Nouza, to je prostějovská naděje. Pomůže Jestřábům do play off?

Foto: Lubomír Tesař, lhkjestrabi.cz

Říká se, že jeden hráč mužstvo nedělá. Díky Tomáši Nouzovi má ale Prostějov hokejistu, který umí rozhodnout vyrovnané zápasy. Právě Nouzova přítomnost je hlavním argumentem, proč by měli Hanáci zopakovat účast v play off.

Jestřábi během léta ztratili útočné opory Martina Nováka, Lukáše Krejčíka, Jakuba Šlahaře, Lukáše Žálčíka nebo Radima Matuše. 

Když Prostějov hledal náhradu, poohlédl se po velkých jménech: přivedl Tomáše Divíška a Tomáše Nouzu, tedy 6. a 7. nejproduktivnějšího hráče uplynulé základní části. „Hodně se mi líbily ambice a celková filozofie klubu," vysvětlil Divíšek přesun na Moravu. „Musím říct, že dost rozhodovala i osobnost Jirky Vykoukala," dodal loňský tahoun Mostu.

Do Prostějova zamířili také dva nadstandardní beci: Marek Drtina s Dušanem Žovincem.

Cíl je proto jasný: „Samozřejmě se chceme dostat do play off," hlásí trenér a sportovní manažer Jiří Vykoukal.

Osobnost týmu – Tomáš Nouza

V sezoně 2011/2012 takřka sám dotáhl Písek do play off. Podobný vliv na výkony týmu by mohl mít i v Prostějově. Nouza je totiž kanonýr, jakých v historii první ligy moc nebylo. Počtvrté v kariéře by mohl nasázet přes třicet branek. 

Tomáš Nouza.

Tomáš Nouza. | Foto: Lubomír Tesař, lhkjestrabi.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (8/15): Jakub Neužil byl v předcházejících dvou ročnících týmovou dvojkou, když ale dostal příležitost, odvděčil se spolehlivým výkonem. Nyní ho čeká nová role – bude brankářem číslo jedna. Jeho nový parťák Dominik Groh je mládežnickým reprezentantem, takže ani o jeho kvalitách není třeba pochybovat.

Obránci (8/15): Prostějov má dva výjimečné ofenzivní beky: udržel Aleše Holíka a ze Slovenska se vrátil Marek Drtina. Oba mohou dát přes deset gólů. Díky nim a útočníkům Nouzovi s Divíškem mají Jestřábi velký potenciál, aby jejich přesilovky patřily k nejlepším v soutěži. Podpořit ofenzivu umí také Dušan Žovinec, který loni dokonce zaskakoval v českobudějovickém útoku. Urostlý Daniel Kolář je ve srovnání s Drtinou a Holíkem spíše defenzivním obráncem. Důrazný Ondřej Mikliš má na svůj věk už spoustu zkušeností. 

Útočníci (8/15): Hvězda, jakou je Tomáš Nouza, Prostějovu dosud chyběla. Jestřábi sice měli několik skvělých forvardů, hráče s takovým vlivem na mužstvo ale postrádali. Roli lídra mužstva by měl převzít i Tomáš Divíšek. Důležité bude, aby Matouš Venkrbec a Ondřej Fiala po celou sezonu naplňovali svůj potenciál. Když se jim daří, mohou patřit k nejlepším mužům na hřišti. Na křídle Venkrbcova útoku by mohl opět létat Lukáš Luňák, autor 28 bodů za uplynulou sezonu. Důležitost Jana Rudovského po odchodech několika útočných opor zřejmě ještě vzroste. Z Havířova přišel rychlík David Dvořáček. Prospěšný bojovností a obětavostí je Marek Švec. S týmem se připravuje také expardubický Daniel Voženílek.

Ostatní (6/10): Před prostějovským publikem se hraje hráčům dobře. Tedy hlavně těm domácím. Velkému respektu se u týmu těší sportovní manažer a zároveň trenér Jiří Vykoukal, jehož entuziasmus je nakažlivý.

CELKEM: 30/55.

Soupiska 

Brankáři: Jakub Neužil, Dominik Groh, Kryštof Rochla.

Obránci: Aleš Holík, Dušan Žovinec, Marek Drtina, Daniel Kolář, Ondřej Mikliš, Josef Horyna, Ladislav Pospíchal, Matěj Bažant, Tomáš Pařízek (zkouška).

Útočníci: Tomáš Nouza, Tomáš Divíšek, Jan Rudovský, Lukáš Luňák, Matouš Venkrbec, Ondřej Fiala, David Dvořáček, Jiří Hozák, Marek Švec, Milan Švarc, Matěj Zabloudil, Daniel Voženílek, Vojtěch Augustin (zkouška), Ladislav Marek.

Změny v kádru

Příchody: Dominik Groh (jun. Ml. Boleslav), Dušan Žovinec (Č. Budějovice), Marek Drtina (Nové Zámky), Josef Horyna (Kolín), Ondřej Mikliš (Benátky n/J), Ladislav Pospíchal (jun. Jihlava, zkouška), Matěj Bažant (Litoměřice, zkouška), Tomáš Nouza (Č. Budějovice), Tomáš Divíšek (Most), David Dvořáček (Havířov), Milan Švarc (Klatovy), Daniel Voženílek (RoKi, FIN2, zkouška), Ladislav Marek (David servis, zkouška).

Odchody: Pavel Kantor (Litvínov), Tomáš Protivný (přerušení kariéry), Vojtěch Zadražil, Tomáš Kvapil (K. Vary), Petr Štindl (Kladno), Jiří Vokurka (Kobra Praha), Alexandr Grebeňuk (Pardubice, zkouška), Marek Kaluža (Poruba), Martin Novák (Č. Budějovice), Lukáš Krejčík (Slavia Praha), Lukáš Žálčík (Jihlava), Jakub Šlahař (Přerov), Radim Matuš (Znojmo), Marek Indra.

Nejlepší přestup podle hokej.cz: Tomáš Nouza
Tomášové Divíšek a Nouza v jednom útoku? To by mohlo klapat! 

Foto: lhkjestrabi.cz

Citelný odchod – Martin Novák
Když přijdete o nejproduktivnějšího hráče, který byl navíc v ligovém bodování na druhém místě, je jasné, že je to citelná ztráta. Novákovy přednosti navíc nespočívají pouze v gólech a asistencích. Už to poznávají i českobudějovičtí fanoušci.

Koho sledovat? Ondřej Fiala
V minulé sezoně získal ve 36 zápasech jen deset bodů. Ano, odváděl poctivé výkony dozadu a byl týmu užitečný, produktivitu by ale měl zlepšit. Potenciál má totiž velký. 

Mohl by zazářit – Jakub Neužil
Dva roky byl jednou z nejlepších brankářských dvojek ve WSM Lize. Teď by mohl být z Neužila gólman číslo jedna, má tak velkou šanci udělat si v hokejovém prostředí dobré jméno.

Talent – Dominik Groh
Ač je ještě junior, zachytá si v profesionální soutěži. Mládežnický reprezentant Dominik Groh chce navázat na povedené výkony z mladoboleslavské juniorky.

Trenéři – Jiří Vykoukal a Ivo Peštuka
Přestože Jestřábi uvažovali o příchodu nového trenéra, jejich realizační tým zůstává stejný jako v závěru uplynulé sezony. Vykoukal je zároveň sportovním manažerem.

Foto: Lubomír Tesař, lhkjestrabi.cz

Přípravné zápasy
Prostějov 2:5 Frýdek-Místek
Třebíč 3:2 Prostějov
Prostějov 5:2 Havířov
Frýdek-Místek 1:5 Prostějov
Prostějov 3:4sn. Třebíč
31. srpen – Prostějov vs. Pardubice
5. září – Vsetín vs. Prostějov

Chronologická umístění
2009/2010 – 2. liga (neúčast v play-off)
2010/2011 – 2. liga (čtvrtfinále)
2011/2012 – 2. liga (semifinále)
2012/2013 – 2. liga (čtvrtfinále)
2013/2014 – 2. liga (postup)
2014/2015 – 13. místo
2015/2016 – 6. místo
2016/2017 – 9. místo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz