Zamotaný finiš v Herningu. Dánsko, či Lotyšsko? A kdo půjde na Čechy?

Foto: bdk.bmcdn.dk

15. května 2018, 10:41

Adam Bagar

(HERNING, od našeho zpravodaje) Čeští hokejisté netrpělivě čekají na jméno svého čtvrtfinálového soka. Bude jím v Herningu USA, Finsko, Kanada, či Dánsko! Situace ve skupině B je pořádně zamotaná. Vždyť druhé Finy a páté Lotyše dělí pouhé tři body. Na koho zbude černý Petr? Kdo se bude muset stěhovat do Kodaně? Kdo vyzve Čechy? A kdo skupinu ovládne?

Nejlepší pozici mají v Herningu rekordní Američané, kteří vyhráli všech šest střetnutí a o první místo si to po poledni rozdají s Finy. Bitva gigantů přinese také souboj tří nejproduktivnějších borců na turnaji. Na jedné straně americký kapitán Patrick Kane, na druhé finští mladíci Teuvo Teräväinen a Sebastian Aho. Suomi musí vyhrát v základní hrací době, USA stačí bod.

Bude o českém soupeři jasno už po bitvě Finů s Američany?

Dva nejlepší zůstanou pro čtvrtfinále v Herningu. České příznivce zajímá především ten druhý, který půjde na Jandačovu partu. Varianty jsou stále čtyři. V případě výhry Finů nad Američany může být o soupeři jasno už přibližně okolo půl třetí. Pokud by Marjämäkiho výběr zvítězil po šedesáti minutách, šli by Češi na Ameriku, a když za dva body, vyzvali by právě Finy.

Jakákoli výhra zámořského celku by čekání prodloužila. Ve druhém utkání dvanáctého hracího dne se představí trápící se Kanada proti Německu a pokud vyhraje, pak by národní tým narazil na celek kolem hvězdného kapitána Connora McDavida. Ale triumf našich západních sousedů, kteří si naposledy vyšlápli na Finsko, by situaci ve skupině B zase ještě víc zamotal.

Dánové mohou skončit senzačně druzí, ale také bez play off

Rozhodla by až večerní bitva Lotyšů s Dány. Domácí tým může skončit senzačně druhý a vyzvat Čechy, ale také může zůstat zklamán bez play off. Tak zamotaná je herningská skupina. Před Finy a Kanaďany by ho v případě jejich zaváhání poslalo tříbodové vítězství nad Lotyši. Elitní trio už má čtvrtfinále jisté, půjde hlavně o přímou bitvu o poslední místo v play off.

Dánové jdou do boje odpočatí po dvou volných dnech, Lotyši zase povzbuzeni velmi dobrým představením proti Kanadě, které sebrali bod. "Myslím, že pro Dány není výhodou, že dlouho stáli. My jsme nastartovaní, to je naopak výhoda," myslí si útočník Rihards Bukarts. "Na utkání se všichni strašně moc těšíme a chceme v něm ukázat to nejlepší, co v nás je," velí.

"Loni jsme byli gól od čtvrtfinále. Situace se opakuje a uděláme všechno pro to, abychom to letos už dokázali."

Lotyši tuhle situaci dobře znají, už loni v Kolíně nad Rýnem bojovali v posledním utkání základní skupiny s Německem o postup a v infarktové bitvě padli na nájezdy. "Ano, situace byla úplně stejná. Byli jsme gól od čtvrtfinále. Zase se to opakuje a uděláme všechno pro to, abychom to letos už dokázali. Když budeme hrát svou hru, tak věřím, že uspějeme," uzavírá Bukarts.

Dánové jsou blízko historickému úspěchu. Dosud skončili na MS nejlépe dvakrát na osmé příčce, ale letos by v případě postupu do čtvrtfinále skončili nejhůře sedmí. V klíčové bitvě turnaje je jistě poženou znovu skvělí fanoušci, čeká se opět vyprodaná Jyske Bank Boxen. "Diváci jsou skvělí, celé město je díky našemu hokeji na nohou," těší před večerní bitvou Franse Nielsena.

Dnešní závěrečný program skupiny B

12:15 Finsko – USA (Jyske Bank Boxen, Herning)
16:15 Kanada – Německo (Jyske Bank Boxen, Herning)
20:15 Lotyšsko – Dánsko (Jyske Bank Boxen, Herning)

Aktuální tabulka skupiny B v Herningu

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. USA 6 4 2 0 0 37:10 16
2. Finsko 6 4 0 1 1 32:9 13
3. Kanada 6 3 1 1 1 29:12 12
4. Dánsko 6 3 1 0 2 13:16 11
5. Lotyšsko 6 2 1 2 1 15:16 10
6. Německo 6 1 1 2 2 16:17 7
7. Norsko 7 1 1 1 4 13:31 6
8. Jižní Korea 7 0 0 0 7 4:48 0

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz