Zpoždění vlaku nás nerozhodí, tvrdí Rusové. Chytat bude Vasilevskij

Foto: iihf.com

18. května 2017, 8:00

Václav Jáchim

(PAŘÍŽ, od našeho zpravodaje) Nečekané komplikace před velkým čtvrtfinále potkaly ruskou výpravu. Sborná vyrazila z Kolína nad Rýnem do Paříže ve středu po obědě, na led v AccorHotels aréně se ale dostala až večer. Mužstvo strávilo tři hodiny na nádraží v německém dějišti šampionátu, příčinou byly technické potíže s vlakem. "Připojovali nové a nové vagóny, ztráta tím narůstala. Ale udrželi jsme si bojovnou náladu a brali to sportovně," řekl ruským médiím Oleg Znarok.

Hlavní kouč mluvil diplomaticky, uvnitř byl ale pořádně naštvaný. Rusové berou stěhování jako nutné zlo. V Kolíně nad Rýnem si ponechali k dispozici hotelové pokoje, jsou si jisti, že je na mistrovství světa budou ještě potřebovat. Středeční harmonogram dostal obří trhlinu, takže zatímco čeští hráči si po volném odpoledni dávali večeři, soupeř teprve mířil z nádraží do haly na trénink.

Rusové? Jsou mladší i rychlejší než dřív. A makají, říká skaut Fischer »

Znarok přípravu nezrušil, ačkoli se mužstvo dostalo do pařížského hotelu Marriott kolem 22. hodiny. "Nemyslím si, že by zpoždění mělo vliv na naše rozpoložení před zápasem s Čechy. Hráči počkali, najedli se, někteří spali. Chtěli jsme přijet dřív, ale nijak nás to nerozhodí. Někdy se stanou věci, které neodhadnete," uvedl pro agenturu R-Sport první viceprezident ruského svazu Roman Rotenberg.

Také hráči si nikterak nestěžovali. "Tradiční německý smysl pro pořádek? Co naděláte, stát se může cokoli. Byli jsme trpěliví. Ano, posunul se trénink, ale nevidím v tom větší problém. Po večeři měl každý prostor k odpočinku. Trénink jsme měli o tři hodiny později, to se prostě nedá nic dělat," poznamenal s nadhledem útočník Artěmij Panarin. Vedení ruské výpravy odmítlo, že by si na direktoriátu turnaje oficiálně postěžovalo. Pořadatelé za tuhle nepříjemnost nemohli. Jisté však je, že poměrně dost dlouhé přesuny před čtvrtfinále budou mít v budoucnu mnohem víc kritiků. Byť Švédové se dopoledním vlakem přepravili bez potíží, Finové a Kanaďané opačným směrem jakbysmet.

Po středečním večerním tréninku je jasné, že čtvrtfinále bude chytat Andrej Vasilevskij z Tampy Bay. "Má naši důvěru, nemění ani sestava z našeho posledního utkání proti Spojeným státům. Počítáme se sedmi beky a třinácti útočníky. Hrát nebude obránce Mironov," přiblížil asistent Harijs Vitolinš. Prostředí v AccorHotels aréně je pro sbornou trošku odlišné od toho, na které byla zvyklá v Kolíně nad Rýnem."Venku panuje teplo, led je špatný. Hráčům se určitě hůř dýchalo, ale s tím se musíme vyrovnat," hlásil Znarokův kolega.

Změny na Rusy: Voráček u Kováře, Hanzl k Pastrňákovi. Kdo do brány? »

Po porážce 3:5 s týmem USA, která posunula Rusy na druhou příčku "německé" skupiny, se trenérský štáb podle Vitolinše zaměřil na obranu. "Změny ve složení dvojic dělat nebudeme, na to není prostor. Ale potřebujeme důraznější hokej a dobrou práci na detailech. Pokud neinkasujeme, určitě vyhrajeme," poznamenal někdejší lotyšský reprezentant. Hokejisté Ruska už naplno myslí na dnešní velkou bitvu. "Na šampionátu jsem Čechy neviděl, když se však podívám na jejich soupisku, mají velké hráče," reagoval pro R-Sport Jevgenij Kuzněcov. Útočník Washingtonu některé soky dobře zná z NHL."Třeba Pastrňák je vynikající, zvlášť na širším kluzišti. Nesmíme mu dát prostor, na všechny jejich hokejisty je třeba hrát důrazně. Češi jsou Češi, ti jsou vždycky nebezpeční," varoval závěrem.

Předpokládaná sestava Ruska na čtvrtfinále:

Vasilevskij – Antipin, Bělov, Orlov, Zub, Kiselevič, Gavrikov, Provorov – Gusev, Šipačjov, Dadonov – Panarin, Naměstnikov, Kučerov – Plotnikov, Kuzněcov, Barabanov – Tělegin, Andronov, Ničuškin – Tkačjov.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz