Vůjtkův první výběr: Kovářové, Sobotka, ale i Kvapil, Olesz či Kubalík

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Když se česká reprezentace představila naposledy v akci, bylo leccos jinak. V utkání o bronz na domácím mistrovství světa ji vedl Vladimír Růžička, ofenzivě veleli Jaromír Jágr, Jakub Voráček a další hvězdy. Pak si dal národní tým letní spánek, během něhož nastoupil do funkce nový hlavní kouč Vladimír Vůjtek. Zkušený bard teď stojí před velkou premiérou - mezistátní sezonu odstartuje tradičně listopadový turnaj Karjala.

Hrát se bude tradičně v helsinské Hartwall Areně, duel Švédska s Českou republikou uvidí ve čtvrtek 5. listopadu městečko Örnsköldsvik. Češi jako první nyní zveřejnili nominaci, vzhledem k účasti tří tuzemských klubů ve čtvrtfinále Ligy mistrů je seznam hráčů o něco širší než jindy. Účastníci úvodního podniku Euro Hockey Tour se podobně jako loni dohodli, že vzhledem k CHL mohou trenéři nominovat dva brankáře a celkem 25 hokejistů do pole.

Návraty po letech: Olesz, Kvapil nebo Kundrátek

Vladimír Vůjtek v předstihu naznačil, že s kolegy hodlají sestavit silný a konkurenceschopný tým. "Chceme ty nejlepší, hráče s optimální formou. Jde nám o dobrý vstup do sezony," připomněl hlavní kouč. Vladimír Růžička před rokem nasadil řadu mladíků, chtěl okruh uchazečů rozšířit o adepty, kteří na sebe upozornili v domácí soutěži. Vůjtek nové tváře neopomíná, nicméně mužstvo má vyváženější. 

Už delší dobu patřili k oporám brankář Jakub Kovář, jeho bratr Jan, Vladimír Sobotka, Jan Kolář. Velký návrat hlásí Rostislav Olesz, bronzový medailista z olympiády 2006 reprezentoval naposledy na mistrovství světa 2009 ve Švýcarsku. Ještě o rok déle čekal na další starty Tomáš Kundrátek, obránce Dynama Riga se dostal do zorného pole elitního výběru až po letním přesunu ze zámoří do KHL. Po čtyřech letech míří pozvánka na adresu Marka Kvapila. Mistr světa z Německa se nepohodl s trenérem Hadamczikem a od listopadu 2011 nejcennější dres neoblékl.

Trenérský štáb zařadil do nominace deset obránců a 15 útočníků, tedy pět pětek. Vedle brankáře Jakuba Kováře může první čárku na mezistátním ledě udělat Dominik Furch. Gólman Omsku byl s národním týmem dosud jen krátce v přípravě před MS 2013, ovšem do zápasu nezasáhl. Totéž se letos na jaře stalo libereckému bekovi Radimu Šimkovi.

Nováčků je pět, nejvíc startů nasbíral Jan Kovář

Dalšími nováčky jsou útočníci Daniel Přibyl ze Sparty, plzeňský Dominik Kubalík (jeho bratr Tomáš debutoval na Karjale před rokem) a Jan Hruška z brněnské Komety. Kvalitní výkony v Tipsport extralize posunuly do reprezentace boleslavské obránce Matěje Stříteského (dosud hrál jen dvě loňská utkání proti Dánsku) s Markem Trončinským.

Ze Švédska přijedou Jakub Krejčík a Milan Gulaš, mezi jedenáctkou krajánků z ruské Kontinentální ligy najdeme rovněž Lukáše Radila, Tomáše Zohornu, Tomáše Filippiho, Romana Horáka - všichni nastupovali už v minulé sezoně. Ofenzivu Liberce zastupují Michalové Řepík s Birnerem, další sehranou dvojici tvoří sparťané Jan Buchtele a Daniel Přibyl. Nejvíc reprezentačních startů má z tohoto výběru Jan Kovář (66).

Český národní se sejde v úterý 3. listopadu v Praze, chybět budou hráči, kteří se svými týmy absolvují první duely čtvrtfinále Ligy mistrů. Ve středu odletí reprezentace do Örnsköldsviku, kde výběr trenéra Vůjtka o den později čeká mezistátní premiéra nového ročníku. Po přesunu do Helsinek sehrají Češi nejprve zápas s domácími Finy, v neděli po obědě pak akci zakončí tradiční bitvou proti ruské sborné.

Nominace české reprezentace na turnaj Karjala (5. - 8. listopadu 2015, Helsinky a Örnsköldsvik):


Brankáři:
Jakub Kovář (Jekatěrinburg, KHL), Dominik Furch (Omsk, KHL). 

Obránci:
Michal Kempný (Omsk, KHL), Jan Kolář (Chabarovsk, KHL), Tomáš Kundrátek (Riga, KHL), Jakub Krejčík (Orebrö, Svédsko), Milan Doudera, Vladimír Roth (oba HC Oceláři Třinec), Marek Trončinský, Matěj Stříteský (oba BK Mladá Boleslav), Jakub Jeřábek (HC Škoda Plzeň), Radim Šimek (Bílí Tygři Liberec).

Útočníci:
Vladimír Sobotka (Omsk, KHL), Jan Kovář, Tomáš Filippi (oba Magnitogorsk, KHL), Roman Horák (Viťaz Moskevská oblast, KHL), Marek Kvapil (Záhřeb, KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva, KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk, KHL), Milan Gulaš (Färjestad, Švédsko), Rostislav Olesz (HC Vítkovice Steel), Michal Birner, Michal Řepík (oba Bílí Tygři Liberec), Jan Buchtele, Daniel Přibyl (oba HC Sparta Praha), Dominik Kubalík (HC Škoda Plzeň), Jan Hruška (HC Kometa Brno).

Náhradníci:

Brankář: David Rittich (BK Mladá Boleslav).
Obránci: Vladimír Eminger (HC Sparta Praha), Martin Pláněk (Mountfield HK), Tomáš Voráček (BK Mladá Boleslav), Michal Moravčík (HC Škoda Plzeň).
Útočníci: Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava, KHL), Tomáš Vincour (Novosibirsk, KHL), Martin Zaťovič (Toljatti, KHL), Jakub Valský (Bílí Tygři Liberec), Tomáš Vondráček (HC Kometa Brno). 

Realizační tým:

Generální manažer: Slavomír Lener.
Hlavní trenér: Vladimír Vůjtek.
Asistenti: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Manažer týmu: Martin Loukota.
Trenér brankářů: Petr Jaroš.
Video trenér: Denis Havel.
Lékař: MUDr. Tomáš Vyskočil.
Fyzioterapeut: Radovan Sakaláš.
Kustodi: Zdeněk Šmíd a Petr Ondráček.
Media manažeři: Zdeněk Zikmund a Martin Procházka. 

Program turnaje Karjala:

Čtvrtek 5. listopadu:

18:30 Finsko - Rusko (Helsinky)
19:15 Švédsko - Česká republika (Örnsköldsvik)

Sobota 7. listopadu:

13:00 Rusko - Švédsko (Helsinky)
17:00 Finsko - Česká republika (Helsinky) 

Neděle 8. listopadu: 

13:00 Česká republika - Rusko (Helsinky)
17:00 Finsko - Švédsko (Helsinky) 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz