Vítězství nám dodá klid, říká Vůjtek. Nad gólmanem na Rusy zatím váhá

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

19. prosince 2015, 19:44

Adam Bagar

(MOSKVA, od našeho zpravodaje) Spokojený mohl být po sobotním vítězném představení hlavní trenér Vladimír Vůjtek, jenž na střídačce českého národního týmu zapsal premiérový triumf za tři body. Navíc po výkonu, který snesl ta nejpřísnější měřítka. Čeští hokejisté od začátku bojovali jako lvi, skvěle bránili a často vyráželi do protiútoků, v nichž si na rozdíl od předchozích zápasů počínali velice nebezpečně. "Za tříbodovou výhru jsem moc rád, hlavně nám to dodá klid, protože se už počítalo, kolik utkání jsme nezískali tříbodovou výhru," culí se Vladimír Vůjtek.

S výjimkou úvodního dějství utkání se Švédskem si národní tým počínal dobře už na předchozí akci, ale střelecky se trápil a vydřel pouhé dva body za vítězství s Ruskem po nájezdech. "Hráli jsme dobře, ale bohužel jsme nedávali branky. Tentokrát se nám podařilo vstřelit tři a proto jsme zvítězili," myslí si český lodivod, nad nímž už někteří nároční fanoušci po domácí prohře s Finskem 0:3 lámali hůl.

"Rusové hráli jako za starých časů. Nesmíme je pouštět do kombinací, jinak to špatně dopadne."

"Byly to naprosto odlišné zápasy. Finové se soustředili hlavně na obranu a perfektně bránili střední pásmo. Obranu mají propracovanou a my jsme se přes ně nemohli prosadit. Teď se role trošku obrátily. Proti Švédům jsme hráli z pozorné obrany a z toho se pak dostávali do protiútoků. V tomhle byl zápas úplně jiný," má jasno osmašedesátiletý stratég, který do bitvy poslal Pavla Francouze.

A ten měl možná až nečekaně méně práce, než jeho kolega na druhé straně kluziště. Přesto podal, podobně jako ve čtvrtek Dominik Furch, velmi jistý výkon. "Byl jsem s ním spokojený. Oba zachytali velmi dobrá utkání, brankáři nás rozhodně nezklamali. Ale ještě nevíme, koho postavíme do brány proti Rusům," hlásí Vůjtek, kterého těší, že konečně prolomil delší čekání na vítězství za tři body.

I díky skvěle zvládnutým oslabením, které posledně rozhodovaly a na které se Češi výborně připravili. "Buď jsme my sehráli oslabení tak dobře, nebo Švédové hráli přesilovky špatně. Doma je každopádně zahráli perfektně. I když jsme jediný gól inkasovali právě při hře ve čtyřech, tak jsme to celkem v pohodě drželi," pokyvuje Vůjtek. Toho mrzí snad jen nevyužitá přesilovka pět na tři.

Fantazie! Národní tým srazil Švédy, Vůjtek slaví premiérové vítězství »

"To byla chyba. Přece jenom zkušenost našich hráčů s přesilovkami chybí. Netrénujeme je, jen se ukážou na tabuli. Kluci sice věděli, co mají hrát, kde mají být, ale pak se tam beci prostřídali a vypadl z toho systém. Hlavně nejsou tak zkušení, aby si udělali prostor pro střelu. Bylo vidět, že tři střely šly do prvního bránícího hráče. Tohle by se při takové početní výhodě nemělo stávat," přiznává.

Ovšem po vítězství, korunovaném výborným výkonem, jasně převládala pozitiva. Už v neděli však od 12 hodin čeká na národní tým silný výběr Ruska, který v sobotu porazil Finy jasně 8:1. "Rusové hráli s úžasným nasazením, všechno jim tam padalo a vycházelo. Hráli jako za starých časů. Nesmíme je pouštět do kombinací, jinak to špatně dopadne," velí před soubojem o první místo na turnaji.

"Myslím, že s nimi můžeme zase sehrát vyrovnaný zápas, ačkoli mají více času na odpočinek a za rozhodnutého stavu už se jenom klouzali," prozrazuje Vladimír Vůjtek. "Rusové chtějí turnaj vyhrát, dokonce nám proti Švédům fandili místní diváci. Dobře věděli, že takhle zůstali ve hře o prvenství na Channel One Cupu. Budou nabuzení na vítězství," domnívá se na závěr zkušený český trenér.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz