Vítězná premiéra nové ženské patnáctky. Máme na čem stavět, říká Vajner

Foto: Martin Mašek

Ženská reprezentace do 15 let prošla před letošní sezonou velkou obměnou. Do osmnáctky jí odešel silný ročník 2001, a tak nyní staví ze dvou třetin úplně nový tým. Ten se tradičně uvedl dvojzápasem v německém Selbu, kde domácí reprezentaci přehrál po výsledcích 5:1 a 6:3. V obou případech dlouho čelil tuhému odporu aktivně hrajícího soupeře, koncovky obou duelů však Češky jednoznačně ovládly a nezklamaly.

Celkem 14 hokejistek – tak velký je počet mladých tváří v dresu s lvíčkem na hrudi, které v Německu poprvé v životě okusily atmosféru mezistátních zápasů. Dosud se objevily jen na tréninkových kempech, teď už vyjely k ostrým bojům. „V obou zápasech z naší hry vyplynulo, že je na čem stavět, že se máme od čeho odrážet. Určitě to půjde dál,“ říká asistent trenéra a kouč gólmanek Vratislav Vajner.

Obě utkání ovšem doprovázela počáteční nejistota českého týmu, který do nich šel coby favorit. V úvodní bitvě Němky hodně kousaly celou první třetinu, nutily Češky k chybám a k dispozici měly dokonce dvě trestná střílení. Až poté národní tým převzal nad hrou jasnou kontrolu a vyhrál 5:1. I když svým způsobem vlastně 6:1, neboť domácí rozhodčí jako jediná na stadionu neviděla zcela evidentní gól Sáry Čajanové, čímž podtrhla velmi nejisté výkony sudích během celého víkendu.

Druhý zápas byl ještě náročnější. Do jeho poloviny totiž Němky dokonce dvakrát vedly. Uklidnění přišlo až před třetí třetinou, od stavu 3:3 chyběly Německu síly, aby dokázalo vzdorovat. Češky nakonec zvítězily 6:3, což byl pro soupeře ještě milosrdný výsledek.

„Na začátku byla na holkách vidět nervozita, která jim trošku svazovala ruce,“ míní Vajner. To je vzhledem k tak velké obměně týmu pochopitelné. „Postupem času se to zlomilo na naši stranu. Začali jsme zápasům dominovat, vyvíjeli jsme na soupeře čím dál větší tlak,“ říká.

Ohlasy po prvním utkání:

Reprezentační premiéru si v Německu prožilo sedm z osmi obránkyň, pět z dvanácti útočnic a také obě brankářky. Pro ně je situace vždy psychicky nejtěžší, případnou chybu už nemá kdo napravit – v tomhle je hokej a sport obecně neúprosný. Kateřina Dvořáková i Alexandra Hřívová však nástup zvládly. Dvořáková si v prvním duelu navzdory svému výškovému deficitu poradila s dvojicí zmiňovaných nájezdů, čímž Němky dost důrazně zastavila.

Na trénincích se patnáctka věnovala základním prvkům. „Zkoušeli jsme si rozjetí útoku a chtěli jsme, aby si to holky zkusily i v zápasech. Ale teprve jsme sbírali zkušenosti, to ostatní se k tomu přidá časem,“ uvědomuje si Vajner, jehož částečně překvapila hra soupeře. Němky totiž místo bourání také tvořily. „Dřív hrály ten svůj obranný val, jenom bránily. Tady se prezentovaly malinko jinou hrou, zkoušely otevřenější hokej. Určitě se posouvají trošku dopředu,“ hlásí na adresu soupeře.

Práce s novým týmem je teprve na začátku, ale jedno je jasné: Nejmladší česká reprezentace se letos bude potřebovat opřít o první dva útoky. Právě od zkušenějších hráček se očekává velká pomoc mladým, stejně jako hlavní část gólové produkce. Elitní formaci v Německu vedly Kristýna Kaltounková se Sárou Čajanovou, tu druhou zase Patricie Škorpíková s Terezou Mazancovou.

„Holky ukázaly, že to umí, ale měly tam rezervy. Moc dobře vědí, že po nich budeme chtít, aby to táhly ještě víc a ukázaly cestu, že tudy to doopravdy jde,“ upozorňuje Vratislav Vajner. Hlavně kapitánce Kaltounkové patří v týmu zásadní role tahounky, teď se z 11 gólů českého týmu sama postarala o pět a další čtyři připravila první nahrávkou – obou čísel mohlo být ještě víc. I díky ní se dvou premiérových tref dočkala Nikol Nepokojová, která v poslední třetině výborně zapadla do prvního útoku. Poprvé v reprezentaci skórovala také obránkyně Renata Mudráková.

Po krátké pauze se ženská patnáctka sejde na začátku října v Náchodě, kde ji čeká tréninkový kemp spojený s akcí k celosvětovému víkendu dívčího hokeje. V listopadu pak pokřtí zrekonstruovaný stadion ve Varnsdorfu odvetným dvojzápasem proti Německu.

Ohlasy po druhém utkání:

NĚMECKO – ČESKO 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. Christofová (Luisa Welckeová) – 3. Kaltounková (Čajanová), 11. Škorpíková (Mazancová), 25. Mudráková (Mazancová), 35. Kaltounková (Čajanová, Petřeková), 44. Kaltounková (Čajanová, Pejšová).
Rozhodčí: Weissová – Männleinová, Sauerová (všechny Německo).
Vyloučení: 2:4.
Bez využití.
Nejlepší hráčky: Pauline Gruchotová – Kateřina Dvořáková.
Česko: Dvořáková – Pejšová, Krsová, Mudráková, Chladová, Habartová, Hanzlíková, Kučerová, Czerweková – Čajanová, Kaltounková, Petřeková – Černá, Škorpíková, Mazancová – Chwastková, Sýkorová, Bartáková – Nepokojová, Horáková, Svatošová.

NĚMECKO – ČESKO 3:6 (1:2, 2:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 2. Gruchotová (Harková, Christofová), 23. Zellnerová (Raschkeová, Kaiserová), 30. Gruchotová (Raschkeová) – 15. Kaltounková, 16. Čajanová (Kaltounková, Krsová), 37. Mazancová (Kaltounková), 44. Nepokojová (Kaltounková, Čajanová), 44. Kaltounková (Čajanová), 49. Nepokojová (Kaltounková, Čajanová).
Rozhodčí: Kieferová – Klaffkiová, Männleinová (všechny Německo).
Vyloučení: 1:5.
Bez využití.
Nejlepší hráčky: Anastasia Wirthová – Kristýna Kaltounková.
Česko: Hřívová – Pejšová, Krsová, Kučerová, Chladová, Mudráková, Czerweková, Habartová, Hanzlíková – Čajanová, Kaltounková, Petřeková – Horáková, Škorpíková, Mazancová – Černá, Nepokojová, Svatošová – Chwastková, Sýkorová, Bartáková.

Soupiska českého týmu

Brankářky:
Kateřina Dvořáková (Benešov), Alexandra Hřívová (Nový Jičín).

Obránkyně:
Vanda Krsová (Klatovy), Daniela Pejšová (Chomutov), Adéla Hanzlíková (Rokycany), Lucie Kučerová (Vítkovice), Denisa Habartová (Sedlčany), Viktorie Chladová (Ledeč nad Sázavou), Renata Mudráková (Brumov-Bylnice), Tereza Czerweková (Sušice).

Útočnice:
Beata Svatošová (Choceň), Kristýna Kaltounková (Jihlava), Kateřina Petřeková (Olomouc), Patricie Škorpíková (Karviná), Sára Čajanová (Zlín), Tereza Mazancová (Mladá Boleslav), Karolína Sýkorová (Liberec), Nikol Nepokojová (Chotěboř), Tereza Chwastková, Barbora Bartáková (obě Sedlčany), Tereza Horáková (Třebechovice), Zuzana Černá (Benešov).

Realizační tým:

Manažer: Martin Mašek
Hlavní trenér: Roman Kosina
Asistent trenéra: Vratislav Vajner
Kustod: Josef Polenský

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz