Voráček: I bez šance postoupit budeme hrát s Amerikou na 1000 procent

Foto: Stanislav Souček

(TORONTO, od našeho zpravodaje) Ve 34. minutě konečně ukončil čekání na první český gól, Jakub Voráček potáhl puk a přesně vypálil k zadní tyči Halákovy branky. Útočník Philadelphie tím zažehl plamen energie a naděje, že bitva s Týmem Evropy dobře dopadne a udrží Čechy ve hře o postup. Jenže elitní výběr bral nakonec jen bod - a to bude pravděpodobně málo. "Co k tomu říci. Chtěli jsme víc, je to zklamání," povídá Voráček.

Hokejisté si dobře uvědomovali, co je v sázce. "Věděli jsme, že to bude klíčové utkání k tomu, abychom postoupili. Šance tam pořád je, ale měli jsme uhrát lepší výsledek," povídá vousáč s číslem 93. "Myslím, že výkon byl kvalitnější než proti Kanadě, zvedli jsme přesilovky. Ale nezvládli jsme to, v prodloužení dal gól soupeř."

Start duelu nepřipomínal bitvu Světového poháru, kde jsou k vidění úžasné bruslařské souboje a hokej v maximálním nasazení. Pak se ale Češi rozjeli. "Prohrávali jsme, povedlo se nám vyrovnat, pak podruhé na 2:2. Tempo ve třetí třetině bylo vysoké. My věděli, že musíme vyhrát zápas, ale v prodloužení jsme bohužel dostali z nájezdu." Voráčka výsledek štve, i vzhledem k tomu, že závěr normální hrací doby vycházel jeho týmu. "Měli jsme víc klidu na hokejkách, v určitých pasážích zápasu určitě. Na konci třetí třetiny jsme byli určitě lepší než soupeř. Během posledních deseti minut jsme si vypracovali pár šancí, škoda, že tam nepadl gól. Zklamání je veliké. Zápas jsme mohli urvat, bohužel se to nepovedlo," láteří.

Sám si připsal jednu přesnou trefu, byla mimochodem první českou na letošním Světovém poháru. "Měl jsem puk u nohou a snažil se vystřelil na zadní tyč. Sedlo mi to. Pro nás důležitý gól, pak to z týmu trošku spadlo. Ale šancí bylo víc, pokoušel jsem se střílet často. Škoda, jednou se mi puk zastavil na brankové čáře, když jsem ho dorážel. Řekl bych, že naše lajna s Milanem Michálkem a Martinem Hanzalem měla dobrý pohyb v útočném pásmu. Forčekovali jsme, byly tam příležitosti," hodnotí.

Češi hráli svým způsobem zvláštní zápas. Vždycky se jakoby nadechovali k důraznější jízdě, ale pak přišlo vyloučení a při oslabení zase lehce ztratili rytmus. Některé fauly byly znovu zbytečné. "Já šel na trestnou dvakrát, nemůžu se k tomu moc vyjadřovat," povídá. Připomíná, že s jedním z arbitrů si nepadl do oka. A to už dřív v NHL. "Myslí si, že je větší než ta hra. Tohle nebylo poprvé. S ním se ani nedá bavit. Jakmile ten si zasedne na hráče, je to celý rok," líčí nakvašeně.

Jak viděl oba své tresty? "Krosček ode mě byl možná zbytečný, ale Zuccarello najel do Mrázka. Myslím, že jsme měli jít ven oba. A první trest? Soupeři jsem nadzvedl hokejku, načež mě rozhodčí vyloučil za hákování." Hokejisté strávili na trestné lavici celkem dvanáct minut. "To je moc," ví Voráček. "Jednou jsme šli i do tří, kdy Mrázek s klukama perfektně zvládl oslabení. My se drželi až do prodloužení, tam je to potom vabank. Vždycky jsou dvě tři nebo čtyři šance, buď to tam padne nebo ne," dodává.

Reprezentanti vědí, že to s postupem do play off nevypadá dobře. Naděje je mizivá. Mají před sebou dva dny bez zápasů, úterý bude volné. "Strávím nějaký čas s rodiči, chci si odpočinout," reaguje Voráček. Jakmile slyší dotaz na duel s USA, který proběhne v noci na pátek, ihned bleskově vypálí. "Motivace bude stoprocentně! Musíme vyhrát, nechat na ledě všechno! Tohle není přátelák, ale Světový pohár. Ať se stane cokoli, musíme makat na 1000 procent a ten zápas s Amerikou zvládnout. Přece nepojedeme domů s jedním bodem," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz