WSM Liga: Vak se vrací do Motoru. Stoklasa posílil Litoměřice

Foto: hcmotor.cz

České Budějovice hlásí další posilu. Po Filipu Novákovi, Jiřím Fronkovi nebo Vlastimilu Dostálkovi přichází k lídrovi WSM Ligy osmatřicetiletý centr Tomáš Vak. Do Čech se vrací po pěti letech v Kazachstánu. Kádr Motoru je podle slov generálního manažera Stanislava Bednaříka tímto uzavřený.

Události 45. kola WSM Ligy

Výsledky

Situace v Prostějově
Podle informací vecernikpv.cz skončil v Prostějově i asistent trenéra David Kočí. Jak to bude s realizačním týmem Jestřábů dál, se uvidí. Mužstvo zatím vedou Jiří Vykoukal a Jaroslav Odehnal.

Zabloudilovo zranění
Prostějov vyhrál v Ústí nad Labem 6:1, kaňkou je ovšem zranění osmnáctiletého útočníka Matěje Zabloudila. Po střetu s Vladimírem Brožem byl nejprve odnesen na nosítkách mimo ledovou plochu a poté ho sanitka odvezla do nemocnice.

Dobrovolný je na marodce
Kapitán Jihlavy Jiří Dobrovolný utrpěl v pondělním zápase po zákroku Joshe Grattona zranění, kvůli němuž bude Dukle delší dobu chybět. Ohrožena je celá sezona. Fanoušci na Dobrovolného myslí a ve středečním kole pro něj přichystali vzkaz "Dobrasi, bojuj!".

Přestupové novinky

Vak další posilou Motoru
České Budějovice získaly před play off osmatřicetiletého útočníka Tomáše Vaka. Statný forvard s výbornou úspěšností vhazování z rodinných důvodů skončil v Beibarys Atyrau, kde letos odehrál 31 zápasů s bilancí 7+18.

„Od příchodu Tomáše si slibujeme výrazné zlepšení úspěšnosti na vhazování, více kreativity do přesilovek a důraz kolem brankoviště, proto jsme ho přivedli," uvedl pro hcmotor.cz generální manažer Stanislav Bednařík. „Tímto považujeme kádr pro zbytek letošní sezony za uzavřený." 

Vak je po Filipu Novákovi, Jiřím Fronkovi nebo Vlastimilu Dostálkovi další českobudějovickou posilou před blížícím se vyvrcholením prvoligového ročníku. „V Českých Budějovicích jsem už zapustil kořeny a jsem opravdu rád, že si tady znovu zahraju. Zažil jsem tu výborné časy, ale to, jak fandové ženou Motor teď, to je něco fantastického. Věřím, že jim letos ještě uděláme velkou radost," zadoufal v rozhovoru pro klubové stránky Vak.

V Kazachstánu působil pět sezon a čtyřikrát slavil titul. Dvakrát ovládl ligové bodování v play off. V Česku hrál za Liberec, České Budějovice (2005 až 2010) nebo Vsetín. 

„Tímto považujeme kádr pro zbytek letošní sezony za uzavřený."

Stoklasa posílil Litoměřice
Filip Stoklasa mění v rámci WSM Ligy působiště. Dosud hrál v Jihlavě, kde ve 44 zápasech zaznamenal jednu branku a deset asistencí. Ve středu jej jako novou posilu ohlásily Litoměřice. „Filip je důrazný a bojovný útočník. Jsme rádi, že se nám ho povedlo získat do konce sezony. Dáme mu určitě větší prostor, než dostával v Jihlavě a věřím, že týmu pomůže. V tuto chvíli reagujeme i na vyšší počet nemocných či zraněných útočníků," řekl pro hclitomerice.cz generální manažer Jan Fišera. Debut v dresu Stadionu prožil na ledě Přerova, kde působil v minulém ročníku a v 56 utkáních měl bilanci 12+9. Uvedl se gólem.

Málek a Kusý jdou do Ústí
Ústí nad Labem, které je blízko přímému postupu do čtvrtfinále play off, se potýká s úzkým kádrem. Před přestupovou uzávěrkou proto přivedlo dva mladé hokejisty – z Litoměřic dorazil obránce Dominik Málek, který letos kvůli zranění naskočil jen do pěti prvoligových zápasů a působil také v Děčíně. Útočné řady rozšířil formou střídavých startů Denis Kusý, věkem stále junior. Sezonu začal v zámořské NAHL, poté se vrátil do Čech – jeden start si připsal za Pardubice, působil i v tamější juniorce a partnerském Kolíně. 

Chlapík ukončil kariéru
Adam Chlapík ze zdravotních důvodů ukončil aktivní kariéru. Starší bratr Filipa Chlapíka startoval v roce 2012 na MS osmnáctiletých, v minulosti hrál za Slavii, Spartu, Liberec nebo Litvínov. V této sezoně působil v Mostě (3 zápasy, 0+0) a v Benátkách nad Jizerou (14 utkání, 3+6), přetrvávající zdravotní potíže ho ale ve dvaadvaceti letech přiměly k ukončení vrcholové kariéry.

Dufkova premiéra
První start mezi muži zažil ve středu mládežník Hradce Králové Aleš Dufek. Zahrál si za partnerské Litoměřice v Přerově. Devatenáctiletý útočník odehrál v probíhající sezoně 32 zápasů za juniorku Mountfieldu, dal dvanáct gólů a na dalších dvaceti se podílel přihrávkou.

Meidl do Německa
Václav Meidl nakonec nebude hrát v Polsku, ale ve třetí nejvyšší německé soutěži. Dohodl se s týmem Saale Bulls Halle. Třicetiletý čahoun začal sezonu v Havířově, tam se mu ovšem nedařilo a zamířil do Velké Británie. V Manchesteru předčasně skončil – klub kvůli finančním potížím propustil všechny cizince. 

Robinson mění Bělorusko za Německo
Kanadský útočník Nathan Robinson, který v uplynulém ročníku patřil k tahounům prvoligové Slavie, znovu mění angažmá. Z běloruského Šoligorsku míří do druhé nejvyšší německé soutěže. Na spolupráci se dohodl s Bayreuthem. Bývalý hráč Detroitu a Bostonu u západních sousedů působil už dlouhých sedm sezon – elitní DEL si zahrál za Mannheim, Eisbären Berlín a Kolín nad Rýnem.

Filip Stoklasa.

Filip Stoklasa. | Foto: hcdukla.cz

Ze statistik

Říhův rekord
Ve středu se ve WSM Lize přepisovaly historické tabulky – obránce Jihlavy Jiří Říha dal 17. gól v sezoně. Žádný jiný bek jich za 24 ročníků prvoligové historie nedal víc. Více zde. Dukla i díky jeho brance v prodloužení porazila Slavii 3:2.

Prostějov se zvedá
Radim Matuš, Jakub Šlahař a Lukáš Žálčík – nové prostějovské komando? První jmenovaný se na výhře 6:1 v Ústí nad Labem podílel dvěma body, Šlahař s Žálčíkem dokonce třemi.

Šimboch s nulou
Frýdek-Místek si vysoko (5:0) poradil s lídrem WSM Ligy Českými Budějovicemi. Nemalý podíl na tom má gólman Juraj Šimboch, který pochytal všech 37 střel a připsal si páté čisté konto v sezoně.

Tříbodový Ondřej Kovařčík
Dalším hrdinou středečního utkání mezi nováčkem soutěže a Motorem byl Ondřej Kovařčík. Jeden gól dal sám, na dalších dvou se podílel asistencí. S bilancí 12+15 je tak druhým nejproduktivnějším hráčem Frýdku-Místku. Jeho o rok mladší bratr Michal má o tři body méně.

Střelec Kalus
Havířov odjel do Mostu už v úterý, aby se na důležité utkání dobře připravil. Vyplatilo se – AZet si po boji odvezl tři body. Povedený večer zažil důrazný útočník Marek Kalus, autor dvou branek.

Strnad pokračuje ve výborných výkonech
Jeho jméno ještě není moc známé, Jakub Strnad ale patří k nejdůležitějším hráčům Kladna. Znovu to potvrdil – v Třebíči se dvěma brankami podílel na výhře 6:4. Opět využil své rychlosti a nevídané kondice. Po 45 zápasech se může pochlubit bilancí 13+13.

Chrtek se dočkal premiérové branky
Ondřeji Chrtkovi je teprve osmnáct let, přesto dostává v Benátkách nad Jizerou dost prostoru a hraje vedle opory Jana Víška. Ve svém dvanáctém zápase ve WSM Lize se Chrtek, junior Liberce, poprvé prosadil a pomohl Benátkám k cenné výhře nad Kadaní.

Stoklasa se uvedl gólem
Filip Stoklasa, nová posila Litoměřic z Jihlavy, se v novém působišti okamžitě prosadil. Shodou okolností na ledě Přerova, kde působil v minulém ročníku.

Kaše dal gól, Trhači přesto prohráli
Kadaň nasadila do domácího zápasu s Benátkami nad Jizerou i dvojici chomutovských útočníků Davida Kašeho a Adama Rašku. První jmenovaný, odchovanec kadaňského hokeje a účastník tří juniorských šampionátů, dal gól, k bodovému zisku Trhačů ale jeho trefa nevedla. Kaše letos odehrál ve WSM Lize tři duely (1+1).

Neužil chytil 44 střel
V posledních čtyřech zápasech dostal před Pavlem Kantorem v prostějovské brance přednost Jakub Neužil. V Ústí nad Labem podal výborný výkon a ze 45 soupeřových střel nestačil na jedinou.

Komínkův první gól
Devatenáctiletý útočník Jakub Komínek patří k tahounům mostecké juniorky, už má za sebou i starty ve druholigové Bílině, a tak jej Most povolal do hlavního mužstva. Ve čtvrtém zápase poprvé skóroval. Severočeši přesto nestačili na Havířov a na Kadaň i nadále ztrácí jedenáct bodů.

Návštěva kola

1 780 diváků – SK Horácká Slavia Třebíč vs. Rytíři Kladno
Třebíči se daří, bojuje o přímý postup do čtvrtfinále a navíc přijel atraktivní soupeř. V průměrné návštěvnosti je Horácká Slavia s 1 583 diváky sedmá.

Další návštěvy: 
HC ZUBR Přerov vs. HC Stadion Litoměřice – 1 647
HC Frýdek-Místek vs. ČEZ Motor České Budějovice – 1 554
HC Dukla Jihlava vs. HC Slavia Praha – 1 546
Hokej Ústí nad Labem vs. LHK Jestřábi Prostějov – 837
SK Trhači Kadaň vs. HC Benátky nad Jizerou – 200
HC Most vs. AZ Havířov – 155 

Šlágr 46. kola

17:30 LHK Jestřábi Prostějov vs. HC ZUBR Přerov
Hanácké derby bude o to zajímavější, že jsou oba týmy na hraně postupu do play off. Přerov je po deseti porážkách v řadě jedenáctý a na sedmý Prostějov ztrácí čtyři body. Díky sobotnímu termínu se dá očekávat zaplněný stadion, bouřlivá atmosféra i pěkná chorea. Aby taháků v tomto zápase nebylo málo, do Prostějova se vrátí Kamil Přecechtěl, tentokrát v roli kouče Zubrů. 

Zápasy 46. kola

Sobota 28. ledna:
15:00 HC Slavia Praha – SK Horácká Slavia Třebíč
16:00 Rytíři Kladno – HC Most
17:00 HC Stadion Litoměřice – HC Dukla Jihlava
17:00 HC AZ Havířov 2010 – SK Trhači Kadaň
17:00 HC Benátky nad Jizerou – HC Frýdek-Místek
17:00 ČEZ Motor České Budějovice – Hokej Ústí nad Labem
17:00 LHK Jestřábi Prostějov – HC ZUBR Přerov

Tabulka WSM Ligy po 45. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. ČEZ Motor České Budějovice 44 29 2 3 10 146:82 94
2. HC Dukla Jihlava 45 22 11 1 11 130:86 89
3. Rytíři Kladno 45 24 7 3 11 133:97 89
4. HC Slavia Praha 45 18 9 3 15 112:121 75
5. Hokej Ústí nad Labem 45 16 8 6 15 132:138 70
6. SK Horácká Slavia Třebíč 45 17 5 9 14 119:126 70
7. LHK Jestřábi Prostějov 44 16 5 7 16 143:134 65
8. HC Benátky nad Jizerou 45 16 3 9 17 110:125 63
9. HC Stadion Litoměřice 45 15 5 7 18 110:107 62
10. HC Frýdek-Místek 45 15 6 5 19 125:135 62
11. HC ZUBR Přerov 45 14 5 9 17 119:126 61
12. HC AZ Havířov 2010 45 15 4 4 22 110:108 57
13. SK Trhači Kadaň 45 14 1 4 26 102:139 48
14. HC Most 45 9 3 4 29 92:159 37

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz