Výtisk nosí zelenou helmu už 390 dní, v říjnu ho naháněl Hollweg

Foto: Facebook HC Vítkovice Ridera

Tam, kde končí bojovnost, začíná odvaha. Vyprávět by o tom mohl obránce Jan Výtisk. Borec z Vítkovic opět potvrdil, proč se mu říká neporazitelný. Ovládl říjnové hodnocení Radegast indexu a prodlužuje tak sérii nepřetržitého držení zelené helmy. Nyní ji má ve své moci už 390 dnů. Skokanem měsíce je plzeňský Ryan Hollweg, který se po dlouhém zranění vrátil do sestavy Plzně a v říjnovém hodnocení mu patří druhá příčka. Bude právě on borcem, který příště připraví Výtiska o zelenou helmu?

Běží desátá minuta třetí třetiny zápasu Vítkovice – Olomouc. Ostravského obránce Jana Výtiska zasáhne puk do obličeje tak nešťastně, že srdcař v zelené helmě opouští led a svěřuje se do rukou vítkovických lékařů. Do zápasu už nezasáhne, v kabině pak počítá stehy, kterými lékaři jeho nos zafixovali. Je jich sedm, což je málo na to, aby se druhý den Výtisk nepostavil při tréninku znovu na led.

“Kdo Honzu Výtiska zná, tak ví. Je to velký pes.”

„Nezná bolest ve chvíli, kdy chce vyhrát. Je neskutečně obětavý a pro tým by se rozkrájel,“ prohlásil na adresu Výtiska televizní komentátor a expert David Pospíšil. A nemýlil se. Výtisk o dva dny později nastoupil k dalšímu extraligovému utkání, pro které mu kustodi připravili speciální zelenou helmu s ochrannou kovovou mřížkou. Odehrál v ní dva zápasy a vrátil se k původní helmě s ochranným plexisklem. O pár dnů později navíc vstřelil rozhodující gól v derby proti Třinci.

Kdo by si myslel, že rány a zranění zmenší odolnost vítkovického patriota, je na omylu. Jan Výtisk obhájil pomyslný trůn bojovníků a stává se tak s 58 body vítězem Radegast indexu v měsíci říjnu. “Kdo Honzu zná, tak ví. Je to velký pes,” prohlásil v klubovém bulletinu na adresu Jana Výtiska jiný ostravský rodák Michal Gulaši. Právě brněnský obránce v celkovém hodnocení zaostává za prvním Výtiskem o 36 bodů, v měsíčním hodnocení za říjen pak zůstal na čtvrté pozici, před něj poskočil třinecký Milan Doudera a plzeňský Ryan Hollweg.

Několikanásobný držitel zelené helmy z minulých let se stal skokanem měsíce, když se po dlouhé zdravotní pauze vrátil do sestavy Plzně a v Radegast indexu se během pár týdnů s 41 body vyhoupl na druhé místo říjnového hodnocení. „Jan je skvělý hráč a bojovník, velmi ho respektuju. Tráví teď na ledě podstatně víc času než já. Pokud já budu přidávat minuty na ledě, budu tak mít možnost rozdat víc hitů a zblokovat víc střel. Pak se samozřejmě zvýší šance připravit jej o zelenou helmu,“ říká druhý nejlepší muž Radegast indexu měsíce října Ryan Hollweg.

Zda plzeňský bojovník dokáže připravit Jana Výtiska o zelenou helmu, ukáží nejbližší týdny. Jisté je, že dva nejlepší týmy Radegast indexu – Plzeň a Vítkovice na sebe narazí 19. listopadu ve vzájemném utkání 23. kola na západě Čech. Jan Výtisk v něm nastoupí v zelené helmě, kterou symbolicky převezme už tento pátek 3. listopadu před prvním listopadovým utkáním Vítkovic proti Chomutovu.

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

Co je Radegast index?

Radegast index je parametr statistik, který je od sezony 2013-14 sledován a zobrazován současně s oficiálními statistikami. Radegast index se zaměřuje na bojovnost hráčů. Skládá se z +/- bodů, blokování střel a blokování hráče (hit), což je fyzický kontakt s výjimkou faulu, který vede k zastavení nebo „dohrání“ soupeře. Na základě Radegast indexu je každý měsíc vyhlášen Radegast index hráč měsíce. Více zde.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz