Vrchol kariéry! Takový turnaj hraje člověk jednou za život, říká nadšený Birner

Foto: Michal Eger

Vůbec netušil, že by mohl být ve hře. Nakonec ale právě Michal Birner doplní hvězdný český výběr a může se těšit na Světový pohár! Útočník ruského Čeljabinsku byl dodatečně pozván místo Tomáše Hertla, jehož nepustily zdravotní potíže. "Mám velkou radost, bude to vrchol mé kariéry. Zatím to bylo mistrovství světa, ale World Cup je víc. Sejdou se tam všichni nejlepší hráči," povídá. Poslední hodiny měl neskutečně hektické. V pátek se objevil v Praze, pak odletěl do Čeljabinsku. A už je zase zpátky.

Život někdy píše bláznivé příběhy, Michal teď jeden takový prožívá. Před několika dny vůbec netušil, že by se mohl dostat do národního týmu. "Sice se mi ozvali lidé ze svazu, abych poslal poslal fotku a údaje z cestovního pasu. Ale nenapadlo mě, že to je právě kvůli Světovému poháru," připomíná. Všechno zjistil až v sobotu ráno. "Volal mi Pepa Jandač a ptal se, jestli bych měl zájem. Jasně, že jo, povídám. Bylo to velké překvapení," popisuje.

Všechny plány vzaly za své, odchovanec litoměřického hokeje se dostane na akci, s níž rozhodně nepočítal. "Myslím, že mi to ještě ani nedošlo," přiznává. Situaci navíc zamotala skutečnost, že Birner zrovna cestoval do Ruska, předtím byl totiž v Praze. "Dorazil jsem ve čtvrtek a druhý den si tady vyřizoval víza. V sobotu jsem odletěl - a jak se ukázalo, v Čeljabinsku jsem si jen vzal výstroj a mazal zase zpátky," usměje se.

Tak trošku se z něj stal kosmonaut. Na otočku za Ural vyrazil z Čech zatím málokdo. "Bylo to trošku náročné, v letadle jsem se vyspal, ale zatím dobrý. Uvidíme v pondělí na tréninku," usměje se. Když se dozvěděl o dodatečné nominaci, měl obrovskou radost. Ale také šlo o to, aby souhlasil klub. "Hned jsem se spojil s mým agentem Vláďou Vůjtkem, ať to s Traktorem zkusí domluvit. Počítej s tím, že nemusejí souhlasit, říkal. Ale brzy volal, že mohu jet, manažer Sergej Gomoljako byl prý v pohodě. Traktoru bych chtěl poděkovat, stejně tak Liberci, bez něhož bych se na svěťák nepodíval," vzkazuje.

Konec letošního léta je pro bývalého slávistu a finského mistra s Turku poněkud turbulentní. "No jo, malinko divoký byl i přesun do Čeljabinsku," zmiňuje stěhování, které vzešlo poté, co Jiří Novotný onemocněl mononukleózou a ruský klub hledal další posilu. "Začátky v Traktoru nebylo jednoduché, všechno ve spěchu. Docela blázinec. Říkám si, že mi pozvánka na Světový pohár může v Čeljabinsku pomoci," uvažuje.

Štace na východě teď chvíli počká, Birner je znovu doma. "Po příletu jsem si v Praze potřeboval vyřídit osobní věci, s trenéry jsem se domluvil, že večer budu na hotelu. A v pondělí na tréninku," reaguje. Když přijde řeč na to, co World Cup přesně obnáší, chvilku přemýšlí. Kdysi bojoval o NHL, leč do ligy se neprobil, Michal válel pouze na farmách St. Louis a Anaheimu. "Tohle určitě není zadostiučinění, takhle to neberu. Spíš si vyčítám, že jsem tehdy nebyl trpělivý. Mohl jsem rok dva počkat a možná bych se do NHL dostal," přemýšlí.

Když se Světový pohár hrál v roce 2004 naposledy, byl Birner čerstvým bronzovým medailistou z MS osmnáctek v Minsku. Stejně jako Sobotka, Frolík nebo Krejčí, který teď z nominace vypadl. "Nenapadlo by mě, že na turnaj jednou také pojedu," poví upřímně. "Dvanáct let je hodně dlouhá doba, Světový pohár se dlouho nekonal. A kdo ví, kdy zase bude. Takový turnaj hraje člověk jednou za život," říká s respektem. Birner si váží šance a je připraven plnit jakékoli úkoly. "Pozice jsem si nikdy nevybíral, je to úplně jedno. Budu hrát, kde a co trenéři potřebují. Jsme přece tým, všichni chceme uspět," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz