Višňovský připouští návrat do Evropy, uvažuje také nad českou extraligou

29. července 2015, 11:32

Tomáš Zatloukal

NHL možná přijde o jednu z výrazných figur, Ľubomír Višňovský totiž stále nesehnal nové angažmá a už měsíc čeká na nabídky od jednotlivých klubů. Přitom stačilo málo a ofenzivně laděný obránce, jehož největším úspěchem budiž čtvrté místo v hlasování o držiteli Norris Trophy za rok 2010, by zůstal u Islanders. Jenže těsně před otevřením hráčského trhu nenašel společnou řeč s generálním manažerem Garthem Snowem, nepozdávala se mu navržená smlouva. A tak se stal volným agentem. Nechtěným a nežádoucím.

Višňovský přitom za sebou nemá vůbec marnou sezonu, navzdory zdravotním trablům dokázal vyprodukovat rovných dvacet bodů, pětkrát skóroval. U Islanders nicméně ztratil výsostnou pozici elitního obránce, do popředí vystoupily obě zvučné posily. Nick Leddy a Johnny Boychuk rychle ukázali, že v Chicagu, respektive v Bostonu dávali pozor a od hvězdných spoluhráčů se leccos naučili. Vyrostli v klíčové opory Capuanova kádru a "Višňu" odstavili na vedlejší kolej.

Snow postupně pochopil, že se defenzíva už obejde bez rodáka z Topolčan, nedávno prohlásil, že stěhování mistra světa z roku 2002 do Brooklynu nepředpokládá. Isles tam začnou novou éru své historie a bude se psát bez Višňovského účasti. Ten strávil na Long Islandu tři sezony a po prvotním trucování, kdy odmítal přestup z Anaheimu, i následném přání zůstat v KHL, kde se mu tolik líbilo během dosud poslední výluky, se zařadil mezi důležité persóny progresivního týmu.

Podobně jako Jevgenij Nabokov si nakonec New York oblíbil, u Ostrovanů se mu přes počáteční nedůvěru líbilo. Jenže kombinace stárnutí, chřadnoucího zdraví a slabších obranářských kvalit mu nakonec vystavila stopku. Snow mu dal příležitost – Višňovský mohl zůstat, pokud by akceptoval skromné podmínky, ale hrdý borec zná svou cenu. Na hráčském trhu každopádně zůstává na ocet, a tak se začíná poohlížet po jiných možnostech. Jedna je zajímavá, druhá smutná.

"Višňa" přemýšlí o návratu na starý kontinent, pro Nový Čas uvedl, že "by si dovedl představit angažmá v české, švýcarské nebo jiné lize." KHL jej neláká, vadí mu náročné cestování. Bratislavský Slovan tak ztraceného syna nejspíše zpátky neuvítá. Honí se mu hlavou rovněž myšlenky o konci kariéry, protože jej začíná porážet vlastní tělo, podobně jako o generaci mladší krajan Tomáš Jurčo bojuje s bolavými zády. Odchod do hokejové penze by nicméně byl předčasný.

Višňovský má stále co nabídnout. Nebuďte překvapení, pokud se nakonec v NHL najde někdo, kdo mu nabídne roční kontrakt. Ovšem ani představa, že by opepřil českou extraligu, není vůbec marná. Co byste si přáli vy?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz