Zase Američané? To je jedno, říká kapitán Erat. Hlavní je naše síla

Foto: Pavel Lebeda, Český olympijský tým

20. února 2018, 8:00

Jakub Slunečko

(KANGNUNG, od našeho zpravodaje) I když bodově se mu na olympiádě zatím nedaří (0+1), nelze říct proti kapitánu Martinu Eratovi půl slova. Bojuje, padá do střel a jako klidná síla vede tým, který chce protrhnout šestileté české čekání na medaili z velké akce. Ve čtvrtfinále jsou další překážkou Američané. „Naší největší silou je tým. Každý do střídání dává úplně všechno, co v něm je,“ má radost Erat.

Moc toho během olympiády nenamluví, ale co vysvětlovat – vždyť Češi vyhráli všechny zápasy a to podstatné ukazují na ledě. A Erat jako správný kapitán má radost z toho, jak soudržný český tým je a hráči kypí obětavostí pro úspěch.

„První cíl jsme splnili a teď se soustředíme na to, co je před námi – čtvrtfinále. Zápas od zápasu je náš tým lepší a to je to hlavní, co jsme chtěli,“ pochvaloval si Erat po úterním tréninku. Překvapen ale nebyl.

„Hráli jsme dobře už na Euro Hockey Tour v Rusku a teď to musíme potvrdit v play off,“ připomněl Channel One Cup, na kterém Češi před Vánoci porazili Finsko, Kanadu i Švédsko.

Jak spí Češi? Brankáři s lékařem, kapitán s kustody

Teď je ale čekají neoblíbení Američani, kteří v osmifinále jasně přehráli Slováky 5:1. Tým USA je soupeř, se kterým národní tým smutně prohrál na poslední olympiádě v Soči 2:5. Erat byl u toho, touhu po pomstě ale necítil.

„To je jedno, jestli je to Amerika, nebo Slovensko. Když chceme něco vyhrát, musíme porazit kohokoliv,“ odmítal útočník Komety čtyři roky staré vzpomínky. „Každý zápas je jiný. Připravíme se na ně úplně stejně jako na každého soupeře,“ dodal.

A hned chtěl raději mluvit o schopnostech vlastního mužstva. „Naší největší silou je tým. Ale gólman je základ všeho. Francík předvádí vynikající výkony a když to potřebujeme, tak nás podrží,“ chválil spoluhráče.

Foto: iihf.com

Pochvala naopak pro Erata pak přišla nečekaně z americké strany. „Proti Eratovi jsem nějaký ten zápas v NHL odehrál. Je to skvělý hráč a nedivím se, že mají Češi tak dobrý tým a jsou zatím neporažení,“ říkal po osmifinálovém utkání Američan James Wisniewski, zkušený bek ze zámoří.

Oba borci před třemi lety z NHL odešli a paradoxně díky tomu se teď zase střetnou na olympiádě v jistě tvrdém čtvrtfinálovém boji. Američani s klasickým sebevědomím prohlašují: „Chceme zlato!“ Zato český kapitán chce spíše nechat promluvit činy – sebe i svého týmu, který má výborně našlápnuto k olympijské medaili.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz