Plzeň vyhrála základní část. Olomouc a Dynamo jsou v play off!

Foto: Michaela Martinátová, hc-olomouc.cz

Pardubice a Olomouc zvládly zápasy 50. kola, a zajistily si tak postup do play off Tipsport extraligy. Důležité výhry slaví také Chomutov a Sparta, naopak Mladá Boleslav selhala a její naděje se ztenčily. Už je také jasné, kdo vyhraje Prezidentský pohár: jeho zisk potvrdila Plzeň.

Olomouc je v play off

Už se zdálo, že Mladá Boleslav zapomene na špatné výkony, které předváděla před olympijskou pauzou, a udrží kontakt s desátou Spartou – nad Olomoucí vedla po dvou třetinách 3:0.

Jenže...

Jenže v poslední dvacetiminutovce Středočeši trestuhodně selhali, Olomouc vyrovnala a v prodloužení dokonala obrat.

Zatímco Mora si díky tomu zajistila účast v play off, naděje Mladé Boleslavi na postup výrazně klesly. Tým, který chce do vyřazovacích bojů, si takové zaváhání prostě dovolit nemůže. Navíc: Mladá Boleslav má po středečním kole na domácím ledě víc porážek než výher.

Vladimír Kýhos (trenér Mladé Boleslavi): „Olomouc jsme viděli v pondělí na Spartě, věděli jsme, že to není snadný soupeř. Po olympijské přestávce jsme byli plni očekávání, sehráli jsme dva přáteláky, které nám ukázaly určité zlepšení. První dvě třetiny byly z naší strany výborné. Kvalitní pohyb, dobruslování hráčů, moc šanci jsme soupeři nenabídli. Dokázali jsme i skórovat. 3:0 po dvou třetinách je výsledek, který by zkušené mužstvo mělo pohlídat. Nedokážu pochopit naši hru ve třetí třetině. Co se s hráči stalo. Jestli to je tím, že si nevěří ... Pokud to tak je, tak nemohou hrát extraligu. Měli jsme to dohrát v klidu, my naopak Olomouci sami nabídli, aby se stav zvrátil. Z naší strany katastrofální závěr."

Zdeněk Moták (asistent trenéra Olomouce): „Svého času jsem prohlásil, že nemám rád vedení 4:1 po dvou třetinách. Teď to bylo 3:0. Ono je to dost problematické. Jsme rádi za dva body, důležité bylo, že jsme krátce po začátku třetí třetiny vstřelili branku, říkali jsme si, že když do desáté minuty přidáme další, se zápasem bychom mohli něco udělat. Povedlo se. Předtím první třetina z naší strany ještě jakž takž, druhá strašná! Katastrofická. Tak špatně jsem nás ještě letos hrát neviděl. Ale všchno se prolomilo ve třetí třetině a v prodloužení. Mužstvo ukázalo, že má velký charakter."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC OLOMOUC 3:4 po prodloužení (1:0, 2:0, 0:3 – 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Valský, 38. Klepiš (Pacovský, Nahodil), 39. Klepiš (Pacovský) – 43. Holec (Škůrek), 47. Laš (Eberle, J. Galvas), 57. Laš, 65. Strapáč (Ondrušek).
Rozhodčí: Pešina, Šír – Gebauer, Komárek.
Vyloučení: 2:4.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 33:20.
Diváci: 2331.
Nejlepší hráči: Jakub Klepiš – Miroslav Holec.
BK Mladá Boleslav: Maxwell – Hanzlík, Kurka, Němeček, Eminger, Dlapa, Kotvan – Orsava, Žejdl, Valský – Pacovský, Nahodil, Klepiš – Pabiška, Němec, Lenc – Musil, Urban, Kousal. Trenéři: Kýhos, Ujčík a Žabka.
HC Olomouc: Konrád – Vyrůbalík, Škůrek, Ondrušek, Jaroměřský, L. Galvas, J. Galvas – Laš, J. Knotek, Eberle – Burian, Strapáč, Irgl – Káňa, Ostřížek, Skladaný – Holec, Mráz, Jergl. Trenéři: Venera, Moták a Tomajko.

Plzeň vyhrála základní část

Plzeň získala podruhé v klubové historii Prezidentský pohár. Mountfield selhal ve Vítkovicích, indiáni by si ale zisk trofeje zajistili i sami: vyhráli totiž v Brně. Obejít se přitom museli bez nejproduktivnějšího hráče soutěže Milana Gulaše, který se zranil při reprezentační akci.

Po první třetině Západočeši prohrávali, v prostřední části ale svého soupeře přejeli – postupně se trefili Ondřej Kratěna, Petr Kodýtek, David Stach a Denis Kindl.

I v závěrečné dvacetiminutovce se odehrála přestřelka – s tím rozdílem, že jeden gól za druhým dávala Kometa. Domácím se dokonce podařilo srovnat a zápas dospěl až do prodloužení a o pět minut později do samostatných nájezdů. V nich byla šťastnější Plzeň, která vstoupí do play off z nejvýhodnější možné pozice. Kometa je zatím pátá.

Kamil Pokorný (asistent trenéra Brna): „V první třetině jsme měli více ze hry díky přesilovkám a soupeře nikam nepustili. Pak Plzeň dokázala využít naši pasivitu ve druhé třetině a vstřelila čtyři góly. Pak se to ale otočilo, dali jsme kontaktní a dokázali vyrovnat. V závěru jsme měli i štěstí. Prodloužení bylo dobré pro diváky, nájezdy zvládl soupeř, kterému bych chtěl pogratulovat k výhře v základní části.

Ladislav Čihák (asistent trenéra Plzně): „První třetinu ovlivnilo hodně našich faulů. Především díky gólmanovi to bylo jen 1:0. Druhá třetina byla z naší strana výborná. Pak ale opět přišly chyby a soupeř z nich dával branky. Kometa ukázala, že je kvalitním týmem a má velkou sílu. Vyhrát na nájezdy proti Brnu je pro nás cenný výsledek a jsme za něj rádi.“

HC KOMETA BRNO – HC ŠKODA PLZEŇ 4:5 po samostatných nájezdech (1:0, 0:4, 3:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Nečas (H. Zohorna, Krejčík), 44. Mallet (Holík, Zaťovič), 46. Štencel, 49. Dočekal (Štencel, O. Němec) – 22. Kratěna (Indrák, Stach), 31. Kodýtek, 33. Stach (Čerešňák, J. Kindl), 36. D. Kindl (Indrák, Kratěna), rozhodující nájezd Kratěna.
Rozhodčí: Mrkva, Hradil – Hlavatý, Ganger.
Vyloučení: 1:7.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 35:26.
Diváci: 7512.
Nejlepší hráči: Martin Nečas – David Stach.
HC Kometa Brno: Langhamer – Barinka, O. Němec, Gulaši, Krejčík, Malec, Bartejs, Štencel – Zaťovič, Holík, Erat – Vincour, Hruška, Haščák – Mallet, Nečas, H. Zohorna – Dočekal, Čermák, R. Zohorna. Trenéři: Zábranský, Pokorný a Horáček.
HC Škoda Plzeň: Svoboda – Moravčík, Kadlec, J. Kindl, Čerešňák, Sklenička, Jones – D. Kindl, Kratěna, Indrák – Stach, Mertl, Schleiss – Kubalík, Kracík, Chalupa – Vracovský, Kodýtek, Kantner – Hollweg. Trenéři: Straka, Vlasák, Čihák a Hanzlík.

Sparta zůstává desátá

Sparta ukončila sérii pěti porážek. V pravý čas! Chomutov totiž v souběžně hraném zápase porazil Třinec a boj o desítku tedy dál zůstává hodně vyrovnaný.

Pražané měli výborný vstup do zápasu: ve 2. minutě skóroval Richard Jarůšek a do konce třetiny navýšil vedení Jan Buchtele. Ve druhé třetině se skóre nepohnulo, v poslední části se ale děly zajímavé věci: Zlín nejprve snížil a v 54. minutě dokonce vyrovnal!

Už to vypadalo, že Sparta znovu selže, což by bylo pro její vyhlídky směrem k play off možná fatální. Jenže pak přišel další zvrat: krátce po Šťastného trefě poslal Spartu zpátky do trháku Juraj Mikuš. A tentokrát už si domácí vedení pohlídali.

Play off ale stále nemají jisté. Spartu na konci týdne čeká klíčový dvojboj: hraje s Mladou Boleslaví a pak s Chomutovem, tedy s tabulkovými sousedy a pronásledovateli v boji o play off.

Jaroslav Nedvěd (asistent trenéra Sparty Praha): „Nám po dlouhé době vyšly přesilovky, dali jsme z nich dvě branky. Ale nedokázali jsme pak odskočit víc, my v letošní sezoně potřebujeme vést o tři góly, abychom měli klid. Ve třetí třetině nám to tam spadlo, ale v závěru se k nám trošku přiklonilo štěstí za některé jiné zápasy. Kluci tomu šli strašně naproti. Po ztrátě vedení na nás několikrát v sezoně padla deka, ale tentokrát se kluci naopak nasrali. Na střídačce bylo strašně cítit, jak za tím šli."

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Domácí využili přesilové hry, my jsme v nich naopak vypadali velmi špatně. Bylo tam málo střelby. Se štěstím jsme sice srovnali, ale pak jsme si dali vlastence. Mrzí nás to, ale máme před sebou ještě dvě kola a budeme bojovat."

HC SPARTA PRAHA – AUKRO BERANI ZLÍN 3:2 (2:0, 0:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 2. Jarůšek (Michálek, Hlinka), 15. Buchtele (Pech, Forman), 56. Mikuš – 46. Fryšara (Klhůfek, Bukarts), 54. Šťastný.
Rozhodčí: Hodek, Hribik – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 7:6.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 41:22.
Diváci: 7164.
Nejlepší hráči: Jan Buchtele – Libor Kašík.
HC Sparta Praha: Aittokallio – Michálek, Pavelka, Kalina, Mikuš, Kulda, Voráček, Piskáček – Hlinka, Vrána, Řepík – Buchtele, Pech, Forman – Kudrna, Klimek, Jarůšek – Pšenička, Černoch, Uher. Trenéři: Výborný, Janeček, Rulík a Nedvěd.
Aukro Berani Zlín: Kašík – Freibergs, Ferenc, Valenta, Nosek, Řezníček, Žižka, Matějíček – Ondráček, Fořt, Okál – Roberts Bukarts, Honejsek, Šťastný – Sedláček, Popelka, Kubiš – Illo, Fryšara, Klhůfek. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.

Dynamo má jisté play off

Dynamo delší dobu střídá výhry a porážky. A protože naposledy prohrálo, tentokrát – na střídačku – vyhrálo. Pardubice si doma poradily Litvínovem, přičemž Ondřej Kacetl dovolil poslednímu týmu tabulky jen jeden gól. Také Michael Petrásek předvedl dobrý výkon: překonali ho pouze Petr Sýkora a Rostislav Marosz. 

Dynamo má po středečním kole jisté play off. Zato Litvínov nepotvrdil zlepšené výkony z posledních dvou utkání, ve kterých zvítězil, a baráž o udržení už ho téměř jistě nemine.

Miloš Holaň (trenér Pardubic): „Vždy před utkáním po pauze mám obavu, jak to dopadne, i tento zápas byl opatrný se snahou hlavně neudělat chybu, bylo tam málo střel a šancí. Já se našim hráčům moc nedivím, protože my jsme mohli ztratit, kdežto soupeř přijel s tím, že nemá co ztratit. I to možná hráče trochu svazovalo. Když jsme měli ve druhé třetině problémy, tak nás podržel Ondřej Kacetl. Bylo to o tom, kdo vstřelí první gól, a za tím jsme si šli. Ve třetí třetině jsme to chtěli vyloženě dokopat k vítězství, neudělat nějakou hloupost a nenechat se vylučovat. Chtěl bych v tento moment poděkovat hráčům a fanouškům za to, co se letos v Pardubicích podařilo. Jistota play off je pro nás obrovským úspěchem, ale samozřejmě doufám, že tímto nekončíme.“

Darek Stránský (asistent trenéra Litvínova): „První třetina byla z obou stran opatrná a defenzivní, moc šancí tam nebylo, rozhodně ne nějaké vyložené. Ve druhé třetině jsme špatným střídáním po vlastní přesilovce pustili soupeře ke gólu, ale poté jsme se trošku zmátořili a měli jsme pár solidních šancí, jeden samostatný nájezd, nicméně branku jsme nevstřelili. Ve třetí části jsme měli přitlačit, abychom měli naději na bodový zisk, ale to se nám nepodařilo a celá třetina byla od nás špatná. Nedostali jsme se do tlaku ani do šancí, navíc jsme v závěru zápasu inkasovali. Hra bez brankáře už pak měla pramalou šanci na to, aby zápas zvrátila.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC VERVA LITVÍNOV 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 22. Kaut (P. Sýkora, Mojžíš), 57. Marosz (Rolinek, Čáslava) – 59. Mikúš (Trávníček, Hübl)
Rozhodčí: Bejček, Hejduk – Flegl, Polonyi.
Vyloučení: 3:5.
Bez využití.
Střely na branku: 27:19.
Diváci: 7661.
Nejlepší hráči: Martin Kaut – Michael Petrásek.
HC Dynamo Pardubice: Kacetl – Trončinský, Čáslava, Ščotka, Wishart, Hrabal, Mojžíš, Holland – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – Svoboda, Tomášek, Treille – Kaut, Poulíček, Perret – Bojko, Dušek, Beran. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.
HC VERVA Litvínov: Petrásek – Sörvik, Iberer, Čutta, Kubát, Šesták, Baránek, Doudera – Růžička, Mikúš, Černý – Hanzl, Gerhát, Trávníček – Jánský, Hübl, Lukeš – Vandas, Válek, Jurčík. Trenéři: Šlégr, Stránský, Skuhrovec a Weissmann.

Chomutov se dál rve o play off

V posledních čtyřech zápasech Piráti nezapsali ani jedno tříbodové vítězství, během olympijské přestávky ale ukázali formu. A evidentně si ji přenesli i do rozhodující fáze sezony – Chomutov totiž v klíčovém souboji udolal Oceláře a dál drží naději na postup do předkola play off.

Třinec je venku nejlepším týmem soutěže a s Chomutovem zvládl všechna tři předchozí utkání, tentokrát to ale bylo trochu jinak a statistiky neplatily – Oceláři prohrávali 0:2 a museli dotahovat. To se jim povedlo – v prodloužení ovšem získali bonusový bod, který může mít v konečném zúčtování mimořádnou hodnotu, domácí hokejisté. Rozhodl Vladimír Růžička mladší. 

Petr Martínek (asistent trenéra Chomutova): „Odehráli jsem výborné utkání. Od začátku jsme hráli naši hru, kterou jsme si řekli. Škoda první třetiny, ve které jsem nevyužili tutové šance, protože utkání mohlo vypadat úplně jinak. Bohužel, dvě šance, které jsme hostům dali, využili. Nás to stálo bod. Je to hodně velká škoda. Jedenáct vteřin před koncem nemůžeme prohrát buly a nechat si dát gól. Už se to stalo poněkolikáté, ale máme dva body a musíme bojovat dál. Věřím, že si to o postup rozdáme v posledním zápase se Spartou.“

Marek Zadina (asistent trenéra Třince): „V první třetině jsme podali nejhorší výkon za celou sezónu. Vůbec jsem se nemohli dostat do zápasu, neměli jsem pohyb a nebyli jsem na kotouči. Když jsem si potom o přestávce řekli něco v kabině, přišlo zlepšení, ale pořád jsme prohrávali osobní souboje. Když jsme na začátku poslední třetiny dostali na 0:2, bylo to hodně těžké, ale musím pochválit kluky, že se zvedli, nevzdali se a snížili. Závěr jsme odbojovali, kluci na ledě nechali všechno a odměnou bylo vyrovnání. Škoda prodloužení, ve kterém jsme neproměnili velkou šanci a následně dostali gól.“

PIRÁTI CHOMUTOV – HC OCELÁŘI TŘINEC 3:2 po prodloužení (0:0, 1:0, 1:2 – 1:0)

Branky a nahrávky: 37. Hlava (Šťovíček, Lauko), 41. Koblasa (Skokan, Smejkal), 61. Růžička mladší (Vondrka, Lukeš) – 42. Petružálek (Jank), 60. O. Kovařčík (Roth, Hrňa).
Rozhodčí: Lacina, Kika – Hynek, Gerát.
Vyloučení: 3:5, navíc Marcinko (TŘI) a Flemming (CHM) 10 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 31:33.
Diváci: 3845.
Nejlepší hráči: Petr Koblasa – Jakub Petružálek.
Piráti Chomutov: Lukeš – Knot, Valach, Dietz, Flemming, Chalupa, Slovák – Koblasa, Smejkal, Skokan – Sklenář, Růžička mladší, Vondrka – Poletín, Huml, Vantuch – Lauko, Šťovíček, Hlava. Trenéři: Růžička starší, Martínek a Šťastný.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Krajíček, Doudera, Musil, Roth, Jank, Kovář – Rákos, Marcinko, Růžička – Dravecký, Vlach, Hrňa – Adamský, Polanský, Petružálek – Chmielewski, Cienciala, O. Kovařčík. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

Vítkovice i přes marodku přehrály Hradec

Vítkovice trápí zranění, mimo hru mají několik klíčových útočníků, proti Mountfieldu ale absence opor nebyla znát – tedy minimálně na výsledku. Ostravané si totiž se silným soupeřem, který první tři vzájemné zápasy ovládl při skóre 12:3 a zároveň držel sérii čtyř výher, poradili.

Ve 14. minutě dal svůj první extraligový gól talent Jaromír Pytlík a ve druhé třetině ho napodobili Rastislav Dej s Petrem Trškou. Hned na začátku poslední části se ale hosté postarali o pořádnou zápletku – snížili totiž na 2:3. Dokončit obrat už se jim ovšem nepodařilo a je tedy jasné, že Prezidentský pohár nevyhrají. Zatímco Hradec Králové skončí nejlépe druhý, Vítkovice si pojistily průběžné čtvrté místo.

Jakub Petr (trenér Vítkovic): „Mužstvo musím pochválit, protože mám ze zápasu obrovskou radost. Nakupilo se nám spoustu zdravotních problémů v útoku, které eskalovaly zraněním Koloucha. I z toho důvodu tentokrát dostal příležitost velmi omlazený mančaft. Mladí kluci plnili pokyny, hráli dobře. Zároveň musíme vyzvednout i starší hráče, protože dokázali změnit mentalitu, odbourat své hráčské ego a šli v každém střídání pro tým. Víme, že to nebyl žádný klíčový zápas. Jsem daleko od toho, abych řekl, že jsme byli lepší. Věděli jsme, že dřív, nebo později se kvalita Hradce projeví, což se stalo ve třetí třetině. Jsme rádi, že jsme Hradec alespoň jednou v sezoně porazili.“

Tomáš Martinec (asistent trenéra Mountfieldu): „Zápas jsme rozehráli poměrně slušně. Měli jsme dobrý pohyb a slušně jsme kombinovali. Vytvářeli jsme si spoustu šancí zejména v přesilovkách, ale buď jsme netrefovali branku, nebo jsme narazili na Bartošáka. První třetinu jsme paradoxně prohráli 0:1, kdy nám domácí dali po naší chybě gól. Zápas se lámal ve druhé části, kdy jsme dostali dva góly v oslabení. Třetí třetinu jsme odehráli velmi dobře, dobrým forčekingem jsme domácí tým dostali pod tlak. Snížili jsme na 2:3, ale vyrovnat se nám nepodařilo. Vítkovice podaly bojovný a obětavý výkon. Zasloužily si vyhrát.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – MOUNTFIELD HK 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 14. Pytlík (Výtisk, Toman), 28. Dej (Lev, Trška), 30. Trška (Olesz, Dej), 58. Hrbas (Lev, Zdráhal) – 41. Džerinš, 53. Dragoun (Köhler, Cibulskis). 
Rozhodčí: Pavlovič, Pražák – Pešek, Kis.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 34:35.
Diváci: 5504.
Nejlepší hráči: Peter Trška – Michal Dragoun.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák – Klok, Sloboda, Hrbas, Baranka, Výtisk, Trška – Szturc, Kolouch, Bartovič – Olesz, Lev, Zdráhal – Kurovský, Stránský, Dej – Jáchym, Pytlík, Baláž. Trenéři: Petr a Trnka.
Mountfield HK: Rybár – Zámorský, Gregorc, Pláněk, Cibulskis, F. Pavlík, Graňák, Vydarený – Bednář, Džerinš, Cingel – Látal, Koukal, Červený – Köhler, Dragoun, Berger – R. Pavlík, Kukumberg, Šimánek. Trenéři: Sýkora, Hynek a Martinec.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Škoda Plzeň 50 27 7 9 7 169:117 104
2. Mountfield HK 50 25 7 7 11 141:96 96
3 HC Oceláři Třinec 50 24 6 7 13 139:113 91
4. HC VÍTKOVICE RIDERA 50 26 3 5 16 153:115 89
5. HC Kometa Brno 50 22 6 9 13 142:114 87
6. HC Dynamo Pardubice 50 19 5 6 20 121:134 73
7. Bílí Tygři Liberec 50 17 9 3 21 126:135 72
8. HC Olomouc 50 15 10 7 18 122:131 72
9. Aukro Berani Zlín 50 17 8 4 21 114:135 71
10. HC Sparta Praha 50 17 5 7 21 132:144 68
11. Piráti Chomutov 50 12 10 9 19 126:148 65
12. BK Mladá Boleslav 50 15 5 8 22 113:131 63
13. HC Dukla Jihlava 50 10 7 7 26 99:137 51
14. HC VERVA Litvínov 50 10 6 6 28 116:163 48

Závěrečný program Tipsport extraligy

Pátek 2. března – 51. kolo:
17:20 Aukro Berani Zlín – Piráti Chomutov
17:20 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice
17:20 HC Sparta Praha – BK Mladá Boleslav
17:20 Mountfield HK – HC Dukla Jihlava
17:20 HC Olomouc – HC Kometa Brno
17:20 HC VERVA Litvínov – HC VÍTKOVICE RIDERA
17:20 Bílí Tygři Liberec – HC Škoda Plzeň

Neděle 4. března – 52. kolo:
16:20 HC Dukla Jihlava – HC Olomouc
16:20 HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK
16:20 HC Kometa Brno – HC VERVA Litvínov
16:20 HC Škoda Plzeň – Aukro Berani Zlín
16:20 BK Mladá Boleslav – HC Oceláři Třinec
16:20 Piráti Chomutov – HC Sparta Praha
16:20 HC VÍTKOVICE RIDERA – Bílí Tygři Liberec

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz