Uniknou sestupovým starostem? Most posílil a pokusí se o play off

Foto: hc-havirov.cz

21. srpna 2016, 14:20

Marek Hedbávný

14., 12., 14., 12. a 13. místo. To je bilance Mostu od návratu do druhé nejvyšší soutěže. Teď ji hodlá změnit.

„Chtěl bych hrát s Mostem úplně jinde, než na co byl v posledních sezonách v uvozovkách zvyklý," říká Tomáš Divíšek, největší předsezonní posila. „Přál bych si, aby naše zápasy navštěvovalo pokud možno co nejvíce diváků a pokusili jsme se hrát o play off. Tak s tím pojďme něco udělat!"

Nalákat diváky do ochozů by mohl i Marek Pinc. Klubové vedení už oficiálně potvrdilo jeho roční hostování z pražské Sparty.

„V návštěvnosti nás tlačí bota. Samozřejmě máme velkou konkurenci v extraligovém hokeji v Litvínově a v mostecké házené, ale to nemůže být omluvou," uvedl sportovní ředitel Bohumil Slavíček. „Během sezony jsou zápasy, kdy jsou návštěvy vyšší – například se Slavií, Kladnem, Ústím nebo v posledním utkání se Šumperkem. My musíme vymyslet, jak ji zvýšit během celé sezony."

„Přál bych si, aby naše zápasy navštěvovalo pokud možno co nejvíce diváků a pokusili jsme se hrát o play off. Tak s tím pojďme něco udělat!"

Nejlepším receptem jsou výsledky. 

Pro to, aby byly dobré, budou mimo jiné zásadní dvě okolnosti.

Zaprvé návrat Tomáše Roda mezi nejlepší levá křídla soutěže. Loňská sezona se Rodovi příliš nepovedla, předtím byl ale šestým nejproduktivnějším hráčem první ligy. 

A zadruhé? Aby za partnerský tým Litvínova odehrál co nejvíce zápasů Ondřej Havlíček. V minulém ročníku nebylo v Mostě lepšího hokejisty. A ač statistiky rozhodně nejsou všechno, u šikovného centra přínos pro mužstvo jen potvrzují – ve 41 zápasech vstřelil 20 branek a na dalších 29 asistoval. 

I přes touhu po postupu do vyřazovacích bojů zůstává hlavním cílem záchrana.

Kádr ale vypadá dostatečně silně na to, aby se zbavil pověsti týmu z chvostu tabulky.

Postup do play off by tak sice byl překvapivý, ale ne senzační.

Osobnost týmu – Tomáš Divíšek

Za Most krátce nastupoval i v předcházejících dvou ročnících. Celkově za něj odehrál devatenáct zápasů a získal sedmnáct bodů. Teď odehraje sedmatřicetiletý centr, který má zkušenosti z NHL i reprezentace, za mateřský klub celou sezonu.

Foto: Facebook HC Most

Analýza

Brankáři: Nepříjemná zpráva zasáhla před startem sezony litvínovský hokej – brankář Michael Petrásek bude kvůli encefalitidě mimo hru až do prosince. I tak by měl ale v Mostě působit celou sezonu Marek Pinc. Sedmatřicetiletý gólman se do Čech vrací po třech letech v zahraničí – Kazachstánu a britské EIHL.

Obránci: V Mostě zůstává ofenzivní obránce Kamil Charousek. Severočeši by uvítali, kdyby se alespoň přiblížil životnímu ročníku 2012/2013, kdy ve 45 zápasech získal 30 bodů. V obraně Mostu by se mohl objevit také litvínovský Zbyněk Sklenička. Minulá sezona se vytáhlému obránci podobně jako celému mužstvu nepovedla, rok předtím byl ale důležitým členem mistrovské party. Přes hranici deseti kanadských bodů se loni dostali Jan Strejček a Daniel Hora. Přijít by mohli ještě dva obránci z Vervy. Bude to potřeba. Zatím defenziva Severočechů v porovnání s ligovou konkurencí zaostává. Alespoň na papíře. 

Útočníci: Jan Alinč, Vojtěch Kubinčák, Tomáš Divíšek – tři veteráni, kteří mají zajistit Mostu záchranu a třeba i postup do play off. Nejstarší z nich, 44letý Alinč, loni sbíral takřka bod na zápas. Podobně si vedl Kubinčák. Čtyřicet bodů se dá očekávat také od Divíška. A pak je tu střední generace – Tomáš Rod, Pavel Smolka, Adam Chlapík, Bohumil Slavíček, Richard Mráz a možná i Tomáš Doležal s Ondřejem Havlíčkem. Dorazit by ještě mohly posily z Litvínova, třeba mládežnický reprezentant Kristian Reichel, Josef Stříbrný, Martin Hanzl nebo jedno z příjemných překvapení loňské sezony Ivan Řehoř. Spekuluje se také o příchodu Kamila Piroše. V létě byl na operaci a o jeho dalším angažmá zatím nejsou žádné zprávy. Ať s Pirošem, nebo bez něj, útok Mostu je rozhodně zajímavý. A hlavně díky němu bude nepříjemným soupeřem.

Klub: Během své prvoligové éry vyzkoušel Most několik trenérů. Teď doufá, že Jiří Doležal vydrží na střídačce minimálně celou sezonu. Severočeši by si také přáli lepší návštěvnost. Pomohlo by to klubové kase i hráčům na ledě.  

Soupiska

Brankáři: Marek Pinc, Václav Mouček, Patrik Spěšný, Lukáš Langer

Obránci: Kamil Charousek, Daniel Hora, Jan Strejček, David Cvrk, Karel Šefl, Adam Rulík, Tomáš Procházka, Filip Moravec, Jakub Havelka, David Šesták, Michal Bednárik

Útočníci: Vojtěch Kubinčák, Ondřej Havlíček, Tomáš Doležal, Pavel Smolka, Tomáš Divíšek, Jan Alinč, Tomáš Rod, Bohumil Slavíček, Ivan Řehoř, Adam Chlapík, Richard Mráz, Martin Hanzl, Josef Stříbrný, Martin Mical, Jakub Čmolík, Jan Trübenekr, Petr Ujfaluši

Přestupy

příchody: Tomáš Divíšek (Blue Devils Weiden, NĚM3), Marek Pinc (Sheffield, EIHL), Petr Ujfaluši (jun. Litvínov), Richard Mráz (Litvínov), Adam Rulík (Sokolov), Karel Šefl (Bílina), Filip Moravec (jun. Litvínov), Patrik Spěšný (jun. Litvínov), Lukáš Langer (Kobra), Michal Bednárik (jun. Sparta)

odchody: Vítězslav Nedrda (konec kariéry), Miroslav Hanuljak (Kladno), Milan Řehoř, Lukáš Horák (Grenoble, FRA1), Jiří Zeman, Marek Baránek (K. Vary), Zdeněk Tauš, Petr Přeučil (Mont-Blanc, FRA3), Pavel Písařík (Štrasburk, FRA1), Lukáš Rindoš, Kamil Černý (Litvínov), Martin Kokeš (Litvínov)

Nejlepší přestup podle hokej.cz: Tomáš Divíšek
Tentokrát stráví Divíšek v mateřském Mostě celou sezonu. Měl by být jeho rozdílovým hráčem. „Já a přestupová bomba? Tak to hlavně nevybuchnout," smál se v rozhovoru pro klubové stránky. „Miluju pocit vítězství, takže se budu opakovat, ale rád bych, aby se Most pohyboval jinde než u dna tabulky."

Foto: Facebook HC Most

Koho sledovat? Tomáš Rod
Loni přišel do Prostějova jako velká posila. Měl za sebou možná životní sezonu – s 55 body, které nasbíral po boku Jaroslava Roubíka, se stal šestým nejproduktivnějším hráčem soutěže. U Jestřábů ale vydržel jen osm zápasů. Následovalo angažmá ve Francii a v polovině sezony zamířil do Mostu. Ani tam zcela nenavázal na výkony z předcházejících let, kdy platil za jedno z nejlepších levých křídel WSM Ligy. Dokáže se v sezoně 2016/2017 vrátit mezi špičku? 

Citelný odchod – Marek Baránek
Mezeru po Miroslavu Hanuljakovi, který se výrazně podílel na mostecké záchraně, zacelí Marek Pinc. Útok Mostu by pak měl být ještě silnější než loni. Otázkou je ale obrana – tu opustili Jiří Zeman nebo Marek Baránek, autor čtrnácti kanadských bodů z minulé sezony. Martin Kokeš s Kamilem Černým se pak snaží prosadit do sestavy Litvínova.

Trenéři – Jiří Doležal a Zdeněk Zíma
V loňské sezoně si od mužského hokeje odpočinul a vedl dorostence ve Slavii. Teď se vrací do WSM Ligy. Bývalému trenérovi Berouna, Chomutova nebo Litoměřic pomůže Zdeněk Zíma, dlouholetý hráč Litvínova a v nedávné minulosti trenér mládežnických celků a krajských výběrů.

Jiří Doležal.

Jiří Doležal. | Foto: Karel Vaculík, hc-havirov.cz

Přípravné zápasy
Kadaň 2:3 Most
Kobra Praha 1:3 Most
Litoměřice 5:2 Most
Benátky n/J 5:2 Most
Most 3:2 Kadaň
Most 4:5 sn. Benátky
Most – Litoměřice (23. srpna)
Crimmitschau – Most (26. srpna)
Odense – Most (27. srpna)
Bayreuth – Most (28. srpna)
Most – Weisswasser (2. září)

Chronologická umístění
2009/2010 – 2. liga (finále)
2010/2011 – 2. liga (postup)
2011/2012 – 14. místo
2012/2013 – 12. místo
2013/2014 – 14. místo
2014/2015 – 12. místo
2015/2016 – 13. místo

Předcházející prvoligová preview:

» HC Frýdek-Místek

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz