VIDEO: Plzeň smetla Vítkovice, Sparta srazila mistra. Slaví i Brno

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

17. února 2016, 19:54

Jan Šimek

Po reprezentační přestávce se opět naplno rozjela Tipsport extraliga. Elitní tuzemská soutěž měla na programu šest zápasů 45. kola. Pardubičtí hokejisté neudrželi vedení a podlehli Zlínu. Obracet vývoj utkání museli také Piráti z Chomutova, kteří doma přetlačili Olomouc v poměru 5:2, a Plzeň zasypala Vítkovice devíti góly. Mladá Boleslav podlehla Energii, Kometa srazila Mountfield. Sparta porazila mistrovský Litvínov rozdílem pěti branek.

Dynamo neudrželo vedení a padlo, výhru Zlína trefil Urbanec

Pardubické Dynamo doma vyzvalo výběr Zlína, který na východ Čech přijel povzbuzený vítězstvím nad Chomutovem. Ševci ale nezačali ideálně. Nejprve sice přečkali početní výhodu domácích, ale v čase 14:26 Monja přistrčil puk Šedovi, jenž zblízka otevřel skóre. Pardubice držely těsný náskok a nic na tom nezměnila ani rána Říčky, který v polovině utkání trefil tyčku. Zlínští si vše podstatné schovali na start třetího dějství, kdy nejprve v přesilovce vyrovnal parádní střelou pod víko Vlach a o chvilku později dokonal rychlý obrat Urbanec, jehož ránu si do vlastní branky smolně srazil obránce Ščotka. Zlín tak vyhrál podruhé v řadě.

Peter Draisaitl (trenér Pardubic): „Spíš než aby Zlín zápas vyhrál, my jsme ho prohráli. První třetinu jsme sehráli dobře, ovšem proč jsme ve druhé kompletně přestali hrát hokej, mi není úplně jasné. Tam jsme zápas prohráli, i když góly padly až ve třetí třetině. Bylo vidět, že když jsme zase začali bruslit a hrát hokej, možnosti jsme měli. Ale nemůžeme během dvaceti minut vyprodukovat dvě střely na bránu, a to ještě od modré od beků. Všichni si musí uvědomit, o co jde. Potřebujeme, aby všichni hráči hráli šedesát minut, což jsme dneska neměli, a proto jsme prohráli.“

Juraj Jurík (asistent trenéra Zlína): „Celou úvodní třetinu jsme odehráli špatně. Domácí byli daleko lepší a aktivnější, jen díky Kašíkovi to bylo o gól. Od druhé třetiny se náš výkon začal zlepšovat, hra se srovnala a vytvořili jsme si i nějaké příležitosti. Bohužel jsme nedali gól. Do poslední třetiny jsme ale věděli, že výsledek je pořád otevřený a na domácí bude daleko větší tlak, protože nutně potřebovali tři body. Pak nám přálo štěstí, dali jsme dva šťastné góly a vyhráli. Neříkám, že vyhrál lepší, ale hokej se hraje na góly a my jsme dali dva.“

HC DYNAMO PARDUBICE – PSG ZLÍN 1:2 (1:0, 0:0, 0:2).
Branky a nahrávky: 15. Šeda (Monja, Nahodil) – 43. Vlach (Kotvan, Marušák), 46. Urbanec (Vlach, Sýkora).
Rozhodčí: Hradil, Svoboda – Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 4:2, navíc Orsava (Pardubice) 10 minut.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 24:23.
Diváci: 6607.
Nejlepší hráči: Dmitrij Monja – Roman Vlach.
HC Dynamo Pardubice: Maxwell – Ščotka, Čáslava, Štajnoch, Havlík, Bokroš, Šeda – Sýkora, Redenbach, Poulíček – Monja, Nahodil, Orsava – Rapáč, Tomášek, Marcinko – Moučka, Kaut, Beran. Trenéři: Draisaitl, Král a Potajčuk.
PSG Zlín: Kašík – Marušák, Kotvan, Matějíček, Žižka, Řezníček, Urbanec – Bukarts, Holík, Říčka – Ondráček, Cibák, Maruna – Sýkora, Vlach, Veselý – Čachotský, Šťastný, Čech. Trenéři: Vlach a Jurík.

Chomutov otočil zápas s Hanáky a přiblížil se šestce

Piráti hostili v důležitém utkání o šest bodů Olomouc a po dvou prohrách potřebovali zabrat. Po první bezbrankové třetině šli do vedení Hanáci, když se o úvodní branku postaral v čase 20:22 Buc. Domácí Květoň ale hned o 30 sekund později srovnal a další dvě minuty nato Pospíšil otočil skóre ve prospěch chomutovského týmu. Ve 30. minutě sice Húževka srovnal, jenže Sklenář vrátil Chomutovu těsný náskok. Piráti pak své vítězství definitivně pojistili na začátku třetí třetiny, kdy Kämpf s Červenkou upravili na konečných 5:2.

Břetislav Kopřiva (asistent trenéra Chomutova): "Od druhé třetiny jsme se hodně zlepšili. Potřebovali jsme vítězství a šli za ním. Hráči dali do utkání velké úsilí a po dlouhé době jsme doma odehráli výborný zápas. Jsme rádi, že jsme konečně dali góly a mohli utkání dohrát v klidu."

Jan Tomajko (asistent trenéra Olomouce): "Proti Chomutov jsme nepodali takový výkon, jaké jsme předváděli před přestávkou. Hráli jsme moc složitě a příliš bezstarostně, za což nás Chomutov potrestal protiútoky. Do dalšího zápasu se v tomhle musíme zlepšit a hlavně zjednodušit hru."

PIRÁTI CHOMUTOV – HC OLOMOUC 5:2 (0:0, 3:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 21. Květoň, 23. Pospíšil (Skinner, Červenka), 39. Sklenář (Dlapa, Dušek), 41. Kämpf (Valach), 45. Červenka – 21. Buc (Herman, Laš), 30. Húževka (Skladaný, Holec).
Rozhodčí: Pešina, Horák – Frodl, Špůr.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 22:21
Diváci: 3912.
Nejlepší hráči: Roman Červenka – Jakub Herman.
Piráti Chomutov: Kristan – Skinner, Šidlík, Jánošík, Valach, Pereťagin, Dlapa, Tejnor – Tomica, Červenka, Pospíšil – Hřebejk, Kämpf, Květoň – Sklenář, Dušek, Ölvecký – Račuk, Chlouba, Veselý. Trenéři: Růžička st., Kopřiva a Šťastný.
HC Olomouc: Vošvrda – Vyrůbalík, Skrbek, Staněk, Houdek, Ondrušek, Jaroměřský – Laš, Herman, Buc – Vodný, Řípa, Eberle – Mikúš, Húževka, Skladaný – Holec, Rác, Kucharczyk. Trenéři: Venera a Tomajko.

Plzeň nasázela Vítkovicím devět gólů. Svoboda zapsal hattrick

Vítkovice bojují o proklouznutí do elitní desítky a nyní zavítaly na neoblíbený led Plzně, kde za tři body nevyhrály už 88 měsíců! Ostravané začali katastrofálně a po necelých devíti minutách prohrávali o čtyři góly. Skóre otevřel Kracík, po něm se trefili Svoboda s Indrákem a zkušený obránce Petr Kadlec svým prvním zásahem v sezoně vyhnal Bartošáka z vítkovické branky. Zdráhal sice na chvilku snížil ztrátu Vítkovic, jenže ještě do konce první třetiny přidal další dva góly Johnson a Svoboda - 6:1. Ve druhé části dal druhý gól ostravského celku Hlinka, pak ale hattrick završil domácí Svoboda, a i když Čerešňák snížil, luxusní čtyřbrankový náskok Západočeši ještě navýšili. Konečnou podobu výsledku totiž dali Lev s Indrákem - 9:3. Plzeňské prokletí tak pro Vítkovice stále trvá.

Michal Straka (trenér Plzně): "Povedl se nám vstup do zápasu. V první třetině jsme hráli aktivně, vycházely nám kombinace a dali jsme šest gólů. To o zápasu rozhodlo. Z naší strany výborný výkon."

Ladislav Svozil (trenér Vítkovic): "Propadli jsme ve všech činnostech, hlavně v první třetině a na konci zápasu. Myslím si, že by nám nepomohl ani neuznaný regulérní gól na 1:1. Byli jsme všude pozadu, hráli jsme hrozně naivně. Vlétli na nás dva hráči do čtyř a najednou byli sami před bránou. Je to zvláštní, když jsme před pauzou odehráli dva dobré zápasy. Byla to katastrofa, tragédie a neomluvitelný výkon."

HC ŠKODA PLZEŇ – HC VÍTKOVICE STEEL 9:3 (6:1, 1:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 3. Kracík (Sklenička), 5. Svoboda (Hrňa, Jeřábek), 8. Indrák (Kracík, Kubalík), 9. Kadlec (Kratěna, Bližňák), 13. Johnson (Kadlec, Sklenička), 15. Svoboda (Preisinger), 28. Svoboda (Lev, Kadlec), 51. Lev (Sklenička), 58. Indrák (Kracík) – 11. Zdráhal (Štencel, Burger), 24. Hlinka (Kovář), 36. Čerešňák (Kolouch, Vandas).
Rozhodčí: Fraňo, Úlehla – Flegl, Polonyi.
Vyloučení: 7:3.
Využití: 1:2.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 31:28.
Diváci: 4089.
Nejlepší hráči: Tomáš Svoboda – Lukáš Kovář.
HC Škoda Plzeň: Machovský – Moravčík, Jeřábek, Sklenička, Kadlec, Pulpán, Kudroč – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Bližňák, Kratěna – Svoboda, Preisinger, Hrňa – Lev, Přikryl, Hollweg. Trenéři: Straka a Čihák.
HC VÍTKOVICE STEEL: Bartošák (9. Dolejš) – Kudělka, Čerešňák, Philipp, Štencel, Kovář, Sloboda – Szturc, Balán, Olesz – Kucsera, Kolouch, Vandas – Hovorka, Burger, Zdráhal – P. Kafka, Hlinka, Tomi. Trenéři: Svozil a Petr.

Energie zabrala, obrátila bitvu v Mladé Boleslavi

Hokejisté Mladé Boleslavi se střetli s výběrem posledních Karlových Varů a začali výborně, když po sedmi minutách poslal odražený puk po Klepišově střele za záda Závorky Lenc a vzápětí zvýšil na 2:0 Hyka, jenž po samostatném úniku vyšachoval Závorku. Ve druhé části ale Energie vstřelila díky trefě Haščáka kontaktní gól, po něm vrátil domácím dvoubrankový náskok Lenc, jenže Vachovec opět ukrojil z náskoku Bruslařů. V polovině zápasu využil Klepiš přesilovku a bylo to 4:2. Pět sekund před zvukem druhé sirény ale zadělal na drama svým druhým zásahem hostující Haščák. Energetici pak v přesilovce srovnali na 4:4 po trefě Svobody. Rozuzlení napínavého duelu nepřineslo ani prodloužení a v nájezdech byly úspěšnější Karlovy Vary, které si tak z Mladé Boleslavi odvezly dva body.

Marian Jelínek (asistent trenéra Mladé Boleslavi): "Začali jsme úžasně, soupeř měl problémy s naším pohybem, podařilo se nám převahu proměnit v branky. O to horší ale byla z naší strany další fáze hry. Hráli jsme lehkovážně a vedení ne jednou, ale opakovaně ztratili. Předvedli jsme úžasné okamžiky a strašné okamžiky, výsledek je pro nás velkým zklamáním. Z naší strany bych výkon zhodnotil jako hysterický."

Karel Mlejnek (trenér Karlových Varů): "Měl bych začít pozitivně, ale nepovedl se nám vstup do utkání. Na druhou stranu si velmi ceníme obratu, kdy jsme prohrávali dvakrát o více než jednu branku. Klíčový okamžik byl již v první třetině, kdy se nám podařilo ubránit dvojnásobné oslabení. Po celé utkání jsme neztratili víru v bodový zisk a byli jsme za to odměněni."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC ENERGIE KARLOVY VARY 4:5 po náj. (2:0, 2:3, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 8. Lenc (Klepiš), 11. Hyka (Klepiš, Ovčačík), 26. Lenc (Hyka, Voráček), 31. Klepiš (Trončinský, Pacovský) – 23. Haščák, 26. Vachovec (Huna, Bičánek), 40. Haščák (Gulaši), 53. Svoboda (Rohan, Marosz), rozhodující nájezd Huna.
Rozhodčí: Hribik, Lacina – Kajínek, Zavřel.
Vyloučení: 5:4.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 43:35.
Diváci: 3547.
Nejlepší hráči: Jakub Klepiš – Marcel Haščák.
BK Mladá Boleslav: Rittich – Voráček, Stříteský, Trončinský, Holub, Ovčačík, Rýgl – Jarůšek, Výborný, Pabiška – Látal, Urban, Pacovský – Hyka, Klepiš, Lenc – Bárta, Hruška, Klimenta. Trenéři: Výborný a Jelínek.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, J. Tomeček, Gulaši, Rohan, Sičák, Redlihs, Baránek – Rachůnek, Marosz, Haščák – Vachovec, Kůs, Huna – Gorčík, Gríger, Svoboda – Koblasa, Osmík, V. Tomeček. Trenéři: Mlejnek a Antonik.

Kometa po třech prohrách slaví, vynulovala Hradec

Vladimír Kýhos se coby trenér královehradeckých hokejistů představil v Brně, kde předtím působil. Diváci v DRFG Areně na úvodní gól museli čekat dlouho. Dočkali se v čase 36:33, kdy Kováčik bekhendem poslal puk Radimu Zohornovi, jenž prostřelil Kacetla. Druhý úder si Kometa schovala na začátek třetí třetiny, kdy Koreis předal puk střelci Tonovi, který z ideální pozice zdvojnásobil brněnský náskok. Mountfield se snažil vstřelit kontaktní gól, potažmo srovnat. Pro zvýšení ofenzivních snah hosté odvolali i brankáře, ale nebylo jim to nic platné. Necelou minutu před koncem základní hrací doby totiž poslal puk do opuštěné hradecké svatyně Koreis a uzavřel střelecký účet večera na 3:0. Čiliak tak mohl oslavit vychytané čisté konto.

Kamil Pokorný: (asistent trenéra Komety Brno): "Na utkání jsme se chystali dvanáct dní, během nichž kluci výborně pracovali v tréninku. Přáli jsme si, abychom toto úsilí přenesli do zápasu. První třetina byla z naší strany nervózní, ale nebylo se co divit. Kluci hodně chtěli, navíc proti nám stál kvalitní soupeř. Náš výkon měl stoupající tendenci a zhruba od půlky druhé třetiny jsme srovnali hru a navíc dali důležitý první gól. Třetí část jsme sehráli velmi dobře, soupeře jsme nepouštěli do tolika šancí. Na výsledku má podíl celé mužstvo, které podpořil vynikajícím výkonem brankář."

Tomáš Martinec: (asistent trenéra Hradce Králové): "Do utkání jsme vstupovali připraveni, Kometu jsme měli přečtenou. Vyšel nám vstup do zápasu, přičemž jsme si dokázali vytvořit několik gólových příležitostí. Ty jsme ale bohužel neproměnili. Kdybychom dali gól, duel by se vyvíjel jinak. Ale na kdyby se nehraje. Kometa se postupem času zvedla, hrála stále lépe a potrestala náš nedůraz a neproduktivitu."

HC KOMETA BRNO – MOUNTFIELD HK 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 37. R. Zohorna (Kováčik, Hanzlík), 44. Ton (Koreis, Burian), 60. Koreis (Káňa, Hanzlík).
Rozhodčí: Kubuš, Müllner (oba Slovensko) – Zíka, Jindra.
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Střely na branku: 26:29.
Diváci: 7483.
Nejlepší hráči: Marek Čiliak – Ondřej Kacetl.
HC Kometa Brno: Čiliak – Štindl, Kaberle, Kováčik, Hanzlík, Trška, Malec, Kozák – Ton, Hruška, Ostřížek – Špirko, Němec, Káňa – Vondráček, Čermák, Dočekal – R. Zohorna, Koreis, Burian – F. Dvořák. Trenéři: Zábranský, Pešout a Pokorný.
Mountfield HK: Kacetl – Plášil, Pláněk, Čáp,K. Pilař, Vašíček, Dietz, Hronek – Dej, Knotek, Bednář – Červený, Ihnačák, Honejsek – Šimánek, R. Pilař, Kudrna – Courchaine, Vantuch, Köhler. Trenéři: Kýhos, Martinec a Tvrdík.

Sparta doma vyhrála posedmé v řadě, nyní přejela mistra

Pražská Sparta v souboji s úřadujícím šampionem z Litvínova potvrdila, že si z O2 areny vybudovala nedobytnou tvrz. Úvodní gól zápasu vstřelil vůdce pražského celku Jaroslav Hlinka, který tak vstoupil do Klubu hokejových střelců deníku Sport, když v součtu extraligových a reprezentační branek dosáhl mety 250. Druhý gól Pražanů přidal necelou minutu před koncem první části Přibyl. Ve druhé třetině tečoval Poláškovu ránu šikovně za záda Petráska Hlaváč a hned po něm upravil na 4:0 Sabolič. Sparťané dokráčeli k pohodovému vítězství, které chvilku před koncem podtrhl Buchtele. Brankář domácích Pöpperle neinkasoval ani jeden gól a může slavit nulu.

Zdeněk Moták (asistent trenéra Sparty Praha): "Z utkání jsme měli určitou obavu, protože se hrálo po reprezentační přestávce a navíc proti našemu letos nepopulárnímu soupeři. Ale myslím, že jsme podali kvalitní výkon, celkem jsme ty obavy rozptýlili. Ve druhé a třetí třetině jsme navíc měli pár líbivých akcí, kdy jsme mohli dát víc gólů. Nicméně jsme velice spokojeni."

Radim Rulík (trenér Litvínova): "Prvních deset minut zápasu nebylo z naší strany úplně špatných. Ale jak jsme v první třetině dostali dva góly, přišlo mi, jako by mužstvo už nevěřilo tomu, že by mohlo něco se zápasem udělat. Od té chvíle Sparta vládla, byla jednoznačně lepším týmem."

HC SPARTA PRAHA – HC VERVA LITVÍNOV 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Hlinka (Přibyl), 20. Přibyl (Buchtele), 27. Hlaváč (Polášek, Buchtele), 30. Sabolič (Eminger), 56. Buchtele (Hlinka, Přibyl).
Rozhodčí: Souček, Šír – Brejcha, Suchánek.
Vyloučení: 3:6.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 30:21.
Diváci: 8316.
Nejlepší hráči: Jaroslav Hlinka – Viktor Hübl.
HC Sparta Praha: Pöpperle – Eminger, Polášek, Čajkovský, Švrček, Hrbas, Mikuš, Kalina – Přibyl, Hlinka, Buchtele – Hamilton, Klimek, Sabolič – Forman, Pech, Kumstát – Netík , Cingel, Hlaváč. Trenéři: Jandač a Moták.
HC VERVA Litvínov: Petrásek (41. Janus) – Trávníček, Kubát, Pavlík, Pavelka, Gula, Frolo, Chaloupka – Gerhát, Hübl, Lukeš – Martynek, Hanzl, Hořava – Duda, Reichel, Piroš – Jurčík, Válek, Doležal – Šimeček. Trenéři: Rulík a Šlégr.

Tabulka Tipsport extraligy po 45. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Bílí Tygři Liberec 45 27 8 3 7 151:94 100
2. HC Sparta Praha 45 25 5 6 9 168:118 91
3. HC Škoda Plzeň 45 21 5 4 15 141:117 77
4. Mountfield HK 45 21 4 6 14 125:117 77
5. BK Mladá Boleslav 45 19 4 8 14 128:119 73
6. HC Olomouc 45 18 5 8 14 101:103 72
7. PSG Zlín 45 17 5 6 17 103:105 67
8. Piráti Chomutov 45 18 3 7 17 111:129 67
9. HC Oceláři Třinec 45 15 6 4 20 111:112 61
10. HC Kometa Brno 45 18 2 3 22 112:123 61
11. HC VÍTKOVICE STEEL 45 13 6 2 24 115:129 53
12. HC Dynamo Pardubice 45 15 2 4 24 100:128 53
13. HC VERVA Litvínov 45 9 9 4 23 97:119 49
14. HC Energie Karlovy Vary 45 12 3 2 28 98:148 44

Další program Tipsport extraligy

Pátek 19. února – 46. kolo:

17:00 HC VÍTKOVICE STEEL – HC Dynamo Pardubice
17:30 HC VERVA Litvínov – BK Mladá Boleslav
18:00 HC Olomouc – PSG Zlín
18:00 HC Kometa Brno – HC Škoda Plzeň
18:00 Mountfield HK – HC Oceláři Třinec
18:00 HC Energie Karlovy Vary – Piráti Chomutov
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha (ČT sport)

Neděle 21. února – 47. kolo:

15:00 HC Dynamo Pardubice – HC Olomouc
15:00 HC Oceláři Třinec – HC VERVA Litvínov
15:30 PSG Zlín – HC Energie Karlovy Vary
16:30 HC Škoda Plzeň – Mountfield HK
17:30 Piráti Chomutov – Bílí Tygři Liberec
17:30 HC Sparta Praha – HC Kometa Brno
18:20 BK Mladá Boleslav – HC VÍTKOVICE STEEL (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz