Vytisknout a zarámovat, smějí se v Hradci. Nováček vede DHL Extraligu!

Foto: Jan Vavřina, mountfieldhk.cz

1. října 2015, 6:47

Martin Voltr

Nejvyšší juniorská soutěž má po sedmi odehraných kolech hodně překvapivého lídra. Hradec Králové po sestupu v roce 2008 sedm let marně bojoval o návrat do extraligy, až letos na jaře se mu snažení vyplatilo. A i když v přípravě víceméně jen klopýtal, ostrý start ho zastihl ve výtečné formě. Mountfield zatím na čele tabulky dokonale šokuje konkurenci! „Přitom jsme si říkali, ještě že se nepadá,“ říká v rozhovoru pro hokej.cz brankář František Veselý.

Takový úvod první sezony po postupu nečekal od Východočechů nikdo. Ze sedmi zápasů ukořistili pět vítězství, tabulku DHL Extraligy juniorů vedou o bod před Slavií, Kladnem a Pardubicemi. „Je to krásný pohled. V kabině už zazněly nápady, že si ji vytiskneme a zarámujeme, protože tohle už asi dlouho neuvidíme,“ hlásí se smíchem František Veselý. „Ale je to strašně našlapané, deváté místo je jen tři body od nás. Bylo by předčasné dělat z toho závěry, nesmíme usnout na vavřínech,“ dodává jedním dechem.

V kalendáři hradeckých zápasů nejvíc zaujmou dva výsledky. Na úvod ročníku Mountfield přejel posílené České Budějovice 7:2, třikrát přitom skóroval ve vlastním oslabení. O týden později porazil na domácí půdě i favorizovanou Spartu, tentokrát dokonce výsledkem 6:0.

„Oba zápasy nám hodně zvedly sebevědomí. V přípravě jsme totiž nebyli schopni dávat góly,“ vzpomíná Veselý na nepovedené prázdniny. Hradec vyhrál jen dvě utkání a před začátkem soutěže si moc nevěřil. „Nálada v kabině byla taková, že jsme si říkali, ještě že se nepadá. Že asi budeme hrát dno. Byli jsme hodně při zemi a do zápasů jsme šli skromně, což se nám vyplatilo. A řekl bych, že nás hodně týmů podcenilo,“ přemýšlí brankář, který má zatím úspěšnost zákroků přes 93 procent.

Nejen v Hradci letos nemusejí mít sestupové starosti, juniorská soutěž se seshora uzavřela. Reorganizace DHL Extraligy však byla a je hodně diskutovaným tématem.

„Podle mě se teď většina týmů snaží hrát ofenzivní hokej. Hrají aktivně, napadají, je to rychlejší, není to takový zanďour,“ reaguje gólman Veselý, kterého doplňuje trenér Aleš Krátoška: „V předchozích letech byl na poslední místa obrovský tlak. Nicméně takhle zase můžete dát šanci mladším hráčům, připravovat si tým do budoucna a pracovat s těmi nejtalentovanějšími, které vychováváte pro áčko. Nesouhlasím s lidmi, kteří extraligu zatracují, že má špatnou úroveň,“ říká kouč.

„Kdybychom se do play off nedostali, byl by to asi velký propadák.“

Po sedmi odehraných kolech ale dobře ví, že první místo v tabulce pro jeho tým nic neznamená. „Hráli jsme pět zápasů doma a dva venku, což trochu zkresluje. Ještě je před námi spoustu kol, bude to hodně těžké. Potom se přidají i moravské týmy a západ extraligy. Máme ve hře spoustu rezerv a děláme spoustu chyb. Víme, na čem musíme zapracovat,“ ujišťuje Krátoška. „V extralize není ani favorit, ani outsider. Rozdíl mezi prvním a posledním je strašně malý. Ale vstup do sezony je důležitý a my jsme jakž takž spokojeni,“ doplňuje.

Mountfield teď naopak čekají tři venkovní zápasy v řadě. Začne ve čtvrtek na Spartě, která se rozhodně pokusí odčinit šestigólový debakl. Vždyť takovým rozdílem neprohrála od ledna 2013! Teď už se nemůžou Východočeši spoléhat, že by je kdokoli podcenil.

„Loni jsme měli čtyři postupné kroky. Tím prvním, který máme letos, je postup do play off,“ říká trenér směrem k hradeckým cílům. Vyřazovací boje si ale zahraje šestnáct z osmnácti týmů, což neznamená zrovna velké síto. „Kdybychom se do play off nedostali, byl by to asi velký propadák. Potom se musíme semknout a uvidíme. Na první místo asi nemáme ambice, ale čím déle se udržíme nahoře, tím líp,“ dodává brankář František Veselý.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz