VIDEO: Repríza finále znovu pro Třinec, Piráti okradli lídra, Energie zase Zlín

Zdroj: piratichomutov.cz

20. listopadu 2015, 19:45

David Jahoda

Tipsport extraliga pospíchá kvapíkovým tempem a i další kolo bylo reklamou na hokej. V druhé repríze loňského finále znovu uspěl Třinec, naopak Verva utrpěla už sedmou porážku v řadě. Gólové hody v první třetině zvládla Mladá Boleslav, která tak doma těsně vyzrála na hokejisty Vítkovic. Fantastickou druhou část zažila ve Zlíně karlovarská Energie, vstřelila v ní čtyři góly, a nakonec si odvezla výhru 5:3. Chomutov přehrál Liberec a potřetí za sebou vyhrál, Hradec Králové zase oplatil Plzni porážku z prvního duelu sezony. V posledním hraném utkání pak Dynamo otočilo duel s Olomoucí a bere dva body za výhru v nájezdech.

Repríza posledního finále podruhé pro Oceláře

Druhou reprízu finále hostila třinecká WERK ARENA. Utkání dvou celků, které mají k loňským výkonům propastně daleko, mělo téměř přes kopírák stejný začátek jako první vzájemné střetnutí sezony. Skóre totiž pár minut po startu zápasu otevřel Irgl, který využil hned první početní výhodu domácích. Obě mužstva se posléze dostala do několika šancí, další branka ale byla k vidění až v 36. minutě, kdy dělovkou vyrovnal Pavlík. Krátce po začátku třetí periody propálil Januse v přesilovce Rákos a Oceláři zase vedli, litvínovská odpověď ale tentokrát přišla velice brzy. Nerozhodné skóre ovšem netrvalo dlouho, v oslabení se totiž trefil Slovák Kopecký, jenž poslal Třinec potřetí v duelu do vedení. Fakt, že i druhá repríza loňského finále připadle Ocelářům, potvrdil Dravecký. Zápas číslo 700 v podání třineckého útočníka Polanského tak měl vítěznou příchuť. Mistr z Litvínova utrpěl sedmou porážku v řadě.

René Mucha (trenér Třince): Tohle utkání se velmi podobalo dvěma předchozím. Dostali jsme se do vedení, velmi brzy na to jsme ale inkasovali vyrovnávající branku. Gól v oslabení nás nakopl a byla na hráčích cítit víra, že dotáhnou zápas do vítězného konce. Za tohle jim patří dík.“

Radim Rulík (trenér Litvínova): Drželi jsme se do rozhodující branky, kterou jsme paradoxně inkasovali ve vlastní přesilovce. Byla tam chyba na buly, situaci jsme trochu podcenili a soupeř nás potrestal. Pak bylo strašně těžké se vrátit do zápasu a pokusit se o vyrovnání. Museli jsme otevřít hru, pak jsme navíc měli dvojnásobné oslabení. To jsme sice ubránili, na body to ale nestačilo. Do té doby jsme s Třincem drželi krok, závěr jsme ale nezvládli.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC VERVA LITVÍNOV 4:2 (1:0, 0:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 7. Irgl (Polanský, Matuš), 42. Rákos (M. Doudera), 48. Kopecký (Rufer), 57. Dravecký (Matuš, Klepiš) – 36. Pavlík (Havlíček, Piroš), 45. Havlíček (Kubát).
Rozhodčí: Hradil, Úlehla – Bryška, Zavřel.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 2:0.
V oslabení: 1:0
Střely na branku: 38:25.
Diváci: 4396.
Nejlepší hráči: Tomáš Kopecký – Ondřej Havlíček.
HC OCELÁŘI TŘINEC: Hrubec – Linhart, Nosek, L. Doudera, Klesla, M. Doudera, Hrabal – Dravecký, Kopecký, Klepiš – Polanský, Matuš, Irgl – Svačina, Plíhal, Rákos – Adamský, Růžička, Hrňa – Rufer. Trenéři: Mucha a Malík.
HC VERVA LITVÍNOV: Janus – Kubát, Chaloupka, Baránek, Pavelka, Frolo, Pavlík – Lukeš, Hübl, Jánský – Trávníček, Hanzl, Martynek – Gerhát, Piroš, Jurčík – Válek, Havlíček, Smolka. Trenéři: Rulík, Weissmann a Šlégr.

První část rozhodla o vítězství Boleslavi nad Vítkovicemi

Mladá Boleslav a Vítkovice se spolu střetly poprvé v sezoně, původně úvodní vzájemný duel je naplánován až na prosinec. A jako kdyby oba celky chtěly vše dohnat, o vedení se přetahovaly od úvodních minut. Skóre otevřel hostující Němec, jenže netrvalo dlouho a zásluhou dvou rychlých gólů byla ve vedení Boleslav. Vítkovičtí však bleskurychle srovnali. Díky brance Ovčačíka ale Bruslaři přece jenom šli do kabin s jednobrankovým náskokem. Druhá část se obešla bez branek a kupodivu se ostrými dlouho nestřílelo ani ve třetí periodě. Mladá Boleslav držela své těsné vedení až do poslední minuty. Vítkovice se rozhodly zkusit štěstí ve hře bez brankáře, ovšem kýžené vyrovnání to nepřineslo. Domácí Urban naopak jen stvrdil výhru Bruslařů. Zejména díky zvládnuté první části tak svěřenci kouče Výborného opět potvrdili svou domácí výjimečnost. Vítkovice prohrály potřetí za sebou.

Marian Jelínek (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Narazili jsme na těžkého a fyzicky zdatného soupeře. Už první minuty tomu nasvědčovaly. Naopak my jsme nevstoupili do utkání dobře, ale naštěstí se nám povedlo v hektické první třetině rychle vyrovnat. Důležité byly ubráněné přesilovky ve druhé části. Soupeř hrál velmi aktivně, otevřeně a nám to dělalo trošku problémy. Musím poděkovat klukům, že si závěr pohlídali.“

Ladislav Svozil (trenér Vítkovic): „Věděli jsme, že Boleslav doma hraje dobře a chtěli jsme být první, kdo tady vyhraje za tři body. Dostali jsme se do vedení, ale hrozně rychle jsme inkasovali. Produktivita domácích nakonec byla v prvním dějství vyšší. Od druhé třetiny jsme hráli přesně to, co jsme si řekli, ale gólově jsme vyšli naprázdno. Klukům nešla upřít snaha. Měli jsme šance a nesehráli špatné utkání.“

BK MLADÁ BOLESLAV – HC VÍTKOVICE STEEL 4:2 (3:2, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Žejdl (Stříteský, Voráček), 9. Pacovský (Urban, Trončinský), 16. Ovčačík (Žejdl, Lenc), 60. Urban (Pacovský, Trončinský) – 3. Němec (Klok, Balán), 10. Pastor (Burger).
Rozhodčí: Pešina, Hrubý – Bláha, Špůr.
Vyloučení: 6:4, navíc Pastor (Vítkovice) 10 minut .
Využití: 0:2.
Střely na branku: 28:33.
Diváci: 3398.
Nejlepší hráči: Tomáš Urban – Daniel Dolejš.
BK MLADÁ BOLESLAV: Rittich – Stříteský, Voráček, Trončinský, Kučný, Robar, Ovčačík – Jarůšek, Výborný, Bárta – Látal, Urban, Pacovský – Lenc, Žejdl, Pabiška – Musil, Hruška, Klimenta. Trenéři: Výborný a Jelínek.
HC VÍTKOVICE STEEL: Dolejš – Čerešňák, Kudělka, Sloboda, Klok, Kovář, Pastor, Štich – Szturc, Strapáč, Ölvecký – Vandas, Kolouch, Kucsera – Němec, Balán, Burger – Hlinka, Jáchym, Húževka. Trenéři: Svozil a Petr.

Energie veze výhru ze Zlína, rozhodla ve druhé části

Tohle utkání bylo pro oba celky velice důležité, rozdíl mezi Zlínem a Energií totiž před startem zápasu činilo jen skóre. Mužstva se rozjížděla poměrně vlažně, po bezbrankové první části se ale s góly roztrhl pytel, k nelibosti domácích fanoušků však padaly pouze do sítě beranů. Během necelých deseti minut se Energie dostala do čtyřbrankového vedení. Po gólech Bičánka, Harkabuse a Gorčíka přepustil Kašík místo v brance Štůralovi, jenže ani ten nevydržel s čistým kontem dlouho. Závorku propálil až v 39. minutě Žižka, Karlovarští ale chtěli mít ve vyvedené druhé třetině poslední slovo, pátý gól přidal svou premiérovou trefou Kanaďan Rodney. Zlínu se podařilo ve třetí části zásluhou Čachotské a Maruny pouze snížit na rozdíl dvou gólů, na tom, že si Karlovy Vary odvezly ze Zlína tři body se ale už nic nezměnilo. Stěžejním faktorem výhry Západočechů byly početní výhody, Energie využila hned tři! Paradoxem bylo, že berani přestříleli svého soupeře 39:29.

Karel Mlejnek (trenér Karlových Varů): „Utkání hodně ovlivnila první třetina. Myslím si, že domácí tam měli dostatečně příležitostí v přesilových hrách, aby odskočili do vedení. Nám se ale jejich přesilovky povedlo ubránit a co se nepovedlo jim, se povedlo nám ve druhé třetině. Tři góly v přesilových hrách byly klíčem k vítězství. Pak ta zápletka co se nám stala, se nám stala i doma s Brnem, kdy jsme vedli 5:1 a rázem to bylo 5:3. To stejné se nám stalo i v tomto zápase. Na to jsme reagovali oddechovým časem a pak už jsme utkání zaslouženě dovedli k zisku tří bodů.“

Rostislav Vlach (trenér Zlína): „Byl to zápas, ve kterém rozhodly přesilovky. V úvodu jsme jich měli dost, ale nebyli jsme schopni vstřelit branku. Ve druhé třetině, po nějaké snaze, místo toho abychom to zkusili zlomit, jsme po sobě rychle inkasovali góly. Celá druhá třetina byla z naší strany hodně špatná. Zlepšilo se to v té třetí, zkorigovali jsme výsledek, ale na vyrovnání jsme neměli ani síly, ani štěstí.“

PSG ZLÍN – HC ENERGIE KARLOVY VARY 3:5 (0:0, 1:5, 2:0)

Branky a nahrávky: 39. Žižka (Ondráček), 44. Čachotský (Holík, Matějíček), 50. Maruna (Žižka, Matějíček) – 25. Bičánek (Marosz, Rachůnek), 29. Harkabus (Kůs, Koblasa), 30. Gorčík (Rohan, Osmík), 34. Huna (Bičánek, Marosz), 40. Rodney (Kůs, Koblasa).
Rozhodčí: Hodek, Mrkva – Flegl, Polonyi.
Vyloučení: 5:7.
Využití: 1:3.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 39:29.
Diváci: 4207.
Nejlepší hráči: Jan Maruna – Radim Bičánek.
PSG ZLÍN: Kašík (30. Štůrala) – Urbanec, Marušák, Žižka, Matějíček, Horák, Kotvan – Říčka, Holík, Čachotský – Veselý, Vlach, Bukarts – Kubiš, Maruna, Ondráček – Čech, Cibák, Havlík. Trenéři: Vlach a Jurík.
HC ENERGIE KARLOVY VARY: Závorka – Bičánek, Tomeček, Sičák, Benák, Gulaši, Dvořák, Rodney – Rachůnek, Marosz, Huna – Vachovec, Bulík, Bartek – Koblasa, Kůs, Harkabus – Rohan, Osmík, Gorčík. Trenéři: Oremus a Mlejnek.

Mountfield s Plzní ztrácel, nakonec ale vyhrál po nájezdech

První vzájemný zápas jasně ovládla Plzeň a na domácím ledě si proti Hradci Králové už v první části vyšlapala dobrou pozici pro zisk již čtvrté výhry v řadě, po první siréně totiž vedla 2:1. Zásluhou Deje pak Mountfield dotáhl dvoubrankový deficit, jenže do šaten šli nakonec veseleji opět indiáni. Jedenáct vteřin před druhou přestávkou vsítil svou 14. branku v sezoně Dominik Kubalík, čímž se dotáhl na doposud nejlepšího kanonýra Hübla z Litvínova. Plzeňské vedení vydrželo do deváté minuty třetí části, v dobu totiž pokořil Machovského v domácí kleci Kukumberg. Vyrovnané skóre za stavu 3:3 vydrželo nejen do konce třetí části, ale také po celé prodloužení. Rozhodovaly tak samostatné nájezdy, v nichž vystřelil Východočechům výhru Jaroslav Bednář. Hrálovehradečtí tak Škodovce oplatili porážku z prvního vzájemného utkání. 

Michal Straka (trenér Plzně): „Myslím, že jsme viděli vyrovnané utkání. Do poloviny utkání jsme asi byli lepším týmem a měli šance, které jsme mohli proměnit. Na konci druhé třetiny nám asi třikrát ujeli hráči soupeře do přečíslení a měli šance, to nás zase podržel Matěj Machovský. Ve třetí třetině nás Hradec dostal pod tlak a dali nám gól z přesilovky. Nakonec došlo na nájezdy a my jsme nedali žádný, zatímco Hradec má Jardu Bednáře, který to proměnil.“

Peter Draisaitl (trenér Hradce Králové): „V průběhu prvních dvou třetin jsme měli výrazné problémy proti napadání a hlavně ve vlastní třetině v předbrankovém prostoru. Dostali jsme všechny tři góly ze situací, na které jsme v uvozovkách byli připraveni. Mně se jenom zdálo, že potom jsme odehráli poměrně stabilně posledních 20 minut ve třetí třetině a k tomu gólu jsme byli blíže než Plzeň. Určitě jsme měli v hodně situacích štěstí a Kacetl nám tam některé puky vychytal, čímž nám dal šanci v poslední třetině se zápasem něco udělat.“

HC ŠKODA PLZEŇ – MOUNTFIELD HK 4:3 po prodloužení (2:1, 1:1, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Přikryl (Schleiss), 18. Johnson (Kratěna, Pulpán), 40. Kubalík (Kracík) – 19. Kudrna (Hronek), 31. Dej (Bednář), 49. Kukumberg (Dej, Bednář), rozhodující nájezd Bednář.
Rozhodčí: Svoboda, Šír – Hynek, Belko.
Vyloučení: 4:4.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 22:41.
Diváci: 3750.
Nejlepší hráči: Matěj Machovský – Rastislav Dej.
HC ŠKODA PLZEŇ: Machovský – Chalupa, Jeřábek, Moravčík, Pulpán, Sklenička, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Bližňák, Kratěna – Lev, Preisinger, Sýkora – Poletín, Přikryl, Schleiss. Trenéři: Straka, Čihák a Špaček.
MOUNTFIELD HK: Kacetl – Vydarený, Pláněk, Frühauf, Pilař, Vašíček, Jank, Hronek – Šimánek, Knotek, Kudrna – Dej, Kukumberg, Bednář – Courchaine, Ihnačák, Červený – Pavlík, Honejsek, Köhler. Trenéři: Draisaitl a Martinec.

Chomutov přehrál lídra z Liberce, má třetí výhru v řadě

Chomutovští Piráti měli v zádech dvě vítězství, z libereckého lídra soutěže tak strach určitě neměli. To potvrdili v první části, po které zásluhou branky David Květoně vedli. Druhá část ale patřila Bílým Tygrům, a to konkrétně útočníku Jelínkovi, který dvěma zásahy otočil výsledek ve prospěch hostujícího týmu. Ovšem už v první minutě třetí části bylo opět srovnáno, prosadil se kanadský obránce Skinner. Za stavu 2:2 zamířilo utkání do prodloužení. Na rozhodnutí se čekalo pouze dvaašedesát vteřin, právě po této době dokázal libereckého brankáře Schwarze prostřelit útočník Roman Červenka. Chomutovští si tak připsali na své konto třetí vítězství v řadě, Liberec naopak podruhé za sebou prohrál.

PIRÁTI CHOMUTOV – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 3:2 po prodloužení (1:0, 0:2, 1:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 10. D. Květoň (Růžička, Rutta), 41. Skinner (Červenka), 62. Červenka (Pospíšil) – 29. Jelínek (Bulíř, Ševc), 35. Jelínek.
Rozhodčí: Šindler, Souček – Jelínek, Pešek.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 23:31.
Diváci: 5041.
Nejlepší hráči: Roman Červenka – Petr Jelínek.
PIRÁTI CHOMUTOV: Kopřiva – Skinner, Rutta, Jánošík, Harant, Pereťagin, Šidlík, Dlapa – Tomica, Červenka, Pospíšil – Vondrka, Růžička, D. Květoň – Hřebejk, Kämpf, Hovorka – Sklenář, Chlouba, Veselý. Trenéři: Růžička, Kopřiva a Šťastný.
BÍLÍ TYGŘI LIBEREC: Schwarz – Ševc, Šimek, Derner, Havlín, Výtisk, Plutnar, Říha – Birner, Vampola, Řepík – Radivojevič, Bulíř, Bakoš – Krenželok, Jelínek, Valský – Vlach, Lakatoš, Špaček. Trenéři: Pešán a Čermák.

Dynamo otočilo utkání s Olomoucí, vyhrálo po nájezdech

Oba celky přivítaly ve svých sestavách navrátilce. Dynamo mohlo počítat se službami Kanaďana Redenbacha, Hanákům se pak po pěti zápasech vrátil zadák Skrbek. Do utkání lépe vstoupili domácí, kteří gólem Tomáška využili hned první přesilovku. Naprosto shodně si ale vedli i hosté, kteří svou první početní příležitost rovněž zužitkovali. Postaral se o to nejlepší střelec Mory Laš. Těsně před přestávkou pak hosté otočili vývoj utkání, prosadil se Herman. Po úvodním dějství nahradil Maxwella v brance Dynama Vejmelka, ovšem ani tahle změna příliš nepomohla. Vedení Olomouce totiž navýšil Knotek. Do třetí části tak šlo Dynamo s dvoubrankovou ztrátou, ale díky aktivní hře přišly i kýžené branky. Nejprve snížil Rolinek a v poslední minutě základní hrací doby vyrovnal v power-play Gregorc. Vítěze utkání nakonec určily samostatné nájezdy, v nichž se prosazovali pouze domácí hokejisté. Dvěma góly, včetně toho vítězného v nájezdech, se na výhře Dynama podílel Tomášek. Východočeši tak na poslední chvíli utekli hrobníkovi z lopaty, a nakonec berou dva body.

Richard Král (trenér Pardubic): „Měli jsme dobrý začátek a dostali se do vedení, ale bohužel jsme další gól nepřidali a po zbytečném faulu v útočném pásmu inkasovali. Olomouc má dobře propracovanou defenzivu, přes kterou se těžko prosazuje. Ve druhé třetině jsme vyjma třetí formace nebyli schopní udržet hru v útočném pásmu. Až ve třetí části jsme dostali Olomouc pod tlak, což vyvrcholilo při power-play. Nájezdy jsou loterie, byli jsme při výběru hráčů šťastnější. Dva body nám v současné situaci mohou hodně pomoct.“

Zdeněk Venera (trenér Olomouce): „Výhru jsme ztratili v poslední minutě při power-play soupeře. Pardubice si to vyrovnání za aktivitu zasloužily, ale když se vede o dva góly, tak taková branka mrzí. Nedá se nic dělat, bod z Pardubic je každopádně dobrý. Nájezdy nám vůbec nevyšly.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC OLOMOUC 4:3 po samostatných nájezdech (1:2, 0:1, 2:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Tomášek (Ščotka), 47. Rolinek (Marcinko), 60. Gregorc (Čáslava), rozhodující nájezd Tomášek– 15. Laš (Skrbek, Buc), 17. Herman (Holec, Matai), 31. Knotek (Buc).
Rozhodčí: Fraňo, Horák – Jindra, Zíka.
Vyloučení: 1:4.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 25:20.
Diváci: 7210.
Nejlepší hráči: David Tomášek – Tomáš Vošvrda.
HC DYNAMO PARDUBICE: Maxwell (21. Vejmelka) – Gregorc, Štajnoch, Čáslava, Nedbal, Ščotka, Bokroš, Šeda, Havlík – Sýkora, Nahodil, Rolinek – Svoboda, Redenbach, Marcinko – Poulíček, Tomášek, Voženílek – Šimun, Kaut, Moučka. Trenéři: Král a Zadina.
HC OLOMOUC: Vošvrda – Skrbek, Houdek, Jaroměřský, Valenta, Staněk, Ondrušek, Rašner – Buc, Knotek, Laš – Kafka, Zeman, Mikúš – Eberle, Řípa, Vodný – Matai, Herman, Holec. Trenéři: Venera a Tomajko.

Pražská Sparta s brněnskou Kometou odehrají své utkání 21. kola až 19. ledna.

Tabulka Tipsport extraligy po 21. kole 

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Bílí Tygři Liberec 20 11 3 3 3 68:51 42
2. HC Škoda Plzeň 21 11 3 2 5 75:56 41
3. BK Mladá Boleslav 20 10 2 4 4 60:48 38
4. Mountfield HK 19 10 2 3 4 56:48 37
5. HC Sparta Praha 19 8 3 6 2 73:59 36
6. HC Olomouc 21 9 2 3 7 49:50 34
7. Piráti Chomutov 21 8 3 3 7 48:49 33
8. HC VÍTKOVICE STEEL 20 7 3 0 10 59:55 27
9. HC Kometa Brno 18 8 1 1 8 52:49 27
10. HC Oceláři Třinec 21 7 2 2 10 53:58 27
11. HC Dynamo Pardubice 20 7 1 0 12 46:60 23
12. HC Energie Karlovy Vary 21 6 1 1 13 51:72 21
13. PSG Zlín 19 3 3 3 10 36:53 18
14. HC VERVA Litvínov 20 2 4 2 12 42:60 16

Další program Tipsport extraligy

Neděle 22. listopadu – 22. kolo:

15:20 HC Energie Karlovy Vary – HC Olomouc (ČT sport)
15:30 HC Kometa Brno – HC Oceláři Třinec
15:30 HC VERVA Livínov – Piráti Chomutov
16:30 HC Škoda Plzeň – HC Sparta Praha
17:00 Bílí Tygři Liberec – HC Dynamo Pardubice
17:00 Mountfield HK – BK Mladá Boleslav

Úterý 24. listopadu – dohrávka 22. kola:

17:00 HC VÍTKOVICE STEEL – PSG ZLÍN

Úterý 24. listopadu – dohrávka 19. kola:

17:20 HC Kometa Brno – Mountfield HK (ČT sport)

Úterý 24. listopadu – předehrávka 23. kola:

18:00 HC Dynamo Pardubice – HC VERVA Livínov

Pátek 27. listopadu – 23. kolo

17:00 HC Oceláři Třinec – HC Sparta Praha
17:20 HC Olomouc – Bílí Tygři Liberec (ČT sport)
17:30 PSG Zlín – Mountfield HK
17:30 Piráti Chomutov – HC Kometa Brno
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Škoda Plzeň
18:00 HC Energie Karlovy Vary – HC VÍTKOVICE STEEL

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz