Ženská šestnáctka začala v Budapešti suverénní výhrou nad Švýcarskem

Foto: Martin Mašek

(BUDAPEŠŤ, od našeho zpravodaje) Snadnější, než se čekalo. Takový byl vstup nejmladších hokejistek do prvního ročníku Evropského poháru, v Budapešti začaly suverénní výhrou 5:0 nad Švýcarskem. Česká šestnáctka soupeře k ničemu nepustila, o čemž svědčí i střelecký poměr 55:12.

Prakticky po celých šedesát minut bylo jasné, kdo je pánem ledové plochy. Kromě několika zaváhání mladé Češky jedoznačně držely hru ve svých rukou. „Vstup do turnaje se nám určitě povedl, myslím, že takhle jsme si to ani nepředstavovali. Pro holky to je určitě velké povzbuzení do dalších bojů,“ říká hlavní kouč Pavel Zuziak.

Hodně důležitý byl už samotný start. Góly v 11. a 14 minutě národní tým uklidnily, vedení 2:0 bylo dostačující, aby ze sebe sklepal případnou nervozitu ze startu turnaje. „Holky do toho vlítly, Švýcarky jsme zamkli v jejich pásmu. Měli jsme střely i šance, určitě nám to pomohlo.“ Druhá i třetí třetina byly snad ještě suverénnější. „Měli jsme perfektně zorganizovanou obranu a hráli dobře dopředu. Nepustili jsme je defakto k ničemu,“ reaguje Zuziak.

Stav 5:0 po dvou třetinách vydržel až do konce. Švýcarky vystřídaly gólmanky, což z jejich pohledu zafungovalo. Saskia Maurerová, jež zazářila na lednovém mistrovství osmnáctek v Přerově, nechala místo dvojce Paivaové. České naděje ji z neustálého tlaku povětšinou jen trefovaly, ale na vítězství to nic změnit nemohlo. Evě Štumbaurové stačilo k čistému kontu dvanáct zákroků.

Národní tým vedla do boje Anna Kotounová, která dostala kapitánské céčko na dres s lvíčkem na prsou poprvé v životě. „Byl to úplně neskutečný pocit. Byla jsem strašně nervózní, chtěla jsem vyhrát, abych tým nezklamala. Nesmírně mě překvapilo, když mě trenéři zvolili. Ale zároveň je to hezká pocta a jsem strašně ráda, že se mi to aspoň jednou povedlo,“ říká česká obránkyně.

Také ji Švýcarky trochu zklamaly, i ona pamatuje nájezdovou porážku ze šampionátu starší kategorie. Rozdíl dvou let je opravdu tak výrazný? „Myslím, že největší kvalitu mají v ročníku 2000. Tam jsou tři hráčky, které jsou fakt dobré. Ty tady nemůžou být, takže nemají na čem stavět,“ myslí si Kotounová.

První vítězství se rozhodně počítá, ale těžší bitvy teprve přijdou. Jedna hodně náročná už v pátek. Češky vyzvou spolufavoritky z Finska, které na úvod smetly Slovensko 13:3! „Každý zápas má něco. Myslím, že když se na ně dobře připravíme a od rozbruslení se budeme na zápas koncentrovat, tak ho můžeme zvládnout,“ říká Pavel Zuziak. „Finky budou asi nejtěžší soupeř. Ale já doufám, že se na zítřek dobře vyspíme a porazíme je,“ burcuje Anna Kotounová.

Foto: Martin Mašek

Skupina A:

ŠVÝCARSKO – ČESKO 0:5 (0:2, 0:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Mlýnková (Dýcková), 14. Čajanová (Kaltounková, Machalová), 26. Kaltounková (Čajanová, Machalová), 31. Kaltounková (Pejšová), 37. Mlýnková.
Vyloučení: 5:3.
Bez využití.
Střely na branku: 12:55 (3:17, 5:20, 4:18).
Česko: Štumbaurová – Škrdlová, Jandušíková, Kotounová, Pejšová, Šmajdová, Vlková – Mazancová, Mlýnková, Dýcková – Čajanová, Kaltounková, Machalová – Seroiszková, Škorpíková, Hájková – Fabšicová, Sarnovská, Nepokojová. Trenéři: Zuziak, Kosina a Mazánková.

FINSKO – SLOVENSKO 13:3 (9:0, 2:2, 2:1)

Skupina B:

RUSKO – MAĎARSKO 6:1 (2:0, 2:0, 2:1)

NĚMECKO – RAKOUSKO 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

Další program turnaje

Pátek 28. dubna:
15:10 Slovensko – Švýcarsko (A)
15:40 Německo – Maďarsko (B)
18:10 Česko – Finsko (A)
18:40 Rakousko – Rusko (B)

Sobota 29. dubna:
15:10 Slovensko – Česko (A)
15:40 Maďarsko – Rakousko (B)
18:10 Finsko – Švýcarsko (A)
18:40 Rusko – Německo (B)

Neděle 30. dubna:
15:10 finále A1 – B1
15:40 zápas o 3. místo A2 – B2
18:10 zápas o 5. místo A3 – B3
18:40 zápas o 7. místo A4 – B4

Všechny zápasy turnaje můžete sledovat v živých přenosech na webu sportstream.hu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz