Vjačeslav Bykov chce stihnout sbornou i Ufu, před olympiádou pozve ruské hvězdy na čaj

11. května 2009, 13:24

Václav Jáchim

Vladislav Treťjak o něm řekl, že patří mezi legendární trenéry. Uznání pronesl i přísný Viktor Tichonov, lichotky na jeho adresu míří ze všech stran. Vjačeslav Bykov je oním mužem, který vytáhl ruský hokej zpátky na světový trůn. Loni zlatý Quebec, letos obhajoba v Bernu. Bývalý vynikající útočník zaznamenal další velký úspěch, ale odmítá podléhat euforii. "Něco se nám povedlo, to je fakt. Mám ohromnou radost. Ale že bych byl někým výjimečným? To ne. Hokej jsem hrál profesionálně, to samé dělám jako trenér," řekl skromně.

Když ruští hokejisté před rokem sebrali světový titulů Kanadě, Bykov se krátce pousmál, jinak zůstal klidný. Letos to samé. Sice dal najevo emoce, s každým se na ledě objímal, v šatně všem svěřencům srdečně děkoval. Ale jakmile přišel mezi novináře, bylo to zase on. Spíš zádumčivý, navenek vyrovnaný chlapík. Hovořil tiše, ale poměrně dlouho. To nebývalo zvykem.

Bykov zlomil ve své vlasti předsudky. Není věkově ani služebně starým trenérem. Hovoří německy, anglicky, francouzsky. Trvale žije ve švýcarském Fribourgu, jeho syn Andrej reprezentuje zemi pod Alpami. A přece tenhle muž drobné postavy udělal pro ruský hokej jako málokdo. "Vjačeslav dostal důvěru a od prvního dne ji potvrzoval. Všechny jeho kroky byly smysluplné. Dokázal si vybrat hráče, stanovit taktiku. Viděli jste, jakým způsobem hrála sborná finále v Bernu?" říkal šťastný Treťjak.

Ještě nedávno byl ruský výběr plný individualit, které byly schopny pohádat se na střídačce o to, kdo komu dal, nebo měl dát lepší přihrávku. Stačí si vzpomenout na Tichonovův výběr v Ostravě 2004, nebo na partu kouče Pljuščeva rok předtím ve Finsku. Bykov začal ve funkci s čistým stolem. "Základem je disciplína. Kdo nebude poslouchat, odejde," znělo jeho motto.

Před domácím šampionátem v Moskvě chtěl mít v týmu co nejvíc osobností. Jedna ale chyběla. Alexander Sjomin se zpozdil na první sraz, dorazil pár hodin po domluvené lhůtě. A trenér ho bez milosti poslal domů. Další rok mu Sjomin vydatně pomohl k titulu. Nebo Nikolaj Žerděv. "Toho hráče nechci. Myslí na sebe, nebude pro nás přínosem," vzkázal Bykov před Quebekem. Letos Žerděv přijel po vyřazení New York Rangers a úkoly v reprezentaci plnil až do zranění jako beránek.

Bykov je u ruského národního týmu tři sezony. Výsledky? Ty má úžasné. Nejprve třetí místo, pak dvě zlata! Přitom letos neměl až tak jednoduchou pozici. Z NHL nepřijeli hvězdy jako Ovečkin, Sjomin, Fjodorov, Malkin, Gončar, Andrej Markov, Nabokov. Šikovný kouč si ale poradil. V zákulisí zároveň čelil i dost velkému tlaku ze strany Kontinentální ligy.

Bykov s kolegou Zacharkinem totiž před šampionátem nečekaně opustili funkce v CSKA Moskva. Prý se musejí soustředit na reprezentaci, kterou čekají světové šampionáty a hlavně olympiáda v Moskvě. Hlavní důvod je ale jiný. Už dřív se spekulovalo, že Bykova a Zacharkina mocně láká do služeb bohatá Ufa. "Tohle nebudu komentovat. Pravda je, že nás jeden klub oslovil, ale jasno bude 15. května," řekl Bykov v Bernu.

Radost z titulu mistrů světa debaty odložila. Vedení KHL nesouhlasí, aby reprezentační kouč vedl také jeden z předních klubů v zemi. Jenže Bykov se nechce vzdát. Za zády má milióny fanoušků, kteří ho velebí jako krále. Kdo vyhraje? Silný prezident KHL medvěděv, nebo dvojice trenérů, která vrátila zemi pocit důležitosti a rozpoutala nevídané hokejové šílenství.

Rozhodne se za několik dní. Jisté je, že si Bykov odchod od sborné nepřipouští. A podle všeho je připraven zvládnout národní tým i Ufu najednou. Už totiž myslí na olympiádu. "V srpnu uděláme sraz pro všechny hráče, se kterými výhledově počítáme. Nepůjde o hokejový kemp klasického formátu. Chceme osobnosti ukázat našim fanouškům. Připravíme autogramiáday, otevřené tréninky, besedy. Lidé musejí žít se svým týmem," řekl sympaticky pro deník Sport-Express.

Zároveň dobře ví, jak jsou pro něj důležití elitní hráči. Proto nikomu nic nenařizuje, se svěřenci jedná přísně, ale demokraticky. Před letošním mistrovstvím světa odjel Bykov na krátkou inspekci do zámoří, která teoreticky nebyla k ničemu. Ale kouč věděl, proč to dělá. "Hráči potřebují slyšet, že se o ně zajímáte, že je chcete mít k dispozici. Se všemi chlapci jsem si promluvil. Někomu jsem zavolal, s jiným jsme šli na večeři. Obě strany věděly, na čem jsou."

Podobný přístup prý zvolí i před Vancouverem. "Máme výborné vztahy, všem hráčůlm děkuji za ochotu, za přístup. Udělali mi velkou radost. Ale až švýcarské veselí opadne, zase se dáme do práce. V srpnu pozvu hokejisty na společnou akci. Dáme si čaj, zajdeme třeba do kina, pěkně v klidu si o všem pohovoříme. Tahle strategie se mi osvědčila. Navíc už ty chlapce znám. Jádro máme pohromadě, nicméně teď opravdu nemohu říci, kolik hráčů z Bernu bude i na olympiádě. Zbývá ještě dost času, teď si užívejme titulu," doplnil závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz