Cesta po KHL, na seznamu Hudler či Eliáš. Jandač už myslí na olympiádu

Foto: Karel Švec, cslh.cz

17. srpna 2017, 16:20

Václav Jáchim

Do olympijských her v Koreji zbývá ještě šest měsíců, ovšem Josef Jandač už na první vrchol sezony intenzivně myslí. "Mám to v hlavě delší dobu, vlastně už od chvíle, kdy jsem nastoupil k reprezentaci," přiznává. Příští týden se s omlazeným kádrem pustí do utkání proti Slovensku, to hlavní ale přijde později. "V rámci olympijské přípravy jsou pro nás hlavní turnaj Karjala a Channel One Cup. Znovu dostanou prostor někteří mladí, ovšem všechno budeme především směřovat k olympiádě," upozorňuje.

Jelikož na hrách nebudou poprvé od roku 1994 hokejisté NHL, je hlavní kouč v odlišné situaci. "Regule olympijského turnaje se pořád ještě upravují, z organizačního hlediska to neustále řešíme. Program zápasů víceméně známe, začínat budeme 15. února. Před olympiádou bychom chtěli sehrát jedno přípravné utkání, ale ještě to zvažujeme. Hráči z KHL by měli dlouhou pauzu, rádi bychom pro ně uskutečnili přípravný kemp. Na druhou stranu zatím přesně nevíme, kdy nám kluby hokejisty uvolní. Podle regulí IIHF na ně máme nárok sedm dní před turnajem, tedy 8. února," zmiňuje.

Na širším seznamu víc než 70 hráčů. Uzávěrka 15. září

Novinkou je způsob tvorby nominace. "Na základě regulí máme za povinnost sestavit tzv. long list, rozšířenou soupisku, na níž budou uvedeni všichni potenciální hráči, kteří by mohli na turnaji nastoupit. Do 15. září je třeba to uzavřít. My teď dali zhruba 70 jmen a další budou přibývat, abychom na někoho nezapomněli."

Ve výčtu se objeví opory, talentovaní mladíci i hráči jako Jiří Hudler nebo Patrik Eliáš, o nichž se spekuluje v souvislosti s návratem z NHL domů. "Nechceme se dostat do situace, že bychom zapomněli na kohokoli, kdo bude mít výbornou sezonu a může přicházet v úvahu. Kdyby se tak přece jen stalo, věřím, že manažerské schopnosti Milana Hniličky by nového hráče do nominace posunuly," usměje se.

Josef Jandač před úvodními zápasy se Slovenskem

S finálním složením týmu pak Jandač nemusí spěchat. "Před olympiádou máme možnost vzít osm náhradníků, ovšem pouze do přípravného kempu. Na samotný turnaj lze zařadit 22 hráčů v poli plus tři brankáře, konečnou nominaci musíme udělat až před startem turnaje. Což je samozřejmě výhodnější než v minulosti. Může přijít zranění nebo jiný důvod, který si vynutí změnu," říká. Česká reprezentace se v Koreji musí obejít bez hvězd NHL, ovšem jiné výběry jsou na tom hůř.

Věřím, že omluvenky nebudou. Je olympijská sezona, kluci cítí šanci

Češi budou mít patrně větší šanci na úspěch než za dřívější konstelace. Nicméně Jandač to bere pragmaticky. "Taková jsou pravidla turnaje. Pracujeme s informací, že můžeme vzít hokejisty z Evropy. Případně ty, kteří mají jednocestný kontrakt v AHL, ale to se nás netýká. O šancích nechci spekulovat, stejně tak třeba o ambicích Kanady. Turnaj bude každopádně zajímavý, a věřím, že pro fanoušky tou správnou zábavu. Olympiáda by měla být s nejlepšími hráči, ale NHL si prosadila tohle řešení, které nijak neovlivníme."

V mužstvu nastoupí hokejisté z evropských soutěží, které si trenérský štáb může na podzim nachystat. "Znalost hráčů na trhu máme přece jen trošku ozkoušenou," souhlasí. Zájem svěřenců bude maximální, většina z nich nemohla za dřívějších podmínek na olympiádu pomýšlet. "Doufám, že omluvenky nebudou. Kluci cítí, že je olympijská sezona, že mají větší šanci zahrát si než dřív, kdy většina mužstva byla z NHL."

Hodně napoví akce Euro Hockey Tour. "Ale nechci předjímat, nakolik budeme mít kompletní mužstvo na turnaji Karjala nebo na Channel One Cupu. Máme dva turnaje, kluky chceme vidět. Vždycky došlo na nějaká překvapení, že měl dotyčný vynikající formu. Ani tohle nelze vyloučit."

Chceme medaili. Abychom ukončili balvan, který tlačíme před sebou

Ladění strategie a budování týmu před hrami v Koreji bude odlišné od způsobu, na jaký jsme zvyklí před světovým šampionátem. "Tam hrajete hodně zápasu v krátké době, potřebujete mít typologicky hráče, kteří turnaj fyzicky zvládnou. Olympiáda je trošku jiná – s menší zátěží a až na jednu výjimku bez dvou zápasů ve dvou dnech," srovnává. Jelikož na MS dorazí hokejisté z NHL, bude mít turnaj v Dánsku možná vyšší kvalitu než olympijské hry. "Já si to ale úplně nemyslím. Olympiáda je přece jen výjimečná, probíhá jednou za čtyři roky. I další sportovci k tomu přistupují jinak. Cítím to v zájmu hráčů," připomíná.

V následujících týdnech bude hlavní trenér sledovat všechny ovečky, chystá nejen osobní účast na duelech Tipsport extraligy, nýbrž třeba také inspekci po ruské KHL. "Máme tam poměrně dost hráčů, rádi bychom se na ně podívali." Jelikož olympijský turnaj nebude po vyčerpávajících bitvách play off, a znamená mimořádnou výzvu pro každého, zájem mohou projevit starší hokejisté, kteří by se jinak na mistrovství světa nehrnuli.

"Může se tam někdo takový objevit. Před šampionátem věkově starší hráči nemají chuť, je tam únava po sezoně. Naopak u olympiády se může stát, že tam nějaký zkušený starší borec přijede," připouští Jandač. Cíl je jasný. A stejný pro olympijské hry i světový šampionát v Dánsku. "Byli bychom hrozně rádi, kdybychom přivezli jakoukoli medaili. Abychom ukončil balvan, který já nebo kolegové tlačíme před sebou," doplňuje závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz