Nájezdová kletba? Teď indiáni slaví: Vrátilo se nám to za celou sezonu!

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Když se řekne historická sezona, v Plzni si každý vybaví ročník 2012/13. Ale historická sezona místní mládeže se píše právě teď! Všechno načali starší dorostenci, kteří ve čtvrtek oslavili republikový titul po neskutečně vyrovnané sérii proti obhájcům zlata z Komety.

Ve finále se potkaly druhý a čtvrtý tým základní části. Menší nálepka favorita přece jenom patřila Kometě, která obhajovala loňský titul – ovšem dlužno říct, že s úplně jiným kádrem. „Když jsme si četli různé články, akorát nás to nabudilo. V play off není jediný favorit, neexistuje. Každý zápas je jiný,“ říká kapitán mistrovské Plzně Josef Roubal. Jeho tým nejdřív vyhrál 2:1 v prodloužení, pak 2:1 v nájezdech.

„Rozhodly mezi námi maličkosti. Oni to vyhráli loni, takže na naší straně možná byla větší touha po vítězství,“ přemýšlí trenér Michal Straka. „Jsme hrozně šťastní, že se nám to podařilo, protože ta cesta k poháru byla dlouhá. První série s Vítkovicemi na pět zápasů, druhá s Chomutovem na tři, taky se rozhodovalo v posledním. Pak jsme s Jihlavou vyhráli 2:0, ale taky to bylo těžké. A oba dva zápasy s Kometou šly do prodloužení, tam jsme my byli šťastnější,“ počítá kouč nových šampionů.

Vůbec celá vzájemná bilance obou soupeřů v letošní sezoně byla neuvěřitelně vyrovnaná. Dvakrát se potkali v nadstavbě, dvakrát sice vyhráli Brňané – jenže pokaždé až v nájezdech!

„Od té doby, co jsem přišel, jsme snad ani jedny nájezdy nevyhráli,“ říká už s úsměvem Straka. A má pravdu – indiáni sice první dva rozstřely zvládli, ale nového kouče po jeho odchodu od A-týmu dostali až potom. A najednou jako by to nešlo. Šest proher ze šesti případů! Ve finále si ale indiáni věřili; ostatně z trestného střílení rozhodli už první duel v Brně. „Říkal jsem si: Pojďme to dostat do nájezdů, protože to není možné... Prostě jsem věřil, že by se nám to mohlo za celou sezonu vrátit,“ směje se Straka.

Finále ELSD: Plzeň sesadila Kometu z trůnu a po devíti letech slaví titul »

Kometa přitom v nájezdech po trefě Lukáše Frydrycha vedla. To ale bylo z její strany všechno. Ve druhé sérii vyrovnal Filip Přikryl, ve třetí proměnil rozdílový pokus Kamil Hajšman a v páté přidal razítko Vojtěch Kovařík. Pak už mohly propuknout oslavy. „Když jel Vojta poslední nájezd, vzpomněl jsem si na poslední kolo na Kometě. Tam dal tyč, tyč, ven, a tím jsme prohráli. Tentokrát to dal,“ oddechuje Michal Straka.

A doplňuje ho i Roubal. „My jsme věděli, že nájezdy jsou naše hodně silná stránka... V uvozovkách. Ale není nic lepšího než to zlomit ve finále, ještě když slavíme titul,“ hlásí s úlevou.

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Které individuality by na cestě za titulem vypíchl trenér plzeňských mladíků? „V každé sérii se někomu dařilo a pomohl nám. Samozřejmě David Kvasnička z áčka proti Chomutovu, nebo Martin Lang z mladšího dorostu v rozhodujícím zápase s Vítkovicemi. Gólman Kristián Kolář byl základ všeho. Pak jeden den onemocněl, vyběhl Radek Červenka a vychytal to.... Byl to výborný týmový výkon,“ dobře ví Straka.

Když je řeč o plzeňském titulu, je na místě říct že dost možná letos nebude jediným. Proč? Mládež indiánů prožívá neskutečný ročník. Junioři jsou krok od finále, starší dorostenci mají zlato v kapse, mladší bojují na závěrečném turnaji v Hradci Králové, stejně jako osmá třída. Letos se to v Plzni zkrátka a dobře sešlo na jedničku.

„Nevím, čím to je. Ale jsme za to rádi, máme z toho dobrý pocit,“ pokyvuje Straka. „Juniorka a mladší dorost nám teď asi nějaké hráče rozeberou,“ dodává. „Já tady asi nejsem od toho, abych to hodnotil. Nechci nás moc vychvalovat. Ale je příjemné být toho součástí. Všichni si to tady za tu práci v celé sezoně strašně zaslouží,“ dodává plzeňský kapitán Josef Roubal.

Foto: Karel Švec, cslh.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz