Nejlepší hráči play off ELJ? Mistři Kodýtek s Kantnerem, Král a Patera

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Elitní juniorská soutěž zná nového vítěze. DHL Extraligu letos vyhráli mladíci Plzně, kteří slavili zisk Poháru Karla Guta. V jejich kádru najdeme také dva držitele individuálních cen. Nejlepším útočníkem play off se stal Petr Kodýtek, střelcům vládl jeho dlouholetý parťák Matyáš Kantner. Mezi obránci si potom nejlépe počínal brněnský Filip Král. A nejlepším gólmanem byl vyhlášen českobudějovický Jiří Patera.

Plzeňští mladíci letos vystřídali na pomyslném trůnu právě Oceláře, které zdolali až nečekaně hladce 3:0 na zápasy. „Viděl jsem, že máme obrovskou sílu a můžeme uspět, ale že by z toho mohl být titul, to mě určitě nenapadlo,“ přiznává osmnáctiletý útočník Matyáš Kantner, který získal cenu Jana Marka pro nejlepšího střelce play off. Plzeňský talent nastřílel jedenáct gólů a s dvaceti body byl nejproduktivnějším hráčem vyřazovacích bojů.

„S Petrem Kodýtkem hrajeme odmalička, víme o sobě. Je výborný hráč a neskutečný dříč.“

„S play off jsem samozřejmě spokojený, ale body vyplynuly z toho, že jsme hráli skvěle jako tým a dávali spoustu branek. Kdyby se mančaftu nedařilo, těžko bych dal tolik gólů,“ myslí si Kantner. Právě skvělá plzeňská parta podle něj rozhodla o titulu. „Jsme takto pohromadě už od mladšího dorostu. Pár kluků přišlo, někdo odešel, ale ta kostra je pořád stejná. Nikdy jsme mezi sebou neměli problém a táhli za jeden provaz,“ těší kanonýra.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Kdyby on sám měl zvolit nejlepšího útočníka v play off, tak by ukázal na svého stejně starého spoluhráče Petra Kodýtka. „Stoprocentně! Hrajeme spolu odmalička, víme o sobě. Je výborný hokejista a k tomu neskutečný dříč, který nic nevypustí a vybojuje strašně moc puků,“ chválí. A jak by volil Petr Kodýtek? „Nerad na to odpovídám, ale nejvíc se mi líbili Matěj Chalupa s Matyášem Kantnerem. Oba celou sezonu podávali skvělé výkony.“

„Titul bereme jako obrovský úspěch, který bude těžké někdy v budoucnu zopakovat.“

Právě hráč s extraligovými zkušenostmi obdrží cenu Josefa Vašíčka pro nejlepšího útočníka play off, v něm nasbíral parádních devatenáct bodů. „Na statistiky jsem vůbec nekoukal, pro mě bylo nejdůležitější vyhrávat a postupně si plnit náš sen. Ale jsem rád, že se mi dařilo,“ říká čerstvý juniorský šampión. „Rozhodla určitě soudržnost týmu. Že jsme vyhráli, bereme jako obrovský úspěch, který bude těžké někdy v budoucnu zopakovat.“

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Cena Karla Rachůnka pro nejlepšího obránce play off putuje do Brna, které skončilo těsně za branami finále, když prohrálo v klíčovém pátém semifinále s pozdějším vítězem. „Stále nás to mrzí, o to víc, když Plzeň nakonec slavila titul. V rozhodujícím zápase jsme pořád dotahovali, ale vyrovnat jsme nedokázali, ačkoli jsme měli tlak. K postupu nám chyběla disciplína a také lepší týmový výkon,“ prozrazuje sedmnáctiletý obránce Filip Král.

„Deset bodů v semifinále? Vyměnil bych je za to, abychom postoupili do finále.“

Ten se v semifinálové sérii blýskl na beka neskutečnými deseti body. „S tím spokojený určitě jsem, ale vyměnil bych je za to, abychom postoupili do finále,“ hlásí nejlepší zadák letošního play off DHL Extraligy juniorů. Ocenění by si podle něj zasloužil také plzeňský šikula Lukáš Kaňák. „Pomohl Západočechům k titulu hodně body a na ledě se na něj dobře dívá,“ líčí Král, který sehrál už pět zápasů v probíhajícím Generali play off TELH.

Foto: Anděla Trötzmüllerová, hc-kometa.cz

Mezi brankáři pak celou sezonu zářil českobudějovický Jiří Patera, který dotáhl Motor až do semifinále. „Sezonu určitě hodnotím kladně, protože jsme ji skoro celou sehráli v podstatě na necelé tři pětky. Všichni si toho vážíme, že jsme došli až mezi nejlepší čtyři týmy v extralize. Je to úspěch,“ ví čerstvý držitel ceny Josefa Mikoláše. Osmnáctiletý Patera byl procentuálně nejlepším brankářem v základní části, a zopakoval to i v play off.

„Myslím, že je jedno, kdo vede statistiky. Hlavně, když se daří týmu. Sezona se povedla.“

„Myslím, že je jedno, kdo vede statistiky. Hlavně, když se daří týmu. Myslím, že je to hlavně zásluha spoluhráčů, protože mi dokázali ve všem pomoci. Chytalo se mi velmi dobře, protože jsme měli defenzivní tým,“ přiznává Patera, jenž se na jih Čech vydal před sezonou ze Slavie. „Toho rozhodnutí vůbec nelituju, protože to pro mě byl nový impuls. Jsem rád, že se sezona povedla,“ říká s tím, že mu v play off nejvíc zatápěl Jan Hladonik.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Individuální ocenění pro nejlepší hráče play off DHL ELJ:

Cena Jana Marka (nejlepší střelec): Matyáš Kantner (Plzeň)
Cena Josefa Vašíčka (nejlepší útočník): Petr Kodýtek (Plzeň)
Cena Karla Rachůnka (nejlepší obránce): Filip Král (Kometa)
Cena Josefa Mikoláše (nejlepší brankář): Jiří Patera (Motor)

Kanadské bodování play off DHL ELJ:

1. Matyáš Kantner (Plzeň) 20 bodů (11+9)
2. Petr Kodýtek (Plzeň) 19 bodů (3+16)
3. Tomáš Havránek (Kometa Brno) 17 bodů (7+10)
4. Jakub Lacka (Oceláři Třinec) 15 bodů (6+9)
5. Tomáš Vracovský (Plzeň) 14 bodů (9+5)
6. Lukáš Jašek (Oceláři Třinec) 14 bodů (4+10)
7. Marek Rubner (Plzeň) 13 bodů (8+5)
8. Tomáš Mlynář (Kometa Brno) 13 bodů (7+6)
9. Jakub Vavřička (Plzeň) 13 bodů (4+9)
10. Lukáš Kaňák (Plzeň) 13 bodů (3+10)

Kompletní statistiky najdete zde

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Foto: Karel Švec, cslh.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz