Z útočníka obráncem. Myslím, že jsem to zvládl dobře, míní Matai

Foto: Alena Zapletalová, hc-olomouc.cz

26. srpna 2016, 8:38

David Jahoda

„Zahrál by sis dnes v obraně?“ Přesně takovou otázku na ranním rozbruslení před utkáním s Hradcem Králové slyšel olomoucký útočník Jakub Matai. Bez jakéhokoliv odmlouvání souhlasil a ve večerním zápase exceloval. Stíhal si plnit úkoly v defenzívě a navrch přidal gól, který nakonec zařídil Olomouci výhru. Našla Mora v útočníkovi na hraně sestavy posilu do obrany? „Docela se mi to i líbilo. Kdybych si měl teď vybrat, šel bych hrát do obrany,“ prozradil Matai.

Olomouc nemá obránců na rozdávání, to se ví už několik týdnů. Jenže žádná defenzivní posila na Hané před startem nového extraligového ročníku nepřibyla, proto může dojít k takové situaci, ke které došlo v přípravném duelu proti Mountfieldu HK. Mora neměla v obraně kam sáhnout, a tak musel jít do obrany útočník. Volba padla na Jakuba Mataie. Nutno podotknout, že to byl skvělý výběr. 

„Vzniklo to ráno na rozbruslení, protože Honza Jaroměřský měl něco s ramenem, tak za mnou trenéři přišli, jestli bych to nechtěl odehrát. Neměl jsem hrát vůbec, takže lepší si zahrát než stát. Překvapilo mě, jak jsem to zvládl, myslím si, že docela dobře,“ řekl po utkání Matai, jehož pozice v sestavě Kohoutů není jistá. A proč trenéři ukázali právě na něj? Vysvětlení je jednoduché, i v útoku totiž Moru momentálně sužují zdravotní trable. „Myslím si, že to bylo hlavně kvůli tomu, že tam nikdo jiný nebyl,“ odpovídal s úsměvem Matai.

>> Olomouc zastavila Hradec, Motor si vyšlápl na Kometu. Slaví Třinec i Zlín

Bývalý hráč pražského Lva si vedl vskutku znamenitě. Dozadu si odpracoval bez chyby to, co bylo potřeba. Samozřejmě si neodpustil ani ofenzivní výlety a jeden takový v druhé třetině proměnil v branku, nakonec vítěznou. Nebylo tak divu, že v šatně po utkání slyšel jen vlídná slova. „Trenéři mě docela hodně pochválili. Nečekali, že to takhle odehraju,“ podotkl. To posléze potvrdil asistent hlavního kouče Jan Tomajko

„Myslím si, že Kuba odehrál parádní zápas. Alespoň víme, že kdyby něco, můžeme tam poslat i útočníka. Ráno jsme se ho zeptali, jestli by si zahrál beka a on bez nějakého ohrnutí nosu souhlasil, s jeho přístupem jsme spokojení,“ chválil třiadvacetiletého hokejistu Tomajko. 

„Trenéři mě docela hodně pochválili. Nečekali, že to takhle odehraju.“

Mataiův výkon v obraně leckoho překvapil, přitom s hrou na pozici zadáka prakticky nemá žádné zkušenosti. „Možná pár zápasů, když jsem byl fakt hodně malý, jinak nikdy. Docela se mi to i líbilo. Kdybych si měl teď vybrat, šel bych hrát do obrany,“ pochvaloval si Matai. „Líbí se mi na tom to, že mám hru před sebou. Asi jsem měl trochu výhodu i v tom, že normálně hraju v útoku a tím pádem vím, co útočníci udělají. Možná, že jsem díky tomu měl tu vteřinku navíc. Hlavně mi ale hodně pomohl Tomáš Houdek, se kterým jsem hrál,“ nezapomněl ocenit svého parťáka. 

Trenér Tomajko se mimo jiné nechal slyšet, že zranění, která momentálně olomoucké zadáky trápí, nejsou dlouhodobou záležitostí. O příchodech posil se nejedná, proto není vyloučeno, že by Matai nastoupil v obraně i během sezony. „Když by v sezoně bylo potřeba, určitě bych mohl pár zápasů odehrát, nebude to problém,“ řekl rodák z Kadaně, jenž byl rád, že pomohl mužstvu k druhému vítězství v řadě, ovšem teprve třetímu v přípravě. „Když porovnám náladu teď a minulý týden, je to velký rozdíl. Je to všechno o hlavě a sebevědomí, výhry k tomu pomůžou,“ uzavřel.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz