Závorka zvedal Energii! Hodně střel? Lepší než stát jak sněhulák, tvrdí

Foto: Jan Čech, Karlovarský deník

Papírové předpoklady zase jednou neplatily. Pražská Sparta byla proti Karlovým Varům jasným favoritem, rozdíl v kvalitě kádru i umístění v tabulce je jasný. Jenže Západočeši vsadili na účinný herní systém, poctivě vykrývali prostor před vlastní bránou, hodně bruslili a byli důrazní, takže se bitva postupně rozdrolila a nakonec přiklonila v jejich prospěch. Stalo se tak letos už podruhé, první duel vyhrála Energie doma 6:3. "Nevím, jestli to na Spartu umíme. To asi ne, spíš to byla shoda náhod," konstatuje Tomáš Závorka (na snímku).

Ačkoli to málokdo předpokládal, poslední tým soutěže na Spartě uzmul dva body, takže si svěřenci trenérů Mlejnka a Marišky posléze s chutí zakřičeli. "Byli jsme v herní a výsledkové krizi, pro nás je hlavní vítězství. A je jedno, jestli na Spartě nebo jinde. Ale samozřejmě - co mám informace, Sparta  zatím hrála doma výborně. Dávala hodně gólů, my neměli co ztratit. Přijeli jsme předvést co nejlepší výkon, hlavně do obrany. A to se nám povedlo," pochvaluje si Závorka.

Přitom po první třetině se zdálo, že by to mohla být sparťanská jízda. Domácí vedli 1:0, měli dostatek příležitostí. Další góly trošku visely ve vzduchu. Jenže hosté odolali a hráli hokej, který favoritovi nevoněl. "Jestli nás podcenili? Nevím, to by měli říci oni. První zápas u nás byl velmi vyrovnaný, my těžili z protiútoků a do brány nám spadlo skoro všechno. Teď byla Sparta trošku lepší, ale my to zvládli dobrou hrou v obranném pásmu i s určitou dávkou štěstí. Nějak jsme to umlátili," připomíná.

Závorka měl na úspěchu hlavní podíl. Zlikvidoval 45 střel, v nájezdech ho nepřekonali Buchtele, Hlinka ani Pech. Šikovný gólman musel být celou dobu ve střehu, sám však časté pokusy domácích kvitoval. "Je to příjemnější, než když tam člověk stojí jak sněhulák a jde na něj nějakých pět střel za třetinu, z nichž dostane dva góly. Pokud jich je ale zase moc, také to není příjemné," usměje se. "Asi každý brankář vám potvrdí, že častější střelba je pro brankáře lepší. Určitě víc, než kdyby tam jen postával a čekal na brejk soupeře."

V průběhu duelu musel řešit několik těžkých situací, jedna kuriózní se narodila v prodloužení. Závorka si úplně neporozuměl s Radkem Dudou, celé to mohlo skončit pořádnou polízanicí. "Tam byla špatná komunikace, asi z mojí strany. Já puk úplně nesledoval, začal jsem ho pod nohama honit a vůbec nevěděl, jak ta situace u brány vypadá. Sparťané tam asi vůbec nešli, Radek si to chtěl vzít. Já začal zmatkovat, dvakrát jsem mu do toho sáhl a ještě kopl. Je to trošku úsměvné, na tomhle musím trošku zapracovat," uvědomuje si.

Celkově však může být spokojen, Závorka inkasoval jen jednou. Ve 14. minutě mu spadl kotouč za záda po střele Lukáše Cingela, jenž nahazoval kotouč od zadního mantinelu. "Nevím, kdo to tečoval, ale gól to byl samozřejmě smolný. Myslím, že do té doby jsme hráli slušně. Byl tam pohyb, nasazení. I když Sparta nějaké šance měla, já se cítil dobře. Když mi to tam padne, vždycky se snažím hodit všechno rychle za hlavu. Ale teď mi samozřejmě problesklo - sakra, co jsme to zase dostali za góla?" popisuje pocity.

Energie přitom na Spartě zažila krušné duely, v minulosti z toho byly i debakly. Závorka ovšem vyvrací, že by se tím nějak víc zabýval: "Kdybych měl špekulovat, že si sem zase jedeme pro desítku, to by bylo hodně špatné. Každý zápas je jiný. Ve staré aréně jsme dostali jedenáct, pak devět. Člověk si na to vzpomene, ale do utkání jsme nešli ustrašení, že by se mohlo opakovat něco podobného." Hodně důležitá podle něj byla první třetina. "Když jsme dřív na Spartě hráli, většinou šlo o to, jestli v úvodu dostaneme nálož nebo ne. Teď jsme začali dobře, ale zase nám tam spadla taková smolná branka. Naštěstí nás to nepoložilo, klobouk dolů, protože pokud jsme jako první inkasovali, docela to s námi v minulých zápasech zatřáslo. Tentokrát jsme pořád předváděli dobrou hru, celých 60 minut. Neříkám, že vítězství, ale bodík jsme si zasloužili."

Tohle klání bylo patrně poslední, které coby hlavní kouč absolvoval Karel Mlejnek. Podle informací hokej.cz má Energii ode dneška převzít Peter Oremus, jenž utkání v Praze sledoval ve společnosti sportovního manažera Jaromíra Kverky. Hráči ale podle Závorky tyhle informace neřešili. "V kabině žádné spekulace neproběhly, vůbec jsem nezaslechl, že by se o tom někdo bavil. Na internetu jsem si něco přečetl. Ale nevím... Myslím, že to není v trenérech. Tam může stát kdokoli, ale pokud neplníme pokyny, což se stalo ve většině utkání, tak je to potom těžké," uzavírá.

Sestřih utkání Karlovy Vary - Sparta Praha

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz