Problém pro Francouze. Grubauer a Varlamov si to rozdají, řekl Sakic

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

24. června 2018, 15:50

Václav Jáchim

Pavel Francouz v Kontinentální lize odmítl štědré milióny od Petrohradu, který hledal náhradu za Fina Koskinena. Reprezentační gólman sní o NHL a všechno tomu obětuje. Francouz před světovým šampionátem podepsal s Coloradem, jenže během draftu se v brankovišti Avalanche dost změnila situace. Klub sice nepodepíše Jonathana Berniera, jenž půjde na trh volných hráčů, nicméně z Washingtonu výměnou přišel Philipp Grubauer.

Německý brankář se u Capitals vypracoval. Výkonnostně šel nahoru, ovšem dosud byl náhradníkem Braydena Holtbyho. Po zisku Stanley Cupu ale zvedl kotvy a chce být v NHL jedničkou. Po přesunu do Colorada dostane šanci. Představitelé Lavin s ním záhy podepsali tříletý kontrakt na deset miliónů dolarů. Tým má navíc k dispozici také Semjona Varlamova, jenže ten v ročníku zápasil se zdravotními potížemi.

"Varlamov nechytal pravidelně, měl problémy. To by mohla být pro Francouze výhoda. Samozřejmě za předpokladu, že ještě nedojde ke změnám," řekl v úterý na vyhlášení ankety Zlatá hokejka Tomáš Vokoun. Přesně to se stalo. Český nováček bude muset vynaložit maximum sil, aby získal místo v prvním týmu. "Udělám všechno, abych to zvládl. Samozřejmě vím, že mohu jít i na farmu," řekl dosavadní gólman ruského Čeljabinsku v dubnu, kdy uzavřel s Coloradem kontrakt.

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

Když dotaz na řešení otázky brankářů uslyšel při draftu Joe Sakic, generální manažer Colorada mluvil jasně: "Potřebovali jsme brankáře se schopnostmi, které nám v minulé sezoně chyběly. Předpokládám, že Grubauer a Varlamov si zápasy rozdělí. Philipp je podle našeho mínění připraven udělat krok dopředu a být jedničkou," uvedl legendární útočník.

Z jeho vyjádření vyplývá, že klub s Francouzem nepočítá. Aspoň navenek, může jít jen o obecné vyjádření. V organizaci sice vědí, čeho je český nováček schopen. Rozhodující však bude, jak se předvede na kempu. Varlamova dál mohou provázet zranění či kolísavá forma, ani německá posila nebude mít místo v sestavě automatické. Uzavřený kontrakt i věty generálního manažera ale dávají Grubauerovi značnou naději. "Jsme rádi, že teď máme dvě čísla jedna. Pokud se týká Jonathana Berniera, půjde na trh s volnými hráči. My máme dva jiné silné gólmany," doplnil Sakic.

O Francouzovi ani slovo, což účastníka letošní olympiády v Koreji určitě nepotěší. Ale někdejší opora Litvínova je zvyklá rvát se o šanci. A bojovat. V NHL nikdo nemá křišťálovou kouli, situace se mění poměrně rychle. V minulosti to poznali Mazanec, Mrázek, Neuvirth, Vokoun a vlastně skoro všichni čeští maskovaní muži, kteří kdy pronikli do NHL. Svého času i Dominik Hašek, jenž po trápení v Chicagu slavil ohromné úspěchy zejména s Buffalem...

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz