Momenty TELH: Mistrovská euforie, nešťastník Hlinka a skvělý obrat Slavie

Foto: Karel Švec, cslh.cz

26. dubna 2016, 10:28

Ladislav Vácha

Tipsport extraliga už za sebou zavřela bránu a fanoušci si musejí počkat na nový soutěžní ročník. Poslední zápasy ale rozhodně nenudily a opět se bylo na co dívat. Nenechte si ujít promarněnou příležitost Sparty na vyrovnání v pátém utkání finálové série, když její kapitán Jaroslav Hlinka nevyužil pouhé dvě sekundy před koncem trestné střílení, krásný a zlatý gól libereckého útočníka Martina Bakoše, jenž zajistil svému týmu první mistrovský titul v historii, a parádní obrat pražské Slavie na půdě Karlových Varů.

Hlinka nevyužil trestné střílení (LIB – SPA 4:3)

Byl to bezesporu jeden z důležitých momentů, který výrazně ovlivnil extraligové finále. Liberec doma držel v pátém utkání série hubený náskok a Sparta v závěru sáhla ke hře bez brankáře. Časomíra už odpočítávala poslední sekundy zápasu a domácí drželi puk v útočném pásmu, o jejich vítězství už tak v podstatě nikdo nepochyboval. Jenže co se nestalo! Lukáš Pech vykouzlil nádherný dlouhý pas na útočnou modrou čáru Jaroslavu Hlinkovi, který uháněl sám na bránu. Tomáš Mojžíš neměl na vybranou, musel zatáhnout za záchranou brzdu a velkou oporu soupeře zápasnickým chvatem položil na led. Trestné střílení!

Nevídaný moment, který se ještě v dlouhé historii nikdy nestal. Na kostce nad ledem svítil čas 0:02, závěrečná siréna tak byla neuvěřitelně blízko. Hráči na střídačce hostů se chytli kolem ramen a napodobili tak nezapomenutelné gesto, které předvedli čeští reprezentanti na olympiádě v Naganu. Kapitán Pražanů hledal mezírku mezi betony Jána Lašáka, ale slovenský gólman skvěle zasáhl a odstartoval euforii jak v řadách svých spoluhráčů, tak i ve vyprodaném hledišti. Severočeši tak vyhráli důležitou bitvu a do hlavního města cestovali k dalšímu duelu s velkou psychickou výhodou.    

Bakoš odstartoval libereckou euforii (SPA – LIB 1:2p)

Sparta vstoupila do šestého zápasu výborně a po úvodní dvacetiminutovce držela nejtěsnější náskok. Liberec však v prostřední periodě vyrovnal a nesmírné drama za nerozhodného stavu 1:1 dospělo až do druhého prodloužení, v němž se rozhodlo nejen utkání, ale i celé finále. Domácí ztratili puk a Radim Šimek bekhendem přihrál do jízdy Martinu Bakošovi. Tygři se řítili do nadějného protiútoku, při němž vzal zodpovědnost na svá bedra právě slovenský bombarďák. S kotoučem na holi si vybruslil až na okraj pravého kruhu a vypustil ze své hole zápěstím smrtící projektil, který zapadl přesně pod horní tyčku.

Je konec, tým zpod Ještědu to dokázal a získal první extraligový titul v historii! V libereckých řadách tak rázem vybuchl neuvěřitelný gejzír vítězné radosti, zatímco v táboře soupeře zavládlo obrovské zklamání. Za vše mluví čin rozčileného obránce Jana Švrčka, který vyskočil ze střídačky, ve frustraci bruslí vztekle nakopl mantinel a vzápětí do něj ještě prudce udeřil svou holí. Družina pod taktovkou kouče Jandače byla velmi blízko, ale vítěz může být jen jeden...   

Slavia zaskočila Energii obratem (KVA – SLA 5:6)

V baráži byly před závěrečným kolem karty rozdány jasně. Karlovy Vary stejně jako Litvínov udrží extraligovou příslušnost, zatímco Slavia zůstane i přes slibný začátek boje o postup v 1. lize. Sešívaní si shodou okolností mohli alespoň trochu spravit chuť, protože k poslednímu utkání zamířili právě na západ Čech. Energie se naopak chtěla rozloučit se svými fanoušky vítězně a v první třetině je potěšila ziskem komfortního čtyřgólového vedení.

Jenže Pražané zahájili po přestávce famózní stíhací jízdu a ve 35. minutě bylo vyrovnáno. Západočechy před druhou sirénou trochu uklidnil Marcel Haščák, ale rozjetá skvadra z Edenu dokonala famózní obrat. V 52. minutě znovu srovnal krok David Hruška a pouhých 14 sekund před koncem vystřelil Pražanům všechny tři body po hezké individuální akci Zdeněk Bahenský. Slavia se tak alespoň rozloučila se sezonou vítězně a potěšila své příznivce, kteří ji přijeli podpořit.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz