Zdrcený Koukal: Nedá se popsat, jak to bolí. Pro řadu z nás to byla poslední šance

Foto: iihf.com

25. února 2018, 13:00

Jan Šimek

(KANGNUNG, od našeho zpravodaje) Snili, že po dvanácti letech získají pro český hokej medaili z olympiády, ale místo toho přišel po skvěle rozjetém turnaji krach. Národní tým nezvládl oba poslední duely a nemá nic. Parta kolem kapitána Martina Erata skončila čtvrtá. „Pro spoustu z nás to byla poslední šance. Já v ní nikdy nedoufal, ale přišla. Měli jsme před sebou dva zápasy. Stačilo vyhrát jeden a měli jsme medaili. Čtvrté místo je o ničem. Není na co vzpomínat,“ štve Petra Koukala.

„Je to o ničem. Zbytečné tři týdny. Čtvrté místo – úplně nejstupidnější věc na světě. Je to obrovská škoda. Každý jsme se nadřeli a teď musíme koukat, jak Kanadě předávají medaile. V pr..li všechno,“ zuří.

Kanada sice nezačala kdovíjak dobře, přesto šla do vedení. Češi bleskově zareagovali a vyrovnali skóre, jenže pak jim kanadský celek znovu odskočil. „Byl jsem u toho na ledě. Šlo o moment, který zápas asi převážil. Kdybychom šli do vedení, mohli jsme hrát přesně to, co Kanada – vyhazovat puky a čekat na brejky,“ myslí si zkušený útočník.

„V semifinále proti Německu se Kanaďané dostali přesně do této situace. Němci jezdili dva na jednoho, tři na dva. My jsme to tlačili do kopce a nezvládli to,“ dodává vzápětí.

Nesrazilo české hokejisty mrzuté semifinále s Ruskem? „Nemyslím si. Začíná se od začátku. Přesilovku Kanady jsme dobře odbránili. Pak přijde nahrávka křížem, kterou si srazíme do kasy. Potom vyrovnáme, vzápětí dostaneme druhý gól a po následném brejku už prohráváme 1:3. Góly jsme dávali až na konci,“ pokračuje útočník Hradce Králové.

Národní mužstvo v závěru zápas nezabalilo a sympaticky alespoň snížilo na konečných 4:6. Kdyby navíc zůstala v platnosti branka Martina Erata, mohl být konec ještě zajímavější. „Možná by to šlo, ale padlo tolik gólů. Pořádně jsme se nedostali na kontakt. Pořád to bylo dali – dostali a stále dokola,“ popisuje.

Foto: iihf.com

„6:4 je ale strašné, strašné. Bohužel, samozřejmě jsme idioti. Nemůžeme je pustit do stavu 3:1, měli jsme ještě dost času. Ve druhé třetině jsme nedali góly, povedlo se nám to až ve třetí,“ doplňuje. „Přitom každý byl hratelný. Rusko jsme ždímali, ale od čtvrtfinále jsme ani jednou nedali první gól. Pokaždé jsme tekli. Zápasy se nedají otáčet věčně,“ přidává další postřeh.

Po utkání oznámil konec reprezentační kariéry Martin Erat. Šestatřicetiletý borec, který je jen o rok starší než Koukal. „Je dost možné, že reprezentace končí i pro mě. Špenát je jiný plejer. Má nejvíce zkušeností, snažil se jako každý jiný. Všichni chtěli medaili. Je to den blbec pro všechny. Strašné zklamání. Nejsem schopný být ani u gólu, který bychom dali. Pak jim to načepujeme... Takové cihly. To byly dorážky na šestkrát a my jsme to tam nedostali,“ kroutí hlavou.

V životě už se na olympiádu nepodívám

Skončit pod vrcholem nechce nikdo. Čtvrté místo hodně bolí. „Ohromně. Kvůli všem. Jsou tady kluci, kteří odejdou do NHL a na olympiádu se zase podívají. Pro spoustu z nás to ale byla poslední šance. Ani jsem v ní nedoufal, ale přišla. Stačilo vyhrát jeden ze dvou zápasů a měli jsme medaili, jenže jsme nevyhráli ani jeden,“ mrzí Petra Koukala. „Je to strašné. V životě se už nepodívám na olympiádu. Nedá se popsat, jak to bolí. Je to o ničem. Není na co vzpomínat.“

Český tým znovu nezvládl závěr turnaje, což se v posledních letech pravidelně opakuje napříč všemi věkovými kategoriemi. „Nebudu nic analyzovat, od toho jsou tady jiní. Pořád to bylo s nulou. Před lety v Praze nebo v Minsku se nám nepodařilo skórovat vůbec, už jsme si z toho dělali srandu. Teď jsme góly konečně dali, ale zároveň jich šest dostaneme,“ nechápe.

Co bude dál? „V pondělí poletíme letadlem domů, už ve středu hrajeme s Hradcem zápas. Reprezentaci už řešit nebudu,“ uzavírá pětatřicetiletý centr.

Foto: iihf.com

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz