Zábranský úpravu mládežnických soutěží vítá: Chybí nám konkurence!

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

8. března 2018, 12:28

hokej.cz

Výkonný výbor hokejového svazu schválil zásadní změny struktury a věkových kategorií u mládežnických soutěží, které začnou platit od příští sezony 2018-19. Končí model se třemi extraligami juniorů, staršího dorostu a mladšího dorostu, nově se budou hrát dvouročníková extraliga dorostu a tříročníková extraliga juniorů.

Rozhodnutí předcházely roční přípravy a dlouhé diskuse na všech úrovních českého hokeje. Zapojili se členové odborných komisí svazu, Asociace profesionálních klubů či Akademií ČSLH. Změny v mládežnických soutěží byly zveřejněny v tomto týdnu, k tématu se na stránkách Komety Brno vyjádřil také majitel klubu a člen Výkonného výboru ČSLH Libor Zábranský.

Komentář Libora Zábranského:

„Otevřeně říkám, že za sebe, za Kometu a jako člen výkonného výboru, jsem jednoznačně pro tuto změnu. Za 13 let zkušeností s mládežnickým hokejem si troufnu říct, v čem máme největší problém, a to je dle mého názoru malá konkurence. Je to cesta správným směrem a koneckonců je to návrat k tomu, co tady kdysi fungovalo a bylo funkční.

Co se týče našich ročníků 1999: U našich hráčů ročníku narození 1999 nehrozí, že by měli končit, v žádném případě není důvod k panice. Všichni začnou a dostanou šanci v Třebíči, s níž bychom rádi i nadále pokračovali ve výborné a fungující spolupráci. Tento posun mezi dospělé jim může urychlit hokejový růst. Z profesního hlediska to vidím jako obrovský progres dál. Podle mého názoru se jinak neposuneme. Nelze o dvacetiletých nebo jednadvacetiletých hráčích říkat, že to jsou junioři. To už jsou hráči, kteří musí být v mužském hokeji. V něm se musí otrkat a já si myslím, že je to správná cesta i pro reprezentační dvacítku.

Když už se uzavřela WSM liga, měla by tato soutěž jednoznačně urychlit vstup našich mladých kluků do mužského hokeje, který je diametrálně odlišný od toho mládežnického. Není možné, abychom do patnácti let všem stačili, ale mezi věkem šestnáct až devatenáct nám ve světě takto hráči ulítli. A je jedno, jestli se jedná o Finy, Švédy nebo Kanaďany.

Hráči u nás mají nadstandardní podmínky, svaz finančně podporuje rozvoj mládeže, kluby dávají mnoho peněz do rozvoje mládeže. Máme špičkové zázemí, kondiční trenéry. Český hokej dělá pro mládež hodně, ale je zjevné, že musíme vytvořit větší konkurenční prostředí. A také dlouhodobě říkám, že máme málo kvalitních trenérů, a když ubude jedna z kategorií, okamžitě se vytvoří tlak i na trenéry mládeže. Za Kometu jednoznačná kvitace tohoto kroku a podpora. Jsem rád, že výkonný výbor takto rozhodl."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz