Ženský šampionát fanoušky nenalákal. Duch Ameriky ale zabírá

Foto: Martin Voltr

(PLYMOUTH, od našeho zpravodaje) Amerika, kam se podíváš. Na takové prostředí narazí návštěvníci na letošním mistrovství světa žen, které se koná v Plymouthu na předměstí Detroitu. USA Hockey Arena obyčejně funguje jako národní rozvojové centrum mládeže, a tento fakt je cítit z každého koutu útulného stadionu. Přestože si na šampionát zatím příliš fanoušků cestu nenašlo, ti příchozí mohou být spokojeni. Kromě dramatických duelů na ledě je totiž přivítal perfektně připravený areál. A taky velká kuriozita – jedna ledová plocha má zámořské a druhá evropské rozměry.

Kanada, Švédsko, Kanada, Spojené státy. Mezinárodní hokejová federace přiklepla pořadatelství ženského šampionátu pro letošní rok Plymouthu, nejlepší hokejistky světa se do země vrátily po pěti letech. Dějištěm turnaje se stala USA Hockey Arena, v níž se podobně prestižní akce koná vůbec poprvé od jejího otevření v roce 1996.

Na stadionu se dvěma ledovými plochami se běžně připravují americké naděje do sedmnácti a osmnácti let, které se sem přesunuly v roce 2015 z nedalekého Ann Arboru. I díky tomu našly hokejistky na předměstí metropole státu Michigan skvělé podmínky.

„Hala je nádherná a panuje v ní moc hezká atmosféra. Na ploše je trošku teplo, ale přijde mi, že když je člověk na ochozu, není to tak hrozné. Jinak se tu hraje suprově. Mají tu nové mantinely, které jsou kvalitnější a bezpečnější. Nárazy nejsou tak hrozné jako u těch starých dřevěných,“ pochválila zázemí česká útočnice Lucie Povová.

Barvy, trofeje, dresy… Ze stadionu sála americký hokejový duch

Ačkoliv by rozlehlý areál zvenčí takřka nikdo netipoval na sportovní halu, americký hokejový duch je v její blízkosti i uvnitř cítit na každém kroku. Všude jsou k vidění americké barvy, dresy, trofeje a další připomínky úspěchů. Prosklené čelo přilehlé restaurace zdobí podobizny hokejistů i hokejistek v nadživotní velikosti.

„Je to jiné, než když jdete v Americe na normální zimák. Tady to mají vyzdobené v amerických barvách, je tu hodně plakátů a podobných věcí. Je vidět, že je to zázemí Ameriky. Když člověk vejde dovnitř, hned vidí, jak to tu mají nádherně udělané. Na normálních stadionech to není, pokud tam nesídlí nějaký tým. A ani tak to není tak hezky udělané jako tady,“ popisuje prostředí Povová, která za mořem několik let hrála.

Aréna navíc může sázet i na jednu velkou zajímavost. Každé ze dvou kluzišť totiž vykazuje jiné parametry. Zatímco hlavní ledová aréna byla postavena podle zámořských rozměrů, vedlejší menší hala nese název olympijská a její hřiště dosahuje co do velikosti evropských čísel. Hokejistky tak při trénincích i zápasech musí přepínat mezi větší a menší hrací plochou.

Česká hráčka s třináctkou na dresu podle svých slov něco podobného za dobu své kariéry na vrcholných akcích ještě nepoznala. Zároveň ale přiznává, že rozměry ledu příliš neřeší. „Abych řekla pravdu, tak na mistrovství jsem ještě nezažila, aby se jeden zápas hrál na jednom ledě a další na úplně jiném. První trénink si člověk říkal, že bude muset bruslit víc, ale při zápase už to moc nevnímá. Fakt se soustředíte a neřešíte, jestli je manťák tady, nebo tam,“ přiznává.

Hezká hala nestačí! MS divácky zaostává, i kvůli špatné propagaci

Ani tento fakt a možnost zhlédnout zajímavá a vypjatá střetnutí v ženském podání ale nenalákal hokejové fanoušky, aby navštívili zápasy v hojnějším počtu. Na duely domácích Američanek se sice kapacita USA Hockey Areny slušně zaplňuje, vyprodáno však nebylo ještě ani jednou. Důvodů může být několik, například menší propagace ze strany pořadatelů. Mezi místními obyvateli totiž ví o velké sportovní události málokdo.

„Loni v Kanadě mi přišlo, že na zápasy domácího týmu s Amerikou bylo narváno. Ale taky to mohlo být tím, že Kamloops bylo hodně hokejové město. Lidé byli zvyklí chodit pravidelně na zápasy. Když jsme tady byly s holkama v nějakém obchodě, ptali se nás, co tu děláme, a o mistrovství vůbec nevěděli. Loni naopak věděli o turnaji všichni, všude byly plakáty. Tady není nic, co jsem si zatím všimla. A to jsem si myslela, že Američanky to budou mnohem víc propagovat,“ uzavírá forvardka Povová.

Atmosféru tak mimo duely domácího celku zachraňují početné ostrůvky bujarých Švédů nebo typický zvuk švýcarských zvonů. Při utkáních českého národního týmu se v hledišti objevilo i pár fanoušků s českými dresy a vlajkami. V oválu okolo tribun pobíhá řada novinářů s diktafony, mikrofony a kamerami. Zápasy šampionátu jsou živě přenášeny do šesti z osmi účastnických zemí, signál nejde pouze do Německa a České republiky. V rohu ledového paláce si třeba zřídila studio kanadská televize TSN.

I navzdory slabší návštěvnosti se však prozatím jedná o povedené mistrovství. Usměvavé tváře pořadatelů, hráček i hokejových příznivců jsou toho jasným důkazem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz