Nechaly jsme tam srdce, říká Kaltounková. Česká parta jí bude chybět

Foto: Martin Mašek

(BUDAPEŠŤ, od našeho zpravodaje) Chybělo málo, aby tahle rozlučka byla vítězná. Řeč je o loučení party hokejistek ročníků 2001 a 2002 v nejmladší reprezentaci. Od triumfu na prvním ročníku Evropského poháru do 16 let ji těsně odstřihlo Rusko. „Budeme na to koukat velmi kvalitně, že jsme to odmakaly. I druhé místo je úspěch,“ ví útočnice Kristýna Kaltounková.

Zklamání po finálové porážce 1:2 bylo pochopitelně obrovské. Umocnilo ho i to, o jak dramatickou bitvu šlo. Jednoznačná prohra by se v tu chvíli paradoxně dala skousnout líp... „Zápas byl od začátku vyhrocený. Hrály jsme tak, jak jsme chtěly a uměly. Daly jsme tam srdce a Rusky, které se vůbec neradovaly, nám ho vzaly. To nás taky hodně mrzelo,“ hlásí Kaltounková.

Jako jedna z šesti hráček byla v lednu u toho, když sborná porazila český tým v emotivním čtvrtfinále šampionátu do 18 let v Přerově. Vzpomínky na ruské zákeřnosti, které tehdy v médiích obletěly svět, možná zase trochu ožily. Zdálo by se, že pro tuhle generaci by nemělo jít o speciálního soupeře, ale to je omyl. Češky cítily velkou motivaci.

Jenže tu dokázaly přetavit jen do výkonu, nikoli do výsledku. „Bohužel, ony šance proměnily, my ne. Trefily jsme asi tři tyčky, několikrát gólmanku. Nebylo to o tom, že by byla nějak talentovaná, ale my jsme ji trefovali,“ cítí opora útočných řad. Právě Kaltounková měla jednu z největších šancí na vyrovnání, čtyři minuty před koncem ji v úniku jedna z Rusek faulovala. Vypadalo to na trestné střílení, místo toho přišel jen menší trest.

Na jednu situaci se rozhodně nikdo nechtěl vymlouvat. Pokud jde ale o rozhodčí, jejich verdikty často budily v českých řadách nevoli – i přes obsazení některými známějšími jmény z mezinárodního pole. Nejvíc z tohoto pohledu určitě mrzí zápas se Slovenskem na závěr základní skupiny. Slovenky hokejově vůbec nestačily, což se snažily dohnat jinými způsoby. I proto za rozhodnutého stavu odstoupilo ze hry několik pochroumaných českých hráček.

„Slovenky nehrály úplně fér a rozhodčí to pouštěly hodně do krve. Myslím, že to bylo úplně zbytečné,“ říká Kaltounková, jež dlouho nevěděla, jestli bude moci nastoupit do finále. „Ještě ráno jsem byla v nemocnici, jestli nemám zlomené prsty. Měla jsem to jenom vykloubené a zpátky nahozené.“

Zranění ji i tak limitovalo, ale stejně šla hrát – a spolu s ní ostatní české bojovnice, které předtím utrpěly šrámy. Jak se pak ukázalo, Natálie Mlýnková dohrála s naštípnutým zápěstím. Tím větší hodnotu má všechno, co hráčky na ledě nechaly!

„Jsem s tímhle týmem naprosto spokojená. Byla to fakt parta, která táhla za jeden provaz. Ať už na ledě, tak mimo něj. I když se tam nějaké problémy občas našly, myslím, že tady jsme je vyřešily a každý jsme měli cíl jasný. Šly jsme si za tím, každý nechal na ledě srdce, a to je asi nejdůležitější.“

Konec sezony byl hodně smutný. Hráčky ročníků 2001 a 2002 se sice sejdou ještě v juniorské kategorii, ale společné časy z celé řady bezstarostných akcí v nejmladším výběru už pro ně končí. Navrch jejich tým poznamená několik odchodů do zahraničí. „Každý měl na akcích tmavší chvilky, ale taky světlejší. A ty světlejší převažovaly. Tahle parta mi bude hodně chybět a ať si říká kdo chce, co chce, tak jsme fakt byly tým. Do Ameriky půjdu s tím, že na něj budu pěkně vzpomínat,“ vypráví Kristýna Kaltounková.

I na závěrečném turnaji ročníku hnala hokejistky skvělá podpora jejich příbuzných. Možná to není jako hrát hokej před tisícovkami fanoušků, ale pořád se sluší smeknout. Do Budapešti se vydala spousta rodičů i přátel, a ti vydatně pomohli k povedeným výkonům na ledě.

„Bylo to neuvěřitelné. Jak za nás hráčky, tak za realizační tým jim chceme poděkovat, protože jezdili snad na každé akce, na které šlo. Rodiče si brali dovolené, aby za námi mohli jet a podpořit nás. Nesmírně si toho vážíme,“ ujišťuje Kaltounková. „Atmosféra by zápasech byla úžasná, hnali nás dopředu a dopředu. Přeju každému, aby tohle zažil, aby měl takovou podporu od rodičů.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz