Zahráli si v NHL, teď působí ve WSM Lize. Je jich sedm

Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz

29. listopadu 2016, 14:46

Marek Hedbávný

Splnili si dětské sny a nastoupili v National Hockey League. Vesměs jen na pár zápasů, ale dokázali to. Nyní jsou z různých důvodů ve druhé nejvyšší české soutěži.

Petr Tenkrát (Rytíři Kladno)
V NHL se objevil ve dvou různých obdobích. Debutoval v Anaheimu, to se psal rok 2000 a Tenkrátovi bylo třiadvacet let. V nadcházející sezoně přestoupil do Nashvillu, pak odešel do Finska. Poté, co získal s českou reprezentací stříbro na MS 2006, se do nejprestižnější ligy světa vrátil. V Bostonu tehdy sehrál 64 utkání a získal 14 bodů (9+5). Od nadcházejí sezony pokračoval na starém kontinentu. 

Zápasy v NHL: 177 utkání (22+30)
Kluby: Mighty Ducks of Anaheim, Nashville Predators, Boston Bruins
Letošní sezona: 28 zápasů, 7+10 

Pavel Kolařík (HC Slavia Praha)
Kolařík odcházel do NHL až v sedmadvaceti letech, a to bez jediného startu v národním týmu. Skauty Bostonu, za který nakonec odehrál 23 zápasů, zaujal bezchybnou defenzivní hrou a dobrým bruslením. Medvědům jej navíc doporučil Vladimír Růžička.   
Zápasy v NHL: 23 utkání (0+0)
Kluby: Boston Bruins
Letošní sezona: 14 zápasů, 1+3  

Petr Kanko (AZ Havířov, na hostování z HC Frýdek-Místek)
Kanko měl našlápnuto ke skvělé kariéře. Vyhrál Memorial Cup a hned při svém debutu v NHL skóroval. Víc než deset zápasů za Los Angeles ale nestihl. Hokejově uvadal. Otevřeně říká, že se v té době něco zlomilo, že to bylo v jeho hlavě a za vše, co se stalo, si v zásadě může sám. 

Zápasy v NHL: 10 utkání (1+0)
Kluby: Los Angeles Kings
Letošní sezona: 28 zápasů, 6+7    

Tomáš Divíšek (HC Most)
V roce 1999 zazářil na juniorském mistrovství světa a vydal se do zámoří. Díky dobrým výkonům v AHL byl na pět utkání povolán do Philadelphie Flyers. A povedlo se mu dát i gól. Po třech letech, vesměs strávených na farmě, se vrátil do extraligy. Ne však do Slavie, kde působil dříve, ale do Pardubic. Tam se stal klubovou ikonou. 

Zápasy v NHL: 5 utkání (1+0)
Kluby: Philadelphia Flyers
Letošní sezona: 22 zápasů, 7+7  

Martin Lojek (SK Horácká Slavia Třebíč)
Odchovanec žďárského hokeje odešel do zámoří ještě jako dorostenec. Zaujal natolik, že si ho v roce 2003 zamluvila Florida. Jméno statného beka zaznělo už ve čtvrtém kole draftu. Na premiéru v NHL si musel počkat, mezitím hrál v OHL a ve farmářských soutěžích. Lojek se dočkal v sezonách 2006/2007 a 2007/2008. Dohromady odehrál za Panthers pět utkání. Ve třiadvaceti se vrátil do Česka. Nyní uznává, že to možná bylo předčasné. 

Zápasy v NHL: 5 utkání (0+1)
Kluby: Florida Panthers
Letošní sezona: 26 zápasů, 0+2  

Václav Pletka (HC Stadion Litoměřice)
Sedmatřicetiletý bojovník odehrál v NHL jeden zápas. Bylo to v sezoně 2001/2002, po povedeném ročníku na farmě. Stejně jako Tomáši Divíškovi mu dala příležitost (trochu v uvozovkách, protože to bylo jen na jeden zápas) Philadelphia. Následující rok už hrál znovu za Třinec.

Zápasy v NHL: 1 utkání (0+0)
Kluby: Philadelphia Flyers
Letošní sezona: 25 zápasů, 6+6  

Roman Will (HC Benátky nad Jizerou)
Willova zkušenost s NHL je nejčerstvější. Čtyřiadvacetiletý brankář si za Colorado Avalanche zachytal loni. Bylo to jen na devatenáct minut, přesto si splnil sen a cíl, se kterým do zámoří před dvěma lety z Mladé Boleslavi (tehdy prvoligové) odcházel. Nyní je v liberecké organizaci a čas od času vypomohl Benátkám nad Jizerou.

Zápasy v NHL: 1 utkání
Kluby: Colorado Avalanche
Letošní sezona: 5 zápasů, 92.27 %, 2.74 G/Z  

V Třebíči působil někdejší obránce Floridy Martin Lojek (54 zápasů, 0+5).

V Třebíči působil někdejší obránce Floridy Martin Lojek (54 zápasů, 0+5). | Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz