Litvínov a Jihlava znovu zaváhaly. Baráž vedou Vary, druhé je Kladno

Foto: hcdukla.cz

Litvínov a Jihlava nevstoupily do druhé poloviny baráže vůbec podle představ. Oba extraligové týmy jsou po domácích ztrátách na sestupových příčkách. Vedou Karlovy Vary, které zvítězily v podkrušnohorském derby 5:1. Druhé je jen o skóre Kladno, Rytíři vyhráli na ledě Dukly 2:0 a slavili potřetí v řadě. Osmé kolo je na programu v pátek, Kladno v něm hostí Litvínov a Karlovy Vary Jihlavu.

Litvínov po hororové třetině zůstává na dně tabulky

"Situace už je kritická," přiznal František Lukeš po domácí porážce s Kladnem. Nyní je ale ještě kritičtější. Chemici přitom do bitvy s Energií, kterou předtím dvakrát zdolali, nevstoupili vůbec zle, soupeři v první třetině dovolili jen pět střel a ranou Jakuba Černého šli do vedení. Jenže druhé dějství se pro ně proměnilo v horor, stačilo 250 sekund a Karlovy Vary po trefách Dávida Grígera, Petra Stloukala a Tomáše Rachůnka rázem vedly 3:1.

Martin Hanzl pak neproměnil trestné střílení, naopak na druhé straně udeřil počtvrté v baráži Daniel Vrdlovec a Michael Petrásek prchal na střídačku. Když pak Pavla Kantora překonal hned v úvodu třetí třetiny Otakar Šik, bylo rozhodnuto. Trápící se chemici už se na nic nezmohli, po dobrém vstupu popáté v řadě nedosáhli na tříbodový zisk a zůstávají tak na dně. Zato Energie se už o skóre vyhoupla do čela vyrovnané barážové tabulky.

Jiří Šlégr (trenér Litvínova): „Byli jsme rádi, že jsme dali konečně první branku, ale asi nás to uspokojilo. Ve druhé části jsme totálně propadli. Dostat čtyři branky za třetinu, to se pak těžko otáčí. Těžce se mi to hodnotí, hosté vyhráli zcela zaslouženě.“

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Do utkání jsme nevstoupili dobře. Na hokejkách jsme měli zbytečnou nervozitu a přeskakovaly nám kotouče. O přestávce místo bouřky jsme spíše hráčům říkali, že umí hrát, ať jsou v klidu. Jsem velmi rád, jakým způsobem jsme ve druhé třetině hráli. Tím jsme si utkání dostali na naší stranu. Chtěl bych poděkovat našim fanouškům, kteří nám tady vytvořili domácí atmosféru. V zápase jsem viděl dva důležité faktory, brankář Závorka a neskutečná chuť celého týmu vyhrát.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC ENERGIE KARLOVY VARY 1:5 (1:0, 0:4, 0:1)

Branky a nahrávky: 15. J. Černý (Šesták, Gerhát) – 21. Gríger (Plutnar, O. Beránek), 22. Stloukal, 25. T. Rachůnek (Kovačevič, Flek), 36. Vrdlovec (Kverka, Plutnar), 43. Šik (Kovačevič).
Rozhodčí: Kika, Šír – Gebauer, Lederer.
Vyloučení: 4:2.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 28:24.
Diváci: 3 874.
HC VERVA Litvínov: Petrásek (od 36. Kantor) – Sörvik, Baránek, Hunkes, Iberer, Šesták, Frolo, L. Doudera – M. Hanzl, J. Mikúš, J. Černý – Gerhát, V. Hübl, F. Lukeš – Matoušek, Řehoř, Trávníček – Jícha, Válek, Jurčík. Trenéři: Šlégr, Stránský, Skuhrovec a Weissmann.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Podlipnik, Šafář, M. Rohan, Plutnar, Krejčí, Kovačevič, Šenkeřík – T. Rachůnek, Balán, Flek – O. Beránek, Gríger, Kohout – Vrdlovec, Skuhravý, A. Rulík – Stloukal, Kverka, Šik. Trenéři: Pešout a Mariška.

Kladno srazilo Duklu z čela, Cikánek se blýskl nulou

Rytíři do baráže nevstoupili příliš dobře, ale rychle se oklepali a teď sbírají body jako houby po dešti. Povzbuzeni cennou výhrou v Litvínově uspěli také na Horáckém zimním stadionu. Už ve čtvrté minutě je poslal do vedení devatenáctiletý talent Adam Kubík, který se v baráži zaskvěl už čtvrtým gólem. Dukla v prvním utkání přehrála Kladno hladce 4:0, ale tentokrát se střelecky trápila a ztroskotávala na skvěle chytajícím Lukáši Cikánkovi.

Kladenský gólman pochytal všech 33 střeleckých pokusů soupeře a zapsal třetí nulu v sezoně, přičemž v play off ani baráži předtím na žádnou nedosáhl. Hosty navíc v úvodu třetího dějství uklidnil střelec David Tůma, který se prosadil už po 32. v ročníku. Rytíři zvítězili potřetí v řadě a v dramatické baráži se vyhoupli na postupovou druhou příčku, stylově mají na kontě 12 bodů při skóre 12:12. Dukla po třetí prohře za sebou na ně ztrácí dva body.

František Zeman (asistent trenéra Jihlavy): „Snaha a úsilí hráčům vytknout nejde. Bohužel když nedáte gól, nemůžete pomýšlet na vítězství. Za poslední tři zápasy jsme dali dva góly a s prvoligovými celky jsme ztratili devět bodů, což je špatně. Hráče teď musíme uklidnit, protože jsou trošičku pod stresem a tlakem. Dělají věci, které normálně v sezoně nedělali. Věděli jsme, že baráž bude těžká, což se potvrdilo. Stále je ve hře patnáct bodů a já si myslím, že když budeme předvádět to, co máme předvádět, jsme schopní extraligu zachránit. Síla v týmu je.“

Pavel Patera (asistent trenéra Kladna): „Do zápasu jsme vstoupili velmi slušně. Podpořili jsme to gólem, který nám dodal klid na hokejky. Možná až moc. Pak jsme do konce první třetiny začali dělat kraviny a mysleli si, bůhví co nejsme. Od druhé třetiny byla hra už lepší, začali jsme hrát jednoduchý hokej podpořený opět výborným gólmanem. Měli jsme také dost štěstí, ale to tým v tak vyrovnaných utkáních potřebuje. Šli jsme mu naproti a vyhráli.“

HC DUKLA JIHLAVA – RYTÍŘI KLADNO 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. Kubík (D. Tůma), 42. D. Tůma (J. Kloz, M. Hořava).
Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Frodl, Jelínek.
Vyloučení: 5:3.
Bez využití.
Střely na branku: 33:18.
Diváci: 4 567.
HC Dukla Jihlava: Škarek – de la Rose, Suchánek, Stříteský, Kajínek, Šidlík, D. Váňa, J. Zdráhal – Straka, Skořepa, Diviš – Čachotský, R. Hubáček, Zeman – Rabbit, M. Hlinka, Anděl – D. Čermák, F. Seman, Rys. Trenéři: Vlk a Zeman.
Rytíři Kladno: Cikánek – Štich, Zelingr, Svedlund, Repe, Kehar, Lenďák – Kružík, T. Kaut, Redlich – D. Tůma, Kubík, J. Kloz – Zikmund, Machač, M. Hořava – Pekr, R. Přikryl, J. Strnad. Trenéři: Hořava a Patera.

Tabulka baráže o Tipsport extraligu

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Energie Karlovy Vary 7 3 1 1 2 18:15 12
2. Rytíři Kladno 7 4 0 0 3 12:12 12
3. HC Dukla Jihlava 7 3 0 1 3 16:13 10
4. HC VERVA Litvínov 7 2 1 0 4 14:20 8

Další program baráže o Tipsport extraligu

Pátek 13. března – 8. kolo:
18:00 Rytíři Kladno – HC VERVA Litvínov
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava

Neděle 15. dubna – 9. kolo:
16:00 HC Dukla Jihlava – HC VERVA Litvínov
16:00 Rytíři Kladno – HC Energie Karlovy Vary

Úterý 17. dubna – 10. kolo:
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Dukla Jihlava
17:30 HC Energie Karlovy Vary – Rytíři Kladno

Pátek 20. dubna – 11. kolo:
18:00 Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov

Neděle 22. dubna – 12. kolo:
15:30 HC VERVA Litvínov – Rytíři Kladno
16:00 HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz