk zvedl. Druhý nájezd jsem směřoval pod lapačku, ale bohužel jsem to trefil přímo do ní. A ve třetím jsem chtěl vystřelit mezi nohy. Když jsem viděl, že mi brankář reaguje na naznačení střely, tak jsem volil variantu kličky do bekhendu. Se štěstím to tam doklouzalo. Oddychl jsem si nejen já, ale i celý tým," komentoval vítěznou trefu Jeník.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz