Jihlava vládne baráži, znovu srazila Motor. Důležité body pro Dynamo

Foto: Jan Čech, hokejkv.cz

Černý kuň extraligové baráže je stále k nezastavení! Hokejisté jihlavské Dukly se osamostatnili v čele prolínací soutěže díky vítězství 5:1 nad Českými Budějovicemi, které porazili i posedmé v sezoně. Na druhé místo se posunuly Pardubice po veledůležité výhře 5:3 v Karlových Varech. Energie tak zůstává poslední a její situace je čím dál horší.

Dynamo zvládlo přestřelku a k záchraně má blíž

Oba letošní účastníci nejvyšší soutěže nastupovali do zápasu s jedenácti body na kontě a pod velkým tlakem na vítězství. Nervozita byla znát od samého začátku, hru kazila spousta chyb, které rychle vedly i ke gólům. Hned po 40 sekundách pomohl námaz domácích Rolinkovi, jenže Vary do 11. minuty díky váhajícím soupeřům a Flekovi s Grígerem skóre otočily.

Klíčová pro výsledek byla druhá třetina. Pardubice v ní udeřily třikrát, stačilo jim na to pouhých sedm střel. Na Ovčačíkovo vyrovnání ještě odpověděl Vachovec, ale hosté pak v rozmezí 26 sekund obrátili skóre zpět na svou stranu. Prosadili se oba Sýkorové v jejich kádru; mladší Ján to odnesl zraněním, když narazil zády na mantinel. Do hry se už nevrátil. Stejně tak brankář David Honzík, jehož nahradil Tomáš Závorka.

Karlovarská snaha o bodový zisk byla až do konce patrná, leč většinou marná. Když domácím nabídl vyrovnání faulem a pětiminutovou přesilovkou Trončinský, okamžitě po buly přišla další hrubka a brejk Tomáše Rolinka. Pardubický kapitán si nájezd zopakoval při trestném střílení, nemýlil se a skóroval podruhé. Dynamo navzdory střelecké převaze domácích 32:14 vyhrálo 5:3.

Mikuláš Antonik (asistent trenéra Karlových Varů): „Dnešní zápas jsme nezvládli. Měli jsme špatný vstup, hned v prvním střídání jsme dostali gól, ale pak se nám podařilo otočit na 2:1. Vedli jsme i 3:2, jenže pak přišel další zlomový okamžik, když jsme během pár vteřin dostali dva góly a soupeř šel do vedení. Dalším důležitým okamžikem byla naše dlouhá přesilovka a několik dalších v závěru. Nebyli jsme si s nimi schopni poradit, a proto jsme prohráli.“

Pavel Marek (asistent trenéra Pardubic): „Byl to neskutečně těžký zápas. Vstoupili jsme do něj dobře, ale pak jsme zase prohrávali. Musím poděkovat celému týmu za ohromnou bojovnost a nasazení v celém zápase. Ve třetí třetině jsme měli spoustu vyloučených hráčů, ale doslova hrstka kluků to dokázala odbránit. Před nimi zbývá jedině smeknout, protože to oslabení bylo neskutečně náročné a dlouhé. Kluci to zvládli a výsledek ubránili.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC DYNAMO PARDUBICE 3:5 (2:1, 1:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Flek, 11. Gríger (O. Beránek), 32. Vachovec (M. Rohan, Sičák) – 1. Rolinek (Tomášek), 28. Ovčačík (Trončinský, M. Bárta), 35. J. Sýkora (Tomášek), 36. P. Sýkora (Nahodil), 50. Rolinek (TS).
Rozhodčí: Pešina, Pavlovič – Jelínek, Pešek.
Vyloučení: 2:8, navíc Skuhravý 10 minut, Harant 10 minut a do konce utkání – Trončinský 5 minut a do konce utkání.
Bez využití.
Střely na branku: 32:14.
Diváci: 3 724.
HC Energie Karlovy Vary: Honzík (35. Závorka) –Sičák, M. Rohan, Baránek, Harant, Rýgl, Tomáš Dvořák, Weinhold – Mikulík, Dušek, T. Rachůnek – V. Tomeček, Skuhravý, Vachovec – Flek, Gríger, O. Beránek – Gorčík, Tuominen, Kindl. Trenéři: Tlačil a Antonik.
HC Dynamo Pardubice: Martin Růžička – Schaus, Čáslava, Trončinský, Ovčačík, Ščotka, Chaloupka – P. Sýkora, Nahodil, Rolinek – J. Sýkora, Špirko, P. Hubáček – Beran, Tomášek, M. Bárta – Starý, T. Kaut, Panna. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.

Dukla vede, Motor její prokletí nezlomil

Jihlava v letošní sezoně vyhrála všech šest zápasů s Českými Budějovicemi, ale všechny o gól – čtyři až v nastaveném čase. Teď přidala sedmý korálek, tentokrát už výsledkově zcela jednoznačný! V její sestavě nechyběl kapitán Tomáš Čachotský, základ úspěchu položila hned v první třetině. Životním gólem otevřel skóre dvacetiletý obránce Václav Půža, pro nějž šlo vůbec o první bod mezi profesionály. Tři minuty před pauzou zvýšil Radek Hubáček, jeho sporný gól musel posvětit videorozhodčí.

Nepříznivý stav vybídl Motor k aktivitě, ve druhé části byly lepší a Dukla spíš jen vyčkávala na modré čáře. Pevná obrana v čele se Svobodou však soupeři moc šancí nedovolila, jednou jí pomohla i tyč. Zlomový moment pak přišel těsně po druhé přestávce, v čase 40:21 využil přesilovku Šidlík a domácí psychika rázem dostala velkou oporu.

Jihlavský obránce další přesnou trefou od modré čáry vyhnal Kváču z branky, poprvé v baráži se do hry dostal David Gába. Střelecké útrapy Motoru pak konečně zlomil Filip Vlček, jenže veškeré jeho naděje zmařila Zemanova pojistka ve hře šesti proti čtyřem. Hokejisté z Vysočiny se vítězstvím 5:1 osamostatnili na prvním místě baráže a k extraligové účasti v ročníku 2017/18 mají aktuálně nejblíž. Zbývají už jen tři kola.

Petr Vlk (trenér Jihlavy): „První třetina byla z naší strany velice dobrá, ale ve druhé jsme měli v určitých fázích problémy v obranném pásmu. Soupeř byl velice aktivní. Kolikrát jsme měli i trošku štěstí a musím pochválit Míru Svobodu, který výborně zachytal, protože pár šancí soupeře už volalo po brance. Třetí třetina nebyla z naší strany neříkám že dohraná, protože takové zápasy nejdou dohrát. Už jsme tady vedli 3:0 a nedotáhli to. Ale snaha hrát zodpovědně byla v každém střídání, a to se projevilo i na výsledku.“

Antonín Stavjaňa (trenér Českých Budějovic): „Podle mě jednoznačně rozhodla první třetina, kdy šli domácí do vedení. My jsme v úvodní dvacetiminutovce prostě nenabídli ten standard agresivity jako domácí, a od toho se utkání odvíjelo. Za stavu 2:0 pro Duklu jsme se opticky snažili hrát, ale domácí pozorně bránili a takové góly, jaké dali oni, jsme my dát nedokázali.“

HC DUKLA JIHLAVA – ČEZ MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 5:1 (2:0, 0:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 12. Půža (J. Skořepa), 18. R. Hubáček (Důras), 41. Šidlík (Čachotský, Zeman), 51. Šidlík (J. Skořepa), 54. Zeman (F. Seman) – 52. Vlček (Mucha, Heřman).
Rozhodčí: Čech, Hribik – Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 19:23.
Diváci: 6 500 (vyprodáno).
HC Dukla Jihlava: M. Svoboda – J. Říha, Dundáček, Szathmáry, Šidlík, Půža, Kajínek, Kaláb – Jiránek, J. Skořepa, Jergl – Čachotský, F. Seman, Zeman – Důras, R. Hubáček, Diviš – Čermák, Jícha, Anděl. Trenéři: Vlk, Zeman a Ujčík.
ČEZ Motor České Budějovice: Kváča (51. Gába) – F. Novák, Fillman, Pýcha, Pavlin, Mucha, Vráblík – Čermák, Pajič, Chovan – Heřman, Vlček, Fronk – Dostálek, Vak, Hřebejk – Babka, Škoda, Šulek. Trenéři: Stavjaňa a Štrba.

Tabulka baráže o TELH po 9. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dukla Jihlava 9 2 5 0 2 25:20 16
2. HC Dynamo Pardubice 9 3 1 3 2 28:26 14
3. ČEZ Motor České Budějovice 9 3 1 2 3 17:22 13
4. HC Energie Karlovy Vary 9 2 1 3 3 24:26 11

Další program baráže o TELH

Úterý 18. dubna – 10. kolo:
17:30 ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Energie Karlovy Vary

Pátek 21. dubna – 11. kolo:
17:30 HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary
17:30 ČEZ Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice

Neděle 22. dubna – 12. kolo:
16:00 HC Energie Karlovy Vary – ČEZ Motor České Budějovice
16:00 HC Dynamo Pardubice – HC Dukla Jihlava

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz