<

Dvacítka zářila, ve Finsku se rvala o zlato. Pro kluky velká odměna, říká Pešán

Foto: Petr Coufal

29. srpna 2017, 14:59

Václav Jáchim

Překonávali se a hráli na jedničku! Čeští reprezentanti do 20 let předvedli na turnaji čtyř zemí ve Finsku výborné výkony. Junioři dokázali zdolat domácí Finy i silné Švédy, na závěr se pak rvali o zlaté medaile s Rusy. V prodloužení sice padli a skončili tím pádem druzí, ovšem v přípravě na mistrovství světa se dvacítka vyznamenala. "Jsme velmi spokojeni. Pro kluky je umístění velkou odměnou. Jejich přístup byl vynikající," chválí hlavní kouč Filip Pešán.

Mladí Češi předvedli parádní formu, bodovali v každém utkání, měli kvalitní ofenzivu, přesilovky i další činnosti. "Sehráli jsme tři velmi dobré zápasy. I když jsme třeba proti Švédům prohrávali, dokázali jsme vývoj otočit. Akci hodnotím pozitivně," pochvaluje si hlavní trenér.

Klání ve Vierumäki a Lahti bylo pro dvacítku už třetím podnikem sezony, Češi si proti silné konkurenci vedli zdatně. Všechno začalo skalpem domácích bojovníků, kteří nasadili řadu hokejistů z prvních kol draftu NHL, jako jsou Juolevi, Välimäki, Kuokkanen či Vesalainen. "Zápas to byl hodně těžký, ale povedl se nám. Dali jsme krásné góly, inkasovali pouze jeden," kvituje Pešán.

Soupeři se koncem července dvakrát potkali v přátelských duelech, pokaždé to byly vyrovnané bitvy. "Už jsme měli s Finy učitou zkušenost, to je pravda. Ale nemyslím si, že by ta předchozí utkání byla nějak extra velkým bonusem. Na všechna mužstva jsme měli detailní materiály, připraveni jsme byli výborně," upozorňuje Filip Pešán.

Den po skalpu Suomi přišlo střetnutí proti Švédům. A další vítězství! "Soupeř o dvě branky vedl, nám se však podařilo vyrovnat. A posléze vývoj zápasu obrátit. Toho si hodně ceníme. Z naší strany další kvalitní utkání, hráči plnili naše představy," hodnotí Pešán. A sobotní finiš proti sborné? Bylo jasné, že kdo ovládne tenhle zápas, bude mu patřit celkové prvenství.

Foto: Petr Coufal

Češi se proti Rusům nadechli k velké kanonádě, v normální hrací době skončil duel nerozhodně 5:5. "Oba soupeři potrestali chyby, kterých bylo tentokrát víc. Nám se nadstandardně dařily přesilovky, v závěru jsme odvolali brankáře a při power play vyrovnali. Zápas šel do prodloužení, škoda velké šance, z níž jsme mohli rozhodnout. Vzápětí se to povedlo Rusům, kteří tím vyhráli nejen utkání, ale i celý turnaj," dodává Filip Pešán.

V náročné konkurenci dvacítka každopádně obstála. "Kluci zjistili, že mohou hrát opravdu s každým, to je velmi cenný poznatek. Výsledky zvednou sebevědomí. Všechny zápasy jsme hráli na vysoké úrovni," těší hlavního kouče. Ve výběru byli i někteří zámořští krajánci, kteří posunuli odlet za Atlantik. A dvacítce pak odvedli dobré služby. "Jsme rádi, že s námi kluci mohli být. Největší radost mám ale z přístupu hráčů. Kluci do toho dali všechno, tvoří se silný kolektiv. Hráči se na sebe těší. Doufám, že to takhle bude pokračovat," dodává Pešán.

V původní nominaci musel trenér udělat dvě změny, chyběl krajánek Svoboda a také hradecký Pavlík. "Bohužel, vedení Mountfieldu nám ho neuvolnilo, což v konečném důsledku škodí hlavně samotnému hráči. Jiné kluby nám vyšly vstříc, ačkoli hrály Ligu mistrů nebo měly finální fázi přípravy. Chtěl bych všem majitelům, manažerům a trenérům poděkovat. Byla to pro nás velmi důležitá akce, chtěli jsme mít k dispozici co nejsilnější kádr," hlásí Pešán. Teď si dá dvacítka dva měsíce pohov. "Jde o relativní klid. Hráči jsou k dispozici klubům, my je budeme samozřejmě pečlivě sledovat. Na listopadový turnaj v Rusku vezmeme hokejisty z evropských týmů, u těch ze zámoří to půjde až před mistrovstvím světa," uzavírá.

Výsledky dvacítky na turnaji čtyř zemí ve Finsku (24. – 26. srpna 2017, Vierumäki a Lahti)

Finsko – Česko 1:3 (0:2, 0:0, 1:1) 
Branky: 52. Kuiri – 14. Chytil, 16. Najman, 50. Kvasnička.

Česko – Švédsko 4:2 (1:2, 1:0, 2:0)
Branky: 31. a 48. Kodýtek, 20. Hrabík, 52. Nečas – 12. Fjellström, 17. Thilander.

Rusko – Česko 6:5 po prodloužení (2:1, 2:1, 1:3 – 1:0).
Branky: 8. a 49. Manukjan, 14. a 37. Kajumov, 40. Kalinin, 61. Malcev – 5. a 47. Kaut, 27. Zachar, 45. Michnáč, 59. Zadina.

Ostatní výsledky:
Švédsko – Rusko 2:3 po prodloužení, Finsko – Rusko 1:2, Finsko – Švédsko 6:1.

Konečné pořadí:

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Rusko "20" 3 1 2 0 0 11:8 7
2. Česko "20" 3 2 0 1 0 12:9 7
3. Finsko "20" 3 1 0 0 2 8:6 3
4. Švédsko "20" 3 0 0 1 2 5:13 1

Česko reprezentovali:

Brankáři:
Adam Brízgala (Muskegon, USHL), Milan Klouček (Pardubice).

Obránci:
Filip Král, Dalimil Mikyska (oba Kometa Brno), Lukáš Doudera (Litvínov), František Hrdinka (Ml. Boleslav), Ondřej Buchtela (Chomutov), David Kvasnička (Plzeň), Jakub Sirota (Cedar Rapids, USHL).

Útočníci:
Martin Nečas, Tomáš Havránek (oba Kometa Brno), Filip Chytil (Zlín), Kryštof Hrabík (Liberec), Filip Helt (Litvínov), Ondřej Najman (Ml. Boleslav), Ostap Safin (Saint John, QMJHL), Petr Kodýtek (Plzeň), Martin Kaut (Pardubice), Albert Michnáč (Mississauga, OHL), Marek Zachar (Sherbrooke, QMJHL), Filip Zadina (Halifax, QMJHL), Milan Davídek (K. Vary).

Realizační tým:

Manažer týmu: Otakar Černý.
Hlavní trenér: Filip Pešán.
Asistenti: Rostislav Vlach a Miroslav Přerost.
Trenér brankářů: Martin Láska.
Videotrenér: Aleš Vladyka
Lékař: MUDr. Jaroslav Budín.
Kustodi: Oldřich Kopecký a Petr Šulan.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz